Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Därför Spinner Katter! Inte Bara När De Är Nöjda

Spinnande är det vanligaste ljudet som katter gör.

Om du är en kattägare är du förstås bekant med det lugnande, rytmiska ljudet från din katts spinnande när ni sitter och myser.

Katter spinner med ett konsekvent mönster.

Spinnandet ligger på en frekvens mellan 25 och 150 Hz.

Det är tillräckligt högt för att människor ska höra det och även känna av vibrationerna.

Vi associerar oftast spinnande med känslor belåtenhet, men katter spinner faktiskt av andra anledningar också. Till exempel för att lindra smärta eller kommunicera med andra katter.

Innehållsförteckning

Spinnande Kommer Från Barndomen

När kattungar föds är de både blinda och döva. För att kunna kommunicera med sina bebisar så spinner kattmamman.

Kattungarna känner vibrationerna och följer dem för att komma till sin mamma. Kattungarna spinnar sedan tillbaka till sin mamma för att visa att de är okej.

Det är genom spinnandet som kattmamman och ungarna knyter an till varann.

En Nöjd Katt Spinner

Det är väldigt vanligt att en katt spinner när den känner sig lugn och avslappnad. Då är det som om katten sänder ut vågor av lugn, vilka vi kan snappa upp. I vår artikel 22 Skäl Till Varför Katter Är Det Bästa Husdjuret! tar vi upp att kattens spinnande kan faktiskt vara teapeutiskt för oss. Det är ett lugnande ljud för oss människor.

Om katten spinner när du klappar den betyder det oftast att katten känner sig glad, nöjd och trygg. Den trivs i ditt sällskap.

Ett spinnande kombinerat med jamade och strykningar kring dina ben, kan betyda att katten är hungrig. Katter spinner ofta när de anser att det börjar bli dags för mat.

Är Katten Alltid Nöjd När Den Spinner?

Många tror att katter bara spinner när de är nöjda och mår bra. Men så är det faktiskt inte.

Om du till exempel plockar upp din katt kommer den antingen spinna för att de gillar det, men det också vara för att den blir nervös.

En katt spinner ofta när den är stressad eller orolig. Det är ett sätt för katten att lugna sig själv. Det är tröstande att spinna.

Ett oroligt spinnande kan ha en något högre tonhöjd än ett belåtet spinnande. Men det kan vara svårt för oss att urskilja de olika tonerna.

Många katter spinner också när de har ont eller har mår dåligt.

Forskare menar att spinnandet hjälper katten att lindra smärta och reglera sin andning, men även för att lugna sig.

Spinnandet Kan Hjälpa Läkning

Det lågfrekventa spinnandet har forskare kommit fram till att det sänder vibrationer genom kroppen som kan läka ben och sår, bygga upp och reparera senor, underlätta andning och minska smärta och svullnad.

Det betyder att spinnande kan hjälpa katter att läka och bli friska snabbare.

Katter har nio liv

Man brukar säga att katter har nio liv, vilket skulle kunna ledas till att spinnandet faktiskt hjälper katter med läkning.

Om man jämför med hundar så klarar sig katter oftast mycket bättre när det gäller läkning från skador eller komplikationer efter operationer, till exempel.

Katter kommer oftast lindrigare undan och kommer tillbaka mycket snabbare än hundar.

Det finns studier som visar att vibrationer på 35 till 50 Hz kan hjälpa till att stimulera till exempel läkning av ben. Katters spinn-frekvenser sträcker sig från 25 till 150 Hz, vilket är ett helt otroligt spann där läkning kan ingå.

Sammanfattning: Det Läkande Spinnandet

Katter spinner av flera olika anledningar. Många tror att det är bara ett tecken på nöjdhet och belåtenhet, men så enkelt är det inte riktigt.

Katter spinner till exempel även för att kommunicera, när de är nervösa och för att lugna sig själv och hjälpa läkning vid stress eller skada. Vilket är en helt fantastisk förmåga.

Kattens spinnande kan till och med vara läkande för dig!

Vissa ägare kan lära sig att höra skillnader i spinnandet hos sin katt beroende på orsaken. Spinnandet kan vara lågfrekvent eller högfrekvent, snabbare eller långsammare.

Men ganska ofta kan du klura ut vad spinnandet beror på, beroende på vilken situation katten befinner sig i.

Från oss på,