Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hamster!

Behöver Hamstrar Vistas Utomhus? Är Det Bra För Dem?

Hamstrar är mycket aktiva djur som behöver att röra på sig mycket.

Då är det många som ställer sig frågan, är det bra att släppa ut hamstern utomhus, så att den får röra på sig och springa i gräset?

Att släppa ut hamstern ur buren, i en större hage inomhus för att få låta den springa omkring är jättebra.

Men att låta sin hamster vara utomhus finns det faktiskt ingen anledning för.

Det finns till och med stora faror förknippat med att ha hamstern utomhus, som att den kan rymma eller att det kommer rovdjur.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom om man bör ha hamstern ute, och om man tar ut hamstern, vad man bör tänka på.

Innehållsförteckning

Hamstrar Är Bytesdjur

Hamstrar är bytesdjur. Av denna anledning kan de lätt bli stressade utomhus. Ofta blir hamstrar också stressade av nya miljöer.

Så att utsätta sin hamster för ny miljö samtidigt som alla ljud den kan höra, till exempel hundskall, kan vara mycket skrämmande för en hamster, vilket inte känns snällt.

Det finns dock vissa små gnagare som faktiskt tycker om att vara ute i friska luften.

Så om man vill testa sin hamster gäller det att se till så att det görs säkert. Men också att du är väldigt lyhörd på din hamster och inte stressar den i onödan.

Hur Mycket Tid Kan Hamstern Vistas Utomhus?

Om en hamster tas ut, räcker det med 10-15 minuter på en dag. Inte längre.

Hamstrar trivs i inomhustemperatur, så det gäller att vara noga med att den inte blir utsatt för för varma eller för kalla temperaturer.

I direkt solljus kan de bli överhettade och det behöver knappt vara kallt, utan om hamstern utsätts för något drag, så blir den lätt sjuk.

Ute måste hamstern vara i skugga, inte direkt solljus, med möjligheten att kunna gömma sig i till exempel spån om de blir kalla.

Hur Ska Jag Gå Tillväga Utomhus Med Min Hamster?

Om du planerar att ta ut din lilla hamster utomhus måste du se till att den är säker.

Trots säkerheten får du ALDRIG lämna din hamster oövervakad utomhus.

Kom ihåg att hamstrar är otroligt duktiga på att fly och att hitta på nya sätt för att fly. Dessutom finns det fåglar och andra djur utomhus som gärna skulle se en smaskig hamster på menyn. Därför måste hamstern ständigt övervakas när de är ute, även när den är i en bur.

Känna på gräset

En viktig sak innan du ställer ut din hamster på gräset, måste du vara säker på att gräsmattan är fri från bekämpningsmedel.

Om du vill att din hamster ska få känna på gräset, kan man ta den trådade överdelen av en bur och ställa på gräsmattan med hamstern under. Men där kommer en fara till, hamstrar är också mycket duktiga på att gräva. Så återigen, lämna inte hamstern oövervakad.

Man kan också ställa en hage ute på gräset, men då gäller det att hålla vakt både uppifrån, så att ingen fågel sveper ner, och nerifrån, så att hamstern inte gräver sig ut.

Skulle Hamstern Överleva Om Den Rymmer?

Om en hamster rymmer, eller släpps ut i naturen kommer den tyvärr definitivt inte att överleva.

Din hamster är många många generationer bakåt uppfödda som husdjur. De har blivit framavlade för att vara bra husdjur, inte för att klara sig i det vilda.

En hamster vet inte hur den skulle få tag på mat, försvara sig mot rovdjur eller kunna klara sig från sjukdomar som den aldrig stött på tidigare.

Sammanfattning: Hamstrar Behöver Inte Vara Ute

Det finns egentligen ingen anledning för en hamster att vara utomhus. Om man ändå vill ta ut sin hamster finns det många säkerhetsåtgärder som måste till och du får aldrig lämna din hamster obevakad!

Det finns dem som tar ut sina hamstrar på sommaren och låter dem springa fritt, det är något som vi verkligen inte kan rekommendera.

Ha din hamster instängd så att den inte kan rymma och att ingen kan komma åt den.

Man kan faktiskt göra det somrigt inne till sin hamster utan att behöva ta ut den. Plocka gräs och annat gott och lägg på golvet där din hamster kan vara, och den kommer vara lika glad för det!

Ta in sommaren, inte ut hamstern!

Från oss på,