Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

9 Saker Att Tänka På När Du Väljer Fogger/Dimmaskin [Guide]

En fogger kan göra underverk för både dig och ditt husdjur.

Den kan hjälpa till med att hålla luftfuktigheten precis perfekt för ditt husdjur men också underlätta för dig då du slipper göra det manuellt varje dag.

Med rätt fogger/dimmaskin för ditt husdjur och för dig blir livet enklare.

I denna guide går vi igenom vad vi tycker du bör tänka på när du ska köpa en fogger.

Innehållsförteckning

1. Storleken På Vattentanken

Det är storleken på tanken i första hand som begränsar hur länge din fogger kan gå utan att du behöver fylla på den. Ganska logiskt förstås men något du bör ha koll på när du väljer ut en fogger.

Du bör välja en som har en tillräckligt stor tank för ditt husdjurs behov samtidigt som du tar hänsyn till hur ofta du vill eller har möjlighet att fylla på den.

Till exempel, om du är hemifrån 10 timmar om dagen och ditt husdjur kräver väldigt hög och konstant luftfuktighet så ställer det högre krav på din fogger. Då blir mängden vatten den kan hålla med ens väldigt viktigt.

Du vill förstås att ditt husdjur ska ha en så bra levnadsmiljö som möjligt.

Om du vill kunna vara borta längre än en dag så ställer det än högre krav på din maskin.

Vi rekommenderar att du väljer en fogger med en tank mellan 2 till 4 liter.

Även en mindre tank kan räcka längre än du tror

Men du behöver inte stirra dig blind på enbart storleken på vattentanken.

Du kan ofta ställa in hur mycket dimma du vill ha. Vattenförbrukningen kan ofta regleras mellan 100 till 300 ml i timmen. Så om du ställer in din maskin på ungefär medelintensitet (ungefär 200 ml per timme) och har igång den under 10 timmar så gör den åt cirka 2 liter vatten (10 x 200 ml = 2000 ml = 2 liter).

Sedan bör du inte ha igång den hela tiden då alltför mycket luftfuktighet inte heller är bra. Men det är bra att räkna på hur mycket vatten du kommer att göra åt för att ditt husdjur ska må bra.

Om du sedan har en fogger med ett bra kontrollsystem så kan du också ställa in hur länge och hur ofta som foggern ska gå.

Så 2 liter kan räcka längre än du tror.

Tänk också på att vi i Sverige har olika nivåer på luftfuktighet, speciellt mellan vinter och sommar, så se till att du tar höjd för de torrare tiderna också.

Större tank ger större skador vid eventuell läcka

Större är inte alltid bäst.

Maskinen kan bli rätt stor och otymplig att hantera ju större tank den har. Det kan vara värt att lägga några minuter på att fundera på var du vill placera din fogger samt hur stor den då maximalt kan vara för just den platsen.

Sedan kan förstås maskinen börja läcka, både från själva slangen men också från tanken eller basen. Så vid en eventuell läcka är det vettigt om det inte handlar om tiotals liter vatten även om 4 liter också kan skapa en rejäl pöl.

2. Längd och Utseende/Funktion På Slangen och Typ Av Munstycke

De flesta dimmaskiner kommer med en lång och flexibel slang men du bör vara säker på att den du väljer har längden på slangen du behöver. Mät gärna med ett måttband så att du är säker på att den skulle räcka även om du vill flytta runt den i din jakt efter den bästa placeringen.

Välj gärna en slang där munstycket och/eller slangen har sugkoppar eller annan fästanordning så att du lättare kan fixera slangen och munstycket när du väl bestämt var du vill ha den.

Om munstycket går att rotera eller böja lite extra så är det ett extra plus då det blir avsevärt mycket enklare att få dimman/fukten precis dit du vill.

Sårbar punkt precis där slangen fästs i maskinen

Slangen måste kunna fästas i maskinen så att den inte läcker.

Då det över tid bildas kondens i slangen som sedan rinner tillbaka ner i maskinen vill du vara säker på att den hamnar där och inte på parkettgolvet.

Tips för hur du drar slangen

Var noga med att aldrig skapa ett “U” av slangen.

I och med kondens så kommer ett “U” samla vatten i slangen. Det tar inte speciellt lång tid innan vattnet kan fylla hela slangen precis i den lägsta punkten och därmed bilda ett vattenlås som hindrar den livsviktiga dimman att nå ditt husdjur.

3. Automatiskt Stopp Förlänger Maskinens Livslängd

Tomgång, det vill säga, att låta maskinen gå utan vatten kan skada den fort.

Till slut blir tanken tom och du kanske inte lägger märke till det förrän det är försent.

Var noga med att köpa en dimmaskin med automatiskt stop.

Då slipper du oroa dig över det iaf.

4. Ett Bra Kontrollsystem Ger Dig Ännu Mer Sinnesfrid

Olika husdjur kräver olika luftfuktighet. De har ofta ideala värden där de mår som bäst och med ett lättanvänt kontrollsystem som klarar av att justera mängden dimma, programmera starttider och sluttider gör jobbet så mycket enklare.

Som vi nämnde tidigare i avsnitten om tankens storlek så har du också bättre kontroll över vattenförbrukningen med ett bra kontrollsystem.

Det Svenska klimatet kan variera stort i luftfuktighet

I Sverige kan luftfuktigheten skilja sig mycket mellan t.ex. vinter- och sommarhalvåret. Att du enkelt kan ställa in maskinen för dessa variationer eller ännu bättre har inställningarna redan sparade gör livet så mycket enklare.

För ännu bättre kontroll så kan du också köpa en kontrollenhet med hygrometer som du sedan kopplar till ditt system. Då håller ditt system koll på luftfuktigheten helt automatiskt. Här bör du noga följa tillverkarens anvisningar kring vilken extern kontrollenhet som fungerar till foggern.

Placera mätaren på rätt ställe

Var noga med att själva mätaren som läser av luftfuktigheten inte samlar på sig “dimma” dvs. vatten. Det kan ge felaktiga avläsningar som sedan gör att din fogger inte går när den ska.

Ett bra kontrollsystem ökar foggerns flexibilitet och därmed andrahandsvärde

Sedan gillar vi också den flexibilitet ett väl fungerande och tryggt kontrollsystem ger om du av någon anledning vill använda den till något annat djur eller vill uppgradera och vill sälja den vidare.

Desto fler olika djur och behov den kan ta hand, desto fler potentiella köpare har du.

5. Välj Ett Ultraljud System - Sval och Fin Dimma

Ultraljud system hettar inte upp vattnet utan vibrerar istället vattnet så att det skapas en mycket fin dimma som med lätthet kan sprida sig i ditt husdjurs levnadsmiljö.

Dimman som skapas är så pass fin så att den sällan skapar en pöl under munstycket.

Köp en fogger med ultraljud system. Det är det bästa och överlägset vanligaste systemet.

6. Är Maskinen Tyst Eller Låter Den Mycket?

Många system kan låta rätt så mycket, eller iaf bli irriterande i längden.

Det kan bli särskilt irriterande om du skulle behöva att ha igång den under natten när du själv försöker få din skönhetssömn.

Det kan speciellt vara irriterande om den låter annorlunda beroende på olika inställningar. Då blir det svårare att vänja sig vid ljudet.

Vissa system är nästintill helt ljudlösa.

Låter foggern när den sätts på?

Något som är svårt att vänja sig vid är ljudet som din fogger kan göra varje gång den stängs av eller på.

Om du använder en timer och/eller en extern kontrollenhet som styr enheten genom att bryta strömmen till den blir det väldigt snabbt irriterande, speciellt nattetid, att höra det där pipet i tid och otid när luftfuktigheten behöver justeras.

7. Är Systemet Lätt Att Installera, Fylla På och Rengöra/Underhålla?

Här är det speciellt frågan om hur enkelt du fyller på med vatten som är den viktigaste enligt vår mening.

Installerar gör du en gång

Installation gör du oftast en gång, så att den är lite bökig att installera kan kännas jobbigt just då men det tycker vi man bör kunna ta för en annars bra maskin.

Underhåll kanske en gång i månaden

Underhåll/rengöring är också något du inte behöver göra så ofta då det trots allt bara är vatten som går igenom maskinen (speciellt om du använder destillerat vatten eller är noga med att bereda ditt vatten).

Du fyller på vatten ofta

Fylla på vatten, det kommer du att göra väldigt många gånger.

Här är det definitivt värt att lägga extra på för att få en som är lätt att fylla på och gärna en som du inte behöver fylla på speciellt ofta.

Ju större tank, desto färre påfyllningar.

8. Klarar Den Strömavbrott?

Ett längre strömavbrott kan vara riktigt jobbigt för dig men desto mer för ditt husdjur. Då kan det vara väldigt skönt att din fogger har batterier som klarar av att driva den en längre stund.

Något som ofta glöms bort är att även kortare strömavbrott kan orsaka bekymmer, då speciellt om du inte är hemma när det sker.

Foggern kan då tappa minnet/programmeringen under strömavbrottet och när de sedan får tillbaka ström går de igång med fabriksinställningar som kan vara de rakt motsatta mot vad ditt husdjur behöver.

Här är det ännu en gång bra att ha batteribackup eller iaf se till så att systemet du köper har ett minne som inte töms när du stänger av den.

Om foggern saknar ett bra kontrollsystem finns det många som använder en timer som slår av och på strömmen till den. Vi rekommenderar att du istället köper en fogger som ger dig den kontrollen du vill ha istället för att introducera ännu en potentiell felkälla till ditt system.

9. Elsäkerhet Vid Användning Av Fogger

Regel nummer ett är att foggern ska åtminstone vara CE-märkt .

Kontrollera så att längden på sladden som följer med din fogger räcker för dig.

Då det är vatten involverat så måste du vara mycket noggrann med hur du kopplar in din maskin.

Då de kan börja läcka är det mycket viktigt att sladden inte är under eller på golvet nedanför maskinen samt att du ser till så att vattnet inte kan krypa utmed sladden till vägguttaget/transformatorn.

Här kan ett “U” i sladden vara ett bra tips så att du kan upptäcka att maskinen läcker i ett tidigt skede. Med ett “U” i sladden ser du till att eventuellt vatten som kryper utmed sladden inte kan nå vägguttaget utan hamnar istället under ditt “U”. Låt inte en läckande maskin vara utan se till att du får den reparerad/ordnad.

Ta elsäkerhet på allvar, så om du inte säkert vet vad du gör behöver du rådfråga en expert. Du kan läsa mer om vad du får göra själv med el på elsäkerhetsverkets hemsida.

10. Använd Destillerat Vatten I Din Fogger

Detta är inte ett tips för hur du väljer en bra fogger men däremot kan den förlänga livet både på din fogger och ditt husdjur. Win-win helt enkelt.

Det finns två stora skäl till varför du bör fundera på att använda destillerat vatten med en fogger/dimmaskin.

 1. Kalk
  • Vårt kranvatten är ofta rätt så kalkrikt. Kalk har en tendens att samlas i maskiner vilket gör att de till slut inte fungerar optimalt eller i värsta fall går sönder.
  • Som exempel kan du tänka på din kaffebryggare. Den mår bra av att kalkas av lite då och då.
  • Så kalkrikt vatten i din fogger kommer att ge kalkavlagringar både i och utanför maskinen
 2. Kranvattnet i Sverige är ofta helt ok för människor men kan vara farligt för ditt husdjur
  • Ditt husdjur är helt beroende av dig och den mat och det vatten du ger den.
  • Även om du klarar av att hantera diverse ämnen och annat i ditt dricksvatten är det inte alls säkert att ditt husdjur klarar av samma nivåer

Vår Top 2 Regnmaskins Rekommendation

Fogger
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

1. Exo Terra Monsoon Solo System #ad (finns att köpa på Amazon.se)

Monsoon Solo levereras med en 1,8-liters vattentank och två flexibla sprutmunstycken som du kan peka i vilken riktning som helst.

Den är kompakt och det förenklar att tillsätta vatten till ett terrarium. Dessutom är det utmärkt när du bor i ett torrt klimat och har husdjur som kräver hög luftfuktighet.

Programmera den så att den avger en fin dimma i det intervall du önskar. Det kan till exempel spraya i två sekunder varje timme.

Reptirain
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

2. Zoo Med HM-10 Repti regn bevattningssystem för terrarier #ad (finns att köpa på Amazon.se)

Den nyare versionen av Zoo Meds automatiska terrarium mister är Reptirain. Det brukade vara känt som Habba Atro Mister. Dess behållare rymmer 0.8 liter vatten. Dessutom är den bärbar och programmerbar. Du kan även justera sprayens tjocklek.

Kör den här enheten från batterier eller den medföljande nätadaptern. Inställningarna låter dig sedan välja hur länge det sprutar och hur ofta. När du väl hänger den inuti tanken sparar du besväret att behöva spraya för hand.

Sammanfattning

Det finns som du märkt ganska mycket att tänka på när det kommer till ditt val av fogger.

Du bör bland annat kontrollera och ta ställning till dessa faktorer

 • Storlek på tank
 • Automatiskt stopp när vattnet tar slut
 • Ett kontrollsystem som ger dig möjlighet att reglera start- och stopptider samt vattenförbrukning
 • Ultraljud för sval och fin dimma
 • Maskinens ljudnivå
 • Är den lätt att
  • Installera?
  • Underhålla/rengöra?
  • Fylla på?
 • Klarar den av strömavbrott?

Sedan måste du vara noggrann med elsäkerhet och ta reda på hur ditt kranvatten kan påverka både din fogger men ännu mer hur den kan påverka ditt älskade husdjur.

Lycka till med din nya fogger/dimmaskin!

Från oss på,