Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

10 Bra Saker Att Veta Innan Du Skaffar Kanin

Uppmärksam albino kanin
Albino kanin som lyssnar in

Är du intresserad av att skaffa en kanin?

Eller bara känner dig nyfiken på att veta mer om de skulle vara att ha en liten mjuk kanin därhemma?

Då har du kommit till rätt ställe.

Visste du att det finns flera hundra olika kanin raser?

Kaniner finns i alla möjliga storlekar, olika pälsar, olika mönster och med olika personligheter.

Så att kunna hitta en kanin som passar dig borde inte vara så svårt.

Innehållsförteckning

1. Kaniner Lever Länge

Många har missuppfattningen att kaniner bara lever i 1 eller 2 år. Detta är dock hardjurs livslängd i naturen.

Kaniner som vi har hemma har en ganska lång livslängd jämför med andra smådjur. Om de tas om hand ordentligt kan kaniner leva mellan 7 till 12 år.

Beroende på ras varierar en kanins livslängd. Större kaninraser lever inte så länge som de mindre. Till exempel lever flamländska jättekaniner cirka 7 år, medan mini lop kan leva upp till 12 år.

2. Kaniner Är Tysta

Till skillnad från många andra djur gör kaniner inte mycket ljud. De är väldigt tysta djur, vilket är en stor fördel, särskilt om du bor i lägenhet. Eller om du sover väldigt lätt och vaknar vid minsta ljud.

Om så är fallet är en kanin ett mycket bra husdjur för dig, eftersom de gör lite eller inget ljud alls, även om de bestämmer sig för att hålla sig uppe längre på kvällen än vad du gör.

3. Kaniner Behöver Sällskap

Kaniner är sociala djur. I naturen är hardjur sällan ensamma. Det finns risk att din kanin kan känna sig ensam i sin bur.

Du måste vara beredd att spendera mycket tid på att vara med din kanin varje dag. Detta innebär att ge den odelad uppmärksamhet. Om du inte kan spendera tillräckligt med tid på att interagera med din kanin bör du skaffa en vän till den.

Om man har två kaniner av samma kön, kan de bli territoriella och aggressiva och kan slåss med varandra. Det bästa kanin paret är en hane och en hona, men det är bäst att se till så de är kastrerade eller steriliserade.

Om du spenderar tillräckligt mycket tid med din kanin kommer ni småningom att bli bästisar, eftersom kaniner är kända för att vara tillgivna sina ägare.

Vissa kaniner kommer till och med till den punkt där den känner igen ägarens röst, och kommer när man ropar på den, eller följer sin ägare runt huset.

Det tar tid innan ni blir vänner

Det tar dock tid för din kanin att vänja sig med dig, att bli klappad och buren.

Kaniner måste få vänja sig långsamt. Det är dock väl värt att ägna den tid och ansträngning som det krävs.

Ju mer tid du spenderar med din kanin, desto mer får du se dess unika personlighet. Som till exempel, springa runt i rummet och hoppa när den är glad.

När ni väl har blivit vänner kan ni ha mycket glädje av varandra. Läs gärna 5 + 6 Tips På Lekar Och Leksaker Din Kanin Kommer Älska! för att hitta nya sätt att umgås.

4. Kaniner Kan Bo Utomhus På Heltid

Det är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus även under vintern. Vintertid måste buren vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån.

För att kaninen ska må bra utomhus, måste du se till:

  • Buren står på en dragfri och väderbeständig plats
  • Buren är placerad i skyddad från sol och vind
  • Buren är robust och lätt att rengöra
  • Buren är höjd från marken för att hålla golvet torrt
  • Buren är utrustad med säkra lås för att förhindra flykt eller stöld
  • Kaninen är skyddad från rovdjur
  • Kaninen behöver både möjlighet att hoppa omkring och att kunna gömma sig
  • Kaninen har säker och tillräckligt stor plats att aktivera sig

Viktigt att tänka på är att en utomhus kanin behöver lika mycket sällskap och aktivering som en innekanin, vilket betyder att du måste vara beredd att gå ut till din kanin varje dag och vara med den oavsett väder.

Mer om ut utebur kan du läsa i Kaninens Utomhusbur: Vad Du Behöver Tänka På Om Din Kanin Ska Bo Utomhus

Tänk på kaninens päls

Om du skaffar en kanin på sen hösten eller vintern som du vill ha utomhus, bör du hålla den inne den första vintern. Om den inte har haft en chans att bygga upp sin vinterpäls. Det kan så hända att den inte överlever vintern om den placeras utomhus.

När kaninen har fått sin vinterpäls bör ej tas inomhus. Det kan då hända att kaninen får värmeslag.

Ge kaninen vatten utomhus

En kanin måste alltid ha tillgång till färskt vatten. Om kaninen hålls i ett utrymme där det är kallare än 0°C måste du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.

5. Kaniner Är Lätta Att Träna

Om du undrar om kaniner kan tränas, liksom hundar, till att göra olika tricks och saker, är svaret ja! Allt från att använda en katt toalett till roliga tricks. Kaniner är smarta, de lär sig snabbt.

Det enklaste sättet att träna en kanin är att använda en så kallad klicker. Detta är en liten enhet som ger ett distinkt klickljud. Klickerträning bygger på positiv förstärkning, du belönar rätt beteende och ignorerar fel beteende. Kaniner lär sig lätt att associera klicket med den positiva belöningen.

Att träna en kanin är ungefär som att träna en hund. De är väldigt matintresserade, så ha alltid med lite speciellt godis under träningstillfällena, till exempel fröstänger.

Exempel hur en kanin-träning går till

Säg att du vill att din kanin ska lära sig att hoppa över ett hinder. Visa din kanin godisbiten och använd den för att locka din kanin över hindret, samtidigt som du ger kommandot hoppa. När kaninen kommit över hindret, klicka på klickern och ge godbiten.

Fyra klickers i olika färger
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

På Amazon.se finns en enkel och smidig klicker #ad som fungerar väldigt väl för att träna kaniner. Den har en praktiskt handledsrem för lättare användning. Den finns också i flera olika färger för den modemedvetna som tycker om att matcha sina outfits.

Med repetition kan du lära dina kaniner många knep. Det är inte bara roligt för dig, det ger också din kanin träning och stimulans.

6. Kaniner Kan Tränas Att Använda Kattlåda

Kaniner är mycket smartare och mer hygieniska djur än de flesta av oss inser. De föredrar att ha en privat, avskild plats att gå på toaletten.

Så länge din kanin är kastrerade eller steriliserade kan man lära dem att gå på en låda. Du måste välja en låda som är tillräckligt stor för att kaninen ska kunna sträcka sig ut.

Kattlådor brukar fungera bra. Fyll den med papperspellets och fyll på med hö.

Även om din kanin har lärt sig att gå på låda, betyder inte att inte kommer att hända någon olycka då och då.

När du ska börja träna din kanin till att bli rumsren råder vi dig att läsa Så Här Får Du Din Kanin Rumsren!

7. Kaniner Bajsar Mycket

Att kaniner bajsar mycket kan vara bra att känna till innan man skaffar en kanin. Men det är inte allt, de äter även sitt bajs.

Om du tycker att det skulle vara för svårt att se, kanske inte en kanin är husdjuret för dig, de måste nämligen äta sitt bajs.

Det är ett helt normalt, hälsosamt beteende för en kanin. Deras bajs är först ganska mjukt, det är det som de äter. Kaniner äter sitt bajs eftersom deras matsmältningssystem måste kunna absorbera alla näringsämnen ordentligt.

Så de måste smälta maten en andra gång. När de väl har smält maten andra gången kommer torrare bajspellets ut. Dessa pellets äter de inte. Så de måste städas ur buren med jämna mellanrum.

8. Kaniner Behöver Mycket Aktivitet

Kaniner behöver minst 2 timmars träning utanför sin bur per dag.

I naturen är kaniner på språng nästan hela tiden. De letar efter mat, leker med andra kaniner och springer för att undkomma rovdjur.

Kaniner är djur med mycket energi som kräver ständig rörelse och träning.

Att ta din kanin på promenad i sele kan fungera då och då, men kaniner njuter av frihet och vill kunna hoppa som de vill.

Kanin i sele
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Vissa kaniner kan vara rädda för att ha på sig sele i början. Men det går att vänja dem.

Ett bra exempel på sele till din kanin kan du hitta på Amazon.se. #ad

Selet behöver vara mjukt och inte spänna för hårt runt kaninen, samtidigt som kaninen inte ska kunna rymma. Selena finns i olika storlekar, så det är viktigt att hitta rätt som passar just din kanin.

Börja med att låta kaninen ha på sig selet inomhus kortare stunder och strunta i kopplet för att vänja den långsamt.

Tre alternativ för att låta kaninen sträcka på benen

Låt din kanin utforska huset

Släpp lös din kanin i huset. Du måste dock kanin-säkra hemmet innan. Till exempel, installera baby-grindar så att din kanin inte klättrar uppför eller nedför trapporna, då den lätt kan falla. Eller gömma alla sladdar så att kaninen inte kommer åt att gnaga på dem.

Sätt upp en hage inomhus

Du kan ställa in en större hage inomhus om du inte vill att din kanin ska kunna hoppa runt överallt i ditt hem. Då har du full kontroll över var den är hela tiden.

Sätt upp en hage utomhus

Ställ upp en större hage utomhus så att din kanin kan utforska trädgården. Om du inte har uppsikt över kaninen hela tiden är det bättre att du placerar hagen på en hård yta snarare än gräset. Kaniner är nämligen mycket bra på att gräva hål och fly.

En hage går att kombinera

Om du har en hage så kan du förstås flytta den mellan inomhus och utomhus, beroende på vad du känner för och hur vädret är.

Att låta kaninen vara utomhus är endast lämpligt om temperaturen är under 26 grader Celsius. Kaniner tål kyla bra men inte värme.

9. Viktigt Med Rätt Mat Till Din Kanin

Kaniner är växtätare. Att kaninen får en bra diet är en av de viktigaste aspekterna för att upprätthålla kaninens hälsa. Kaniner har känsliga magar.

Hö är ett måste för kaninen

Kaniner behöver fri tillgång till grovfoder som gräs eller hö. Gräs eller hö bör utgöra 80% av kaninens diet och är viktigt för god hälsa.

Att de hela tiden kan tugga hjälper kaninen med att slipa ner sina tänder och kan förebygga tandsjukdomar.

Om de bara blir erbjudna hö ibland och i huvudsak får någon annan föda, kan de få problem med deras tarmsystem.

Annan mat än hö till kaninen

Kaninen bör också få färska bladgrönsaker och grönsaker, såsom broccoli, spenat, selleri och andra.

Dessa bör utgöra cirka 15% av kaninens diet.

Man kan också ge en liten mängd kaninpellets som köpes i djuraffär. Detta bör inte vara mer än ungefär 5% av din kanins diet.

Morötter, andra rotfrukter och frukt bör bara erbjudas i små mängder som godis. Det är inte nyttigt för kaniner att äta detta som mat.

Göra stora förändringar i kaninens dieten

Om man vill förändra kaninens diet, måste det ske successivt, så att kaninen inte får magproblem. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs. Till exempel om man flyttar ut kaninen på sommaren.

En felaktig diet är en av de vanligaste orsakerna till att en kanin dör i förtid. Läs gärna Kaniner & Mat: Så Här Enkelt Ger Du Rätt Mat Till Din Kanin!

10. Kaniner Behöver Tugga Och Klösa

Många nya kaninägare inser inte riktigt hur mycket kaniner behöver tugga och klösa.

Kaninens tänder och klor växer hela tiden. De måste slipa ner tänderna och klorna genom att tugga och klösa, annars blir de för långa.

Om du inte ger din kanin säkra saker att tugga och klösa på kommer den att använda saker som den hittar. De kan till exempel använda soffor och mattor och till och med tugga genom el-sladdar. Det är inte bara besvärligt för dig, utan det är riktigt farligt för din kanin.

För att undvika detta, ge din kanin en spännande miljö. Ge dem fri tillgång till hö att tugga på och leksaker att leka med. Något som brukar vara populärt är tomma toapappersrullar eller kartongbitar.

För att underlätta för din kanin bör du klippa din kanins klor med 4-6 veckors mellanrum. Använd då en vanlig klosax för kaniner, nagelsaxar är inte lämpligt att använda.

Här kan ni se hur en helt vanlig enkel klosax ser ut, som man kan köpa från Amazon.se.

Innan du börjar klippa klorna har vi en klippa-kanin-klo guide som du bör läsa igenom.

11. Många Olika Kaninraser

Som vi skrev i inledningen så det finns flera hundra olika kanin raser.

Kaniner kommer i alla möjliga storlekar, olika pälsar, olika mönster och med olika personligheter.

Så att kunna hitta en kanin som passar dig borde inte vara så svårt.

När man ska välja kanin bör man inte stirra sig blind på just rasen, då det finns stora variationer inom alla kaninraser.

Men om du är intresserad av vilka olika raser som finns, hur de ser ut och få lite vägledning kring dem så har vi en artikel som heter 35 Kaninraser Du Hittar i Sverige - Vilken Är Din Favorit?

Sammanfattning: Kaninen - Min Bästa Vän

Att ha en kanin som husdjur är givet fullt med krav och ansvar. Det är ganska mycket saker en kanin kräver men samtidigt är det en de bästa och mest tillgivna vänner du kan få.

Innan man skaffar en kanin är det viktigt att man vet hur man ska ta hand om den på bästa sätt. Att man måste hantera sin kanin varje dag och lära den att vänja sig vid en, annars kommer den att bli skygg.

Det är trots allt ganska mycket tid som går åt att ta hand om en kanin. Det gäller att vara beredd på det. Om man som förälder har tänkt att ge en kanin till sitt barn, måste man vara beredd att kliva in och hjälpa till. Kaninen kan inte bli lidande för att ens barn tröttnar på att ta hand om den.

Ett extra tips när du väl kommit hem med din nya vän kommer det svåra valet att välja ett bra namn. Då kan du använda vår namngenrator för lite bra tips.

Men kom ihåg att om du överöser din kanin med kärlek, kommer du att få det tillbaka!

Från oss på,