Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

9 Bottenunderlag Till Din Kaninbur [För- & Nackdelar]

En kanin som tittar ut från bur som har spån på botten
Varmt och skönt att sitta på spån

Bottenmaterialet måste vara mjukt och skyddande för din kanins tassar.

Hårda material kan göra så att din kanin får sår på hasorna.

Materialet på botten behöver även vara lättstädat för dig, eftersom kaniner är renliga djur behövs buren städas helst varje dag.

Här kan du läsa mer om hur man enklast städar en kaninbur.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika typer av bottenmaterial som du kan använda i din kanins bur.

1. Kutterspån I Kaninburen

Detta är det allra vanligaste underlaget. Spån har en bra uppsugningsförmåga.

Nackdelen med kutterspån är att de kan lukta ganska starkt.

Om man har en långhårig kanin är kutterspån inte det bästa valet, då det fastnar väldigt lätt i pälsen.

Det viktigt att du köper dammfritt spån, det är det bästa för ditt djur. Studier har visar att dammet i spån kan orsaka andningsbesvär för kaniner och leverskador hos små djur.

2. Halm I Kaninburen

Halm är ett ganska vanligt bottenmaterial. Detta är väldigt bra då det håller värme, vilket kan isolera i din kanins hus. Tyvärr har den inte den bästa uppsugningsförmågan.

Fungerar dock väldigt bra att ha överst hos långhåriga kaniner där man lägger ett tunt lager halm ovanpå spån eller torv.

Om man vill ha bra halm bör man satsa på halm som är ekologisk, då vet man att det inte har blivit besprutat med kemikalier som kan göra kaninen sjuk under tiden den växte.

Det finns ekologisk halm #ad att köpa från Amazon.se.

3. Torv I Kaninburen

Torv är ett jordliknande material. Det är svalkande på varma sommardagar samt har en enormt bra uppsugningsförmågan som gör att det inte luktar från buren.

Det som är tråkigt med torv är att det ser smutsigt ut i buren hela tiden och det följer gärna med kaninen ut från buren. Så det är ett bottenmaterial som främst passar till utomhusburar.

4. Lättströ/Hampaströ I Kaninburen

Lättströ är gjort av hampafibrer. Det är ett underlag som är lätt att hantera, ser fräscht ut och har en bra uppsugningsförmåga. Det är också relativt damm och luktfritt, vilket är en bra fördel.

Lättströ är ett naturfiber som odlas ekologiskt och kan komposteras. Positivt med lättströ är att det har ingen egen doft och hjälper till att minimera oönskad lukt.

5. Pappersströ I Kaninburen

Pappersströ
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Pappersströ är precis som det låter, gjort av papper. Det är nästintill helt dammfritt och är ett bra alternativ för din kanin som bottenunderlag. Det är mjukt underlag som även går att gräva i.

Eftersom det är gjort av papper är det mycket absorberande vilket gör det lättare att hålla rent i buren, och ströet är komposterbart.

Amazon.se säljer ett dammfritt, mjukt och absorberande pappersströ #ad i stora förpackningar, som passar bra att använda som bottenmaterial i kaninens bur.

6. Toalätt I Kaninburen

Toalätt är små papperspellets, gjort av rest fibrer från pappersmassa. Det säljs som kattströ till katt-toaletter, då det har en mycket bra uppsugningsförmåga.

Fördelen är att dessa pellets dammar inte och skräpar inte ner lika mycket som till exempel spån.

Nackdelen är att pelletsen är ganska hårda, så vissa kaniner kan få problem med hasorna av att gå på dem, om man har dem i hela buren.

Om man har en toalett-tränad kanin, är dessa pelles ett utmärkt val att ha i kaninens toalett.

7. Tidningspapper I Kaninburen

Tidningspapper går att använda i två varianter.

Antingen så lägger du hela tidningsblad på botten som uppsugnings underlag och på detta lägger du halm eller spån som gör det lite mysigare för kaninen.

Det andra alternativet är att riva tidningspappret till strimlor vilket gör att det påminner om strö och kaninen kan gräva i det.

Nackdel med tidningspapper är att om din kanin äter mycket av det kan den lätt bli förstoppad.

8. Matta I Kaninburen

Man kan lägga in en helt vanlig matta i buren, vilket kan se väldigt snyggt ut.

Det är dock inte att rekommendera om din kanin inte är rumsren, eller har en tendens att bita på allt. Den kan vara jobbig att göra ren om kaninen utför sina behov på den och om kaninen biter på den kan den få i sig trådar och annat som inte är bra för den.

Det som också talar emot att ha en matta är att kaninen inte kan gräva på samma sätt som den kan om den har något sorts spån. Det går dock att lösa genom att ställa in en kartong med spån så kaninen får den möjligheten.

Om vill prova att ha matta i buren, tänk på att en matta med gummiundersida ligger bättre på golvet och glider inte runt när kaninen springer.

9. Hö I Kaninburen

Hö i en cirkel
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

En del använder hö som bottenunderlag i sin kaninbur. Det är tyvärr inte att rekommendera.

Hö är kaninens basfoder och passar egentligen inte som bottenmaterial. Hö har inte så bra uppsugningsförmåga och därför behövs det något mer. Så man kan ha det som kompletterande underlag, då en kanin alltid ska ha fri tillgång till hö och det har en mycket bra isoleringsförmåga.

På Amazon.se kan kan köpa en 1kg påse av hö #ad som även är rekommenderat att ha på botten av kaninburen.

Sammanfattning: Bottenunderlaget Är Viktigt För Både Din Kanin Och För Dig

Vad din kanin har på botten i sin bur är viktigare än man kan tro. Det finns flera saker att fundera på, både för din kanin men även för dig.

Är buren inne eller ute, dammar materialet, luktar materialet, är det lättstädat och är materialet bra för sin kanin, är några av frågorna som man bör fundera på innan man lägger något på botten.

Att din kanin trivs och mår bra är förstås det viktigaste!

Från oss på,