Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hamster!

Skaffa Hamster När Du Har Andra Husdjur

En hamster gömmer sig i spånet framför sin kokosnöt
Hamstrar vill vara ensamma

Hamstrar är djur som helst ska bo själva. Det tycker heller inte om sällskap utav andra husdjur och normal sett går det inte heller att vänja dem vid det heller.

Men att ha ett eller flera husdjur hemma bör inte vara ett hinder för att skaffa en liten hamster, men du behöver vidta åtgärder för att garantera djurens säkerhet.

I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på innan du skaffar en hamster om det redan finns ett annat djur i familjen.

Håll Hamstern Ensam

Hamstern bör inte vistas i samma rum som dina andra husdjur.

Helst ska hamstern vara placerad i ett rum där inget annat djur går in. Speciellt om du har ett rovdjur. Rovdjur ska du hålla långt från din lilla hamster.

Djur som inte är rovdjur kan dela rum, men de ska inte ha någon som helst interaktion.

Hamstrar Tillsammans Med Hundar Och Katter

De djur vi har mest hemma som husdjur är hundar och katter.

Hundar och katter är rovdjur. Hamstrar är bytesdjur.

Rovdjur jagar bytesdjur i naturen.

En hamster är därmed väldigt utsatt om det redan finns ett rovdjur i hemmet. Den kan bli rädd av bara lukten av djuret.

Att känna lukten av ett rovdjur kan göra en hamster väldigt stressad. En stressad hamster mår inte bra och kan bli mycket lättare sjuk. En hamster kan vara mycket stressad, även om vi inte kan se det.

Du kanske hör berättelser eller ser bilder på sociala medier om att en hund eller en katt är bästa kompis med en hamster, visst kan det gå att sätta ihop dem en stund, men det är en potentiellt farlig situation för din hamster och därmed verkligen dumt att ens försöka.

Hundar och katter ser hamstrar som ett byte, och denna instinkt kan inte tränas ur dem.

Om du har hund eller katt hemma måste du ge din hamster en säker bur där de inte ens har en chans att kunna komma åt hamstern. Helst ska hamstern vara i ett eget rum där det andra djuret inte får gå in.

Hamstrar Tillsammans Med Andra husdjur

När det gäller andra sällskapsdjur såsom marsvin, kaniner, ödlor, fisk eller fåglar kan du utan problem låta dessa djur bo i samma rum som din hamster, så länge som djuren är väl separerade från varandra.

De kan absolut inte bo i samma bur!

Även om du sätter ihop din hamster med ett djur som inte är ett rovdjur, alltså inte ser hamstern som ett byte, så kommer det att bli problem.

Hamstern är väldigt territoriell, kommer att ge sig på allt som gå in på det de anser vara dennes territorium. Den kan alltså bita och försöka jaga bort vilket djur som helst.

Hamstern kommer att försöka vara den dominerande i vilken miljö som helst.

Hamstrar måste att ha sitt eget utrymme, sin egen mat och att hålla sig borta från andra djur. Till och med är det många hamstrar som inte ens går ihop med andra hamstrar.

Sammanfattning: Håll Djuren Åtskilda Så Går Det Bra!

Håll dina hamstrar väl åtskilda från familjens övriga sällskapsdjur! Även om de inte är rovdjur kan de fortfarande skada din nya vän. Eller så skadar han dem.

Hamstrar ska vara ensamma. Många klarar inte ens att bo tillsammans med en kompis av samma art. Så att försöka få ihop dem med andra husdjur är verkligen inte att rekommendera.

Det ska inte ens prövas.

Låt din hamster bo för sig och dina andra djur någon annanstans så kommer det säkert att gå bra.

Från oss på,