Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din sköldpadda!

Tips På Lekar & Leksaker Du Kan Göra Med Din Sköldpadda!

Visste du att sköldpaddor kan bli uttråkade. En uttråkad sköldpadda kan till och med bli deprimerad. Det vill vi förstås inte ska hända vår lilla sköldis.

Men hur leker man egentligen med en sköldpadda. Det är kanske inte lika lätt att komma på lekar som till en hund där man kan kasta en boll och den är sysselsatt länge. Sköldpaddor är lite mer komplexa.

Men det betyder inte att sköldpaddor inte går att leka med. Det finns många roliga saker man kan göra för och med sin sköldpadda. Det gäller bara att tänka till lite.

I den här artikeln ger vi dig lite tips som förhoppningsvis kan inspirera dig till att leka lite mer med din sköldpadda.

Innehållsförteckning

Vad Gillar Sköldpaddor Att Leka Med?

Normalt sett gillar inte sköldpaddor att bli hanterade så mycket. Men det finns ändå lekar som man kan gör med sin sköldpadda om man låter det vara på sköldpaddans villkor.

Leksaker är annars något som brukar vara väldigt uppskattat av sköldisar för att ha något att göra och bryta tristessen.

Glöm bara inte bort att alltid tvätta händerna före och efter du har hanterat din sköldpadda och ta inte dig själv i ansiktet när ni håller på att leker, på grund av salmonella.

Leksaker Till Sköldpaddor

Leksaker som sköldpaddan leker med kan vara roligt för dig med. För vad är roligast att titta på; en sköldpadda som är stilla och har tråkigt eller en sköldpadda som simmar runt och puttar bollar?

Ett tomt skal

Sköldpaddor älskar att leka med ett tomt skal. Du kan plocka ett på stranden nästa gång du är där.

Om du lägger skalet på golvet på kan din sköldpadda putta på det och jaga det över golvet.

Om du har en vattensköldpadda har du också möjligheten att lägga skalet i vattnet. När det flyter runt i akvariet så kommer sköldpaddan att putta runt på det.

Badleksaker

I vattnet hos din sköldpadda kan du lägga små båtar eller andra roliga badleksaker som flyter. Du måste förstå se till att de är gjorda i ett bit-tåligt och säkert material.

Sköldpaddan kommer att putta och buffa på leksakerna så att de åker runt i tanken.

Pingisbollar

Att lägga en eller några pingisbollar i tanken är ett utmärkt sätt att stimulera sköldpaddan till lek. De flyter bra på vatten och är lätta att puffa på.

Du kan även lägga dem på golvet så att sköldpaddan kan jaga efter dem när de rullar omkring.

Pingisbollar brukar vara en väldigt uppskattad leksak, speciellt till vattensköldpaddor.

Lekar Du Kan Göra Med Din Sköldpadda

Det finns lekar som du kan göra tillsammans med din sköldpadda. Eftersom de inte vill ha så mycket interaktion, så får det lov att vara på sköldpaddans villkor.

Hinderbana/Labyrint

Du kan skapa en hinderbana eller labyrint till din sköldpadda.

Bygg den av växter, pinnar, stenar eller andra bra saker du hittar därhemma. Sedan placerar du en godbit i slutet av labyrinten.

Sätt ner sköldpaddan i början av labyrinten och se om han lyckas ta sig igenom. Kanske kan lite godbits-motivation vara nödvändigt längs vägen. I alla fall de första gångerna du provar detta.

Det här är roligt både för dig och din sköldpadda. Sköldpaddan får se nya saker och gå på nya ställen, samtidigt som han måste tänka och aktivera sig.

Bygg olika labyrinter så att det blir nytt för sköldpaddan.

Gömma Maten

En mycket uppskattad lek hos sköldpaddor brukar vara gömma maten.

Ta fram några bitar av din sköldpaddas favoritmat och göm på olika platser i tanken när sköldpaddan inte ser. De kan vara i botten på vattnet, på land, i växter eller var du tycker.

Sköldpaddor älskar att gräva så det är bra om du gräver ner några av godbitarna så att han får kämpa lite.

Sedan lägger du tillbaka din sköldpadda i tanken och kan se på när han går på upptäcktsfärd.

Sköldpaddor är bra på att leta och det är nyttig för det också. De blir utmanade och får tänka ordentligt.

Levande Mat

Du kan ge din sköldpadda lite liv och rörelse genoma att lägga i räkor, snigel, levande matfisk, eller insekter i tanken.

Sköldpaddan får då lite sällskap, det är något som händer i tanken, och samtidigt kan sköldpaddan få ett litet mellanmål då och då.

Det finns dem som har akvariefisk i tanken, så som guppies. De förökar sig mycket och snabbt, vilket gör att det händer något i sköldpaddans tank och då och då, mumsar de i sig någon fisk, men aldrig alla på en gång.

Dekorera tanken

Då och då är det nyttigt att göra om lite tanken. När du ändå gör rent den, kan du ordna om när du sätter tillbaka sakerna och gärna byta ut vissa saker.

Detta ska inte göras varje gång du gör rent, men när du gör det blir det spännande för din sköldpadda när den kommer tillbaka och har nytt att upptäcka.

Gå ut med sköldpaddan

Då och då kan du ta med din sköldpadda utomhus och låta den få njuta av solljuset.

Det finns dock faror för små sköldisar att vara ute, så du får aldrig släppa den lille ur synhåll. Du måste vaka hela tiden!

Om du har en trädgård, kan du med fördel skaffa en liten barnpool där du kan släppa in din vattensköldpadda så att den kan få en stor yta att simma på ett tag. Det kommer den att gilla.

Sammanfattning: Lek Med Din Sköldis!

Sköldpaddor kan bli uttråkade. Det gäller att förse dem med roliga föremål och spännande saker att göra.

Om man bara tänker till lite så kan man komma på massor med roliga saker som man kan hitta på till sin sköldpadda.

Sköldpaddor gillar i regel inte att bli hanterade speciellt mycket. Men det finns ändå saker som du kan hitta på tillsammans med din sköldpadda. Det gäller bara att ha lite fantasi.

Från oss på,