Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hamster!

Varför Bits Min Hamster? Hur Kan Jag Få Den Att Sluta?

En hamster som visar upp sina tänder i sin bur
Hamstrar har sylvassa tänder!

Hamstrar ser så snälla, söta och gosiga ut, men du ska inte låta dig luras av deras oskyldiga yttre. De har faktiskt ganska stora tänder, iallafall vassa, som verkligen kan göra ont när den sätter dem i dig.

Fast du ska inte tro att hamstrar bits för att de är elaka.

Det finns alltid en anledning till att en hamster bits. Oftast bits de när de blir skrämda, men ibland gillar hamstrar bara inte att hanteras.

Det gör dem inte till en dålig hamster.

Vi tränar våra hundar att inte bita, så varför inte våra hamstrar?

Det är viktigt att så tidigt som möjligt, när hamstern är liten, vänja den med att bli hanterad som att bli lyft och klappad.

När en ny hamster kommer hem till dig är den ofta nervös och osäker i sin nya omgivning så låt den få lite tid att bo in sig, samtidigt som du långsamt låter den vänja sig vid dig.

I den här artikeln tar vi upp varför hamstrar biter, vad man bör göra om man har blivit biten och vad man kan göra för att få en bitande hamster att sluta.

Innehållsförteckning

Varför Biter Min Hamster Mig?

Det finns många anledningar till att en hamster sätter tänderna i dig.

Hamstern gör det inte för att den är elak, det är en försvarsmekanism och bara en reflex. Hamstrar är bytesdjur och tänderna är deras bästa försvar.

Det handlar också om att hamsterns tänder växer hela tiden. De har för vana att tugga och gnaga på allt. Oavsett vad som finns framför den, kan den börja tugga på det.

Det är även ett sätt för hamstern att undersöka saken som finns framför den.

Här har vi listat de vanligaste anledningarna till att en hamster bits

  • Den vanligaste orsaken till att en hamster bits är att den blir irriterad, orolig eller rädd. Hamstrar är väldigt lättskrämda
  • Hamstern har inte hunnit lära känna dig än. Det kan vara när hamstern är ny och den vet inte vem du är. De tar lite tid för hamstern att lära känna dig
  • När en hamster kommer till en okänd eller ny miljö kan den bli rädd och osäker, och därmed bita till
  • En hamster luktar hela tiden runt omkring sig. Om du har en ny parfym, eller tvättat händerna med en ny tvål, kan hamstern bli förvirrad och inte veta vem du är. När den inte känner igen din doft kan den bita till
  • Om du lyfter upp din hamster och dina händer luktar lite mat, kan den bli sugen och försöka ta en liten tugga
  • Hamstern kan vara hungrig och testar om det finns något att äta
  • Hamstern är ett aktivt djur och det händer att den blir uttråkad. Den kan då försöka påkalla din uppmärksamhet genom att bita lite
  • Om du plötslig stoppar in handen i buren utan att förvarna, alltså visa att du är där, kan det hända att hamstern biter till. Speciellt om den låg och sov
  • Det kan också hända att din hamster är sjuk eller skadad. Då kan den bita till när du rör vid den delen som gör ont

Några Försiktighetsåtgärder När Du Ska Lyfta Upp Din Hamster

Den vanligaste orsaken till att en hamster bits är att hamstern blir rädd. När du ska lyfta upp din hamster finns det några viktiga saker att tänka på för att inte skämma den. Hamstrar är mycket lättskrämda.

1. Får jag be om: Största möjliga tystnad

Nä, det behöver inte vara knäpptyst runt en hamster, men se till att det inte finns några höga ljud, eller blinkande ljus i närheten av buren.

En lugn och tyst omgivning hjälper till att hålla hamstern lugn.

2. Undvik plötsliga rörelser

Gör inga plötsliga, hastiga rörelser, det kan skrämma hamstern.

Hamstrar ser inte särskilt bra, men de märker dina rörelser. Du behöver inte vara extra långsam, men var inte för snabb med händerna, utan var mjuk och försiktig.

3. Ta inte upp din hamster ovanifrån

Forma inte handen som en klo ovanifrån för att lyfta upp din hamster. Det kan skrämma den, eftersom det påminner om en rovfågel.

Använd istället en skop-rörelse. Kom framifrån, med en öppen handflata och låt hamstern klättra in i din hand. I början kan man med fördel använda en godis i handen för att få hamstern att komma närmare.

Lägg sedan din andra hand ovanpå hamstern, så att du lätt håller i den. Hamstrar är aktiva och oroliga, så din vän kan lätt falla ur din hand om du inte håller i ordentligt. Men du får samtidigt inte hålla så hårt att du klämmer hamstern.

Läs mer om hur du kan göra i Lyfta Hamster: Så Här Ska Du Lyfta & Hålla i Din Hamster!

4. Se till att dina händer och kläder inte luktar starkt

Parfym och annat som luktar starkt kan göra att hamstern inte känner igen dig.

När du tvättar händerna, undvik fruktiga tvålar eftersom din hamster kommer att känna lukten av. Deb kan tro att det är ett äpple eller jordgubbe du har där i handen och kommer att försöka bita i det.

5. Ha kortklippta naglar

Hamstern kan att börja gnaga på dina naglar om de är långa. De gnager på allt som sticker ut och naglarna är av sådant material som de gillar.

Har du dessutom nagellack på naglarna, ska du inte alls lyfta upp din hamster. Nagellack är giftigt för hamstrar!

Vad Ska Jag Göra Om Min Hamster Biter Mig?

Jag vet att det kan vara svårt just när man blir biten, men försök att inte skrika. Eller göra hastiga rörelser. Om du skriker kommer hamstern att bli rädd och troligen försöka bita dig ännu mer.

Om du blir biten försök att istället långsamt lägga ner din hamster i buren.

Att klappa den försiktigt kan också göra den blir avslappnad.

Vanligtvis är ett hamsterbett ofarligt

  • Tvätta såret med tvål och vatten
  • Observera såret i minst en till två dagar
  • Såret borde läka av sig själv inom 3 till 7 dagar
  • Kontakta läkare om såret börjar se konstigt ut, börjar göra ont eller inte vill läka

Träna En Hamster Att Sluta Bita

När du ska träna en hamster att inte bitas är det viktigt att du är lyhörd på hamstern och dess beteende.

Om hamstern biter dig varje gång du sticker in handen i buren eller när du försöker lyfta upp din hamster, beror troligen på att den inte har hunnit lära känna dig än eller att den inte har blivit van med att bli hanterad.

Det är en långsam process som måste få ta sin tid. Ju längre tid du låter det ta, desto mer mottaglig är din hamster.

Processen att lära hamstern bli hanterad

Börja med att prata med hamstern flera gånger per dag. Sitt nära buren och tala med lugn röst. Gärna på kvällen då hamstern är som mest aktiv.

Efter en vecka kan du börja öppna buren. Långsamt kan du sticka in en hand, men inte för nära hamstern. Låt handen bara ligga där. Om hamstern vill nosa, låt den göra det, men rör inte hamstern själv.

För att locka hamstern till handen kan du lägga en godis där i. Håll inte i den, utan låt den bara ligga i handen.

Efter en tid kommer hamstern att känna igen dig och vara lugn när handen kommer in i buren. Då kan du försöka lyfta upp hamsten. Försiktigt, men säkert. Hamstrar är livliga och du vill inte att den falla ur din hand och slå sig.

Tips för att få hamstern att sluta bita

Tvätta händerna

Tvätta alltid händerna med oparfymerad tvål före hantering. Parfymerade tvålar lämna en lukt som kan göra antingen att hamstern inte känner igen dig, eller att hamstern tror att det är något gott i handen och biter för att smaka.

Lyft försiktigt

Lyft aldrig upp din hamster uppifrån eller bakifrån eftersom det kommer sannolikt att skrämma den. Närma dig den alltid framifrån, där den tydligt kan se dig.

Invadera inte hamsterns område

Hamstrar kan bli territoriella i sin bur. Om din hamster verkar vara det, försök att göra någon anordning så att hamstern kan ta sig ut buren innan du lyfter upp den, istället för att stoppa in handen i hamsterns utrymme.

Det kan vara att hamstern själv tycker att buren är för liten. När det gäller burar är större alltid bättre. Det är lättare att stoppa in handen i en bur som är stor, då känner sig inte hamstern lika hotad.

Lugn miljö

Hamstrar bli lätt stressade och oroliga av höga ljud och ljus. Men även om de inte känner igen omgivningen, om du flyttar till ett nytt hus, skaffar ett nytt husdjur eller byter bur. Låt alltid din hamster att få vänja sig långsamt med nya situationer.

Belöning kan vara ett knep

Använd godis som belöning. Om du ger din hamster nötter eller något annat gott de gillar när de uppvisar bra beteende, kommer den troligen kunna att koppla ihop beeteendet med belöningen och då vara mindre benägna att bitas.

Sammanfattning: Hantera Din Hamster Varsamt

Hamstrar behöver lära känna dig och ha en lugn och trygg omgivning. Då kan de bli din bästa vän!

En glad och trygg hamster ska normalt sätt inte bitas, men så klart att det kan hända även den bäste.

När du hanterar din hamster och blir biten, är det viktigt att komma ihåg att den biter troligen för att den är rädd, inte för att den är aggressiv eller elak.

Så det finns ingen anledning alls att bli arg på din hamster.

Från oss på,