Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

Så Här Klipper Du Kaninens Klor! [3 Lätta Steg]

Närbild på kloklippning som visar hur mycket man kan ta
Klipp hellre oftare än mer!

Att klippa kaninens klor är något som bara måste göras. Ungefär varannan- var tredje månad är det dax igen. Om kaninen är ung så kan man med fördel klippa klorna oftare eftersom att deras klor är mer vassa.

En vild kanin slipar ner sina klor själv genom att gräva hålor och på andra sätt. Men våra kaniner som vi har som husdjur har oftast inte den möjligheten, och då måste vi hjälpa till.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad som behövs för att klippa kaninens klor och hur man går tillväga för att utföra det.

Innehållsförteckning

Förbered Dig För Kloklippning

Innan du hämtar din kanin är det bra att förbereda så att alla saker finns inom räckhåll och att du vet vad som behövs göras. Det blir bara extra jobbigt både för dig och kaninen om du är lite stressad av situationen.

Det här behöver du:

  • En handduk som du kan vira in din kanin i
  • En kloklippare avsedd kaniner och andra små djur. (Du ska inte använda en vanlig nagelsax som vi använder)
  • Lite bomull. Om du råkar klippa för kort så att det kommer blod behöver du kunna stoppa det
  • Därför ska du också gärna ha någon blodstoppningsmedel
  • Lite godbitar till kaninen

Klosax rekommendation

En bra klosax från Amazon.se som vi rekommenderar är en enkel och smidig klosax #ad som gör det den ska, med kortklippningsbegränsning och halkfria gummihandtag.

Så Här Klipper Du Kaninens Klor: 3 Steg

När du har tagit fram det du behöver och känner dig redo är det dags att hämta din kanin.

1. Hämta och svep in kaninen

Börja gärna med att mysa en stund, om din kanin gillar det. Lägg sedan en handduk på en plan, stabil yta, med fördel kan det vara i ditt knä om du sitter bekvämt på en stol. Lägg kaninen på rygg i mitten av handduken. De flesta kaniner blir lugna och ligger still när de hamnar på rygg.

Svep handduken runt kaninen för att säkra sprattlingar, men se till att tassarna sticker ut, två i taget. T.ex om du börjar med framtassarna låter du dessa sticka fram ur handduken, när dessa är klara drar du upp handduken över framtassarna och drar ut baktassarna.

Undersök kaninens klor

Titta på varje tass och inspektera hur klorna ser ut så att det inte finns några skador eller annat på klor eller tassar.

Ljusa klor

Om din kanin har ljusa klor och du kan se var blodtillförseln slutar och därmed klippa klon innan du når blodet. Det syns som en mörk horisontella linjen över varje klo. Om du klipper under denna linje kommer du åt blodkärlen, och det kan göra ont och blöda ganska mycket.

Mörka klor

Om din kanin har mörka klor kan det vara svårare att se linjen. Prova att håll upp tassen mot ljuset, eller lys med en ficklampa under klon. Om det är helt omöjligt att se, bör du kontakta en veterinär som visar hur och var du bör klippa.

3. Dax att klippa kaninens klor

När din kanin är lugn, klipp endast den yttersta delen av klon. Det är mycket bättre att endast klippa en liten del av klon oftare än att försöka klippa en större del vid ett och samma tillfälle. Klipp heller aldrig snabbt då detta kan resultera i att kaninen drabbas av blödning och smärta.

Håll i tassen när du klipper, så kaninen inte rycker till och du klipper fel.

Nu när du har hittat var du ska klippa, placera klipparen runt klon, dra lite försiktigt, Om kaninen sprattlar eller försöker dra sig undan kan det vara ett tecken på att den känner klipparen och därmed är du nära blodkärlen. Dra då kloklipparen lite längre ut på klon.

Ligger kaninen still, klipp av. Klipp med en bestämd och effektiv rörelse utan att krossa klon.

Din kanin ska inte känna någonting, och det ska inte komma något blod. Undersök och klipp nästa klo.

Vad Gör Jag Om Klon Börjar Blöda?

Om du av misstag kommer för långt in på kaninen klo, kommer det att börja blöda. Men känn ingen panik för det. Det har hänt de bästa av oss.

Det är lätt att stoppa blödningen. Använd blodstoppande medel i pulverform och tryck med bomullen. Ta gärna en liten paus i kloklippningen och mys lite med kaninen innan du fortsätter.

Kämpande Kanin

Om din kanin kämpar emot hela tiden och verkligen inte kan lugna sig, kan du dela upp klippningen. Ta en tass om dagen. Se också till att när en tass är klippt att kaninen får någon godbit (fast den kämpade emot) Bara för att försöka få kaninen att koppla ihop det med något trevligt.

När Kaninens Klor Är Klara

När kaninen är färdigklippt, kontrollera klorna så att ingen blöder och att det ser fint ut, sen är det bara att släppa iväg din kanin.

Du måste förstås ge den en godbit för att visa hur duktig den var.

Sammanfattning: Ryggläge Vid Kloklippning

I stort sett finns det ingen kanin som tycker det är kul att klippa klorna. Men många ligger ändock still. Speciellt när man lägger ner kaninen på rygg i sitt eget knä. Om kanien ligger still då, är det ett av de lättaste sätten att lyckas klippa klorna.

Man kan ta sin kanin till veterinären eller till någon anna specialist på kloklippning, men det blir både en extra kostnad och det tar massor med tid.

Att då lära sig själv att klippa är smart. När man väl gjort det några gånger, förstår man inte vad som kändes så läskigt i början.

Lycka till med kloklippningen.

Från oss på,