Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Hur Är Det Att Ha Katt? Är Det Något För Mig?

En katt som sitter i myser i solen mot ladugårdsväggen
Katter är fantastiska husdjur!

Katt är ett av våra vanligaste husdjur.

Nästa alla känner vi någon som har, eller har haft katt, vi ser dem utomhus när vi är ute och går och någon gång har nog de flesta av oss fundera på hur det skulle vara att ha en söt, mjuk och gullig katt att mysa med i tv soffan på kvällarna.

Väldigt ofta brukar hundar karakteriseras som tillgivna medan katter karakteriseras som självständiga.

Men hur är det att ha en katt och vad behöver jag funder på innan jag skaffar en katt?

Det har vi undersökt och satt ihop i denna artikeln.

Innehållsförteckning

Alla Katter Är Olika

Att skaffa en katt kan man göra av olika anledningar. Vissa vill att en katt att gosa och leka med, andra vill ha en oberoende katt som tillbringar större delen av sin tid ute och inte vill ha mycket interaktion med människor.

Vilken anledning du än har är katt ett fantastiskt husdjur. Om du vill ha belägg för varför det är så fantastiskt kan du läsa 22 Skäl Till Varför Katter Är Det Bästa Husdjuret!

Hitta katten för dig

Det som är viktigt är att du försöker hitta en katt som kommer att interagera med dig så som du vill. Det är förstås inte så lätt att veta i förväg, hur katten kommer att reagera och agera när den kommer hem till dig.

Alla katter är olika. Varje enskild katt har personliga beteenden som uppkommer från både genetik och tidigare upplevelser, eller brist på erfarenheter.

Miljön kring en katt är mycket betydelsefull. Till exempel om den bor med andra katter som den inte kommer överens med, kommer den att bli stressad och reagerar annorlunda än om den skulle vara ensam.

Det finns inget garanterat sätt att välja den perfekta katten för dig och din livsstil. Men det kan vara värt att försöka.

Saker man kan titta på för att skaffa sig en uppfattning:

 • Vad är kattungen för ras? Raser har olika personligheter
 • Titta på kattungens föräldrar. Hur är deras personligheter?
 • Hur agerar kattungen mot syskonen i kullen. Är den framåt och vill vinna eller väntar den på sin tur?

Om det är en vuxen katt du tar in kan det vara lättare att se dess personlighet, men det betyder inte att den inte kommer agera annorlunda när den väl kommer hem till dig.

Katter har många olika beteenden som vi behöver lära oss att läsa av när vi har katten hemma hos oss.

Vad Kräver En Katt?

En katt kräver tid och kärlek genom hela sitt liv. Medellivslängden på en katt är 14 år, så det gäller att vara förberedd.

Katter kräver:

 • Sällskap
 • Stimulering och aktivitet genom lek
 • Regelbundna, lämpliga måltider
 • Alltid tillgång till vatten
 • En ren och bekväm sovplats
 • Tömning och rengöring en kattlåda dagligen
 • En stimulerande och säker miljö
 • Regelbunden borstning av pälsen
 • Långhåriga katter behöver daglig skötsel
 • Bör kastreras
 • Vaccinationer mot de stora katt sjukdomarna
 • Regelbunden avmaskning
 • Att bli tagen till veterinären när den visar tecken på sjukdom

Katt vs. Hund

Om man jämför att ha katt mot en hund, så behöver en katt normalt sett lite mindre omhändertagande. Det behöver inte motion på samma sätt, man måste ut och gå med katten så man måste med en hund.

Katter får motion genom att de leker. Att gå ut klarar katten alldeles utmärkt att göra själv.

Men naturligtvis precis som alla husdjur behöver de ordentlig omvårdnad, och vissa katter behöver mer än andra.

Katter kan lättare passa in i moderna fartfyllda livsstilar än hundar, eftersom de är ganska oberoende, kan lämnas ensamma lättare och är mer lämpade för mindre lägenheter eller hus.

Kan Jag Ha Katt När Jag Har En Bebis?

Det finns ingen anledning att man inte kan ha en katt eller kattunge om du har barn.

Det är upp till föräldrarna att lära sina barn från början hur man tar hand om familjens husdjur, hur de ska hantera och behandla katten.

Många barn har en fantastisk relation till sin katt. De lär sig att respektera andra varelser och kunna ta ett visst ansvar.

Det kan kanske bli för mycket att hantera en ny kattunge precis när du har en bebis. Men om du är förberedd, vet vad du ger dig in på och har tiden, så kan det gå hur bra som helst.

Om du är gravid

Om du blir gravid behöver du inte göra dig av med din katt.

Följ enkla och grundläggande hygienåtgärder när du hanterar katten.

Avstå från kattlåde-rengörningen

Att tänka på lite extra är dock rengörning av kattlåda. Det är viktigt att vara väldigt noggrann när det gäller hanteringen av kattlådan när man är gravid, eller helst avstå från att rengöra den, låta någon annan i familjen göra det.

Även bör man inte låta små barn komma i närheten av lådan.

Katters bajs innehåller parasiten toxoplasmos vilket kan vara skadligt.

Hos gravida som smittas av toxoplasma kan parasiten skada fostret. Personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga för toxoplasma.

Skaffa Vuxen Katt Eller Kattunge?

Att skaffa en kattunge

En kattunge ger dig möjligheten att lära känna katten från början. Att ta hand om den så att den får den bästa starten i livet.

Kattungar kräver mycket uppmärksamhet och omhändertagande.

En kattunge kan inte vara ensam speciellt länge, om man jämför mot en vuxen katt. Men om du lämnar den ensam en stund, måste du se till att den är säker medan du är borta.

Du måste lära kattungen att gå på lådan, och det kan bli mycket olyckor som händer.

Medan kattungar har en enorm söt faktor är det värt att komma ihåg att de inte stannar kattungar så länge. De är ungar i bara ungefär sex månader, och har en medellivslängd på 14 år.

Att skaffa en vuxen katt

När du träffar den vuxna katten som du tänkt köpa, bör du ganska snabbt kunna få en god uppfattning om kattens personlighet.

Det är väldigt lätt att se om katten är långhårig eller korthårig. Hos en unge kan detta vara oklart, vad det blir för päls när katten blivit stor.

Det är lättare att lämna en äldre katt ensam och det är i allmänhet mindre arbete och oro med en vuxen katt än att ha en kattunge.

En vuxen katt brukar i de allra flesta fall inte ha några problem med att gå på kattlådan.

En vuxen katt kommer antagligen redan att vara kastrerad och vaccinerad.

Innan katten kommer

Oavsett om du skaffar en unge eller en vuxen katt finns det saker som du behöver ha hemma innan katten kommer genom dörren. Som till exempel en kattlåda.

Läs hela listan på vad du behöver ha hemma i 9 Viktiga Saker Till Min Nya Katt!

Du kan också gå och titta på våra rekommenderade tillbehör till katt.

Katten behöver ett namn

Du behöver såklart ge katten ett namn. Ibland kan fantasin tryta och det kan vara svårt att komma på den där roliga, häftiga eller mysiga namnet.

Då har vi en namngenerator som du kan använda för att antingen hitta den perfekta namnet till din nya katt eller för inspiration för att få igång fantasin igen.

Bör Man Kastrera Sin Katt?

Om du inte har tänkt att din katt ska få kattungar, är det bra att kastrera den.

Enligt Sveriges Veterinärförbund ska du inte kastrera din katt innan den har hunnit bli fyra månader. Det vanligaste är att man kastrerar katter när de är mellan 5-6 månader.

Det bästa är om man hinner kastrera katten innan den har börjat urinmarkera inne, eftersom det är en vana som inte alltid försvinner även om katten kastreras.

Okastrerade katter kan ha beteenden som man inte alltid gillar.

Till exempel brukar icke-kastrerade hankatter markera sitt territorium med stark luktande urin.

En kastrerad hane blir också ofta lugnare tack vare att sexualdriften försvinner, vilket gör att den inte hamnar i slagsmål med andra hankatter lika ofta

Medan en honkatt som inte är kastrerad löper, oftast var tredje vecka under vår, sommar och höst. Hon kan också urinmarkera inom- och utomhus under löpet.

Ofta blir kastrerade katter också mindre stressade och kommer lättare överens med andra katter.

Kan Jag Skaffa Katt Om Jag Har Annat Husdjur Hemma?

Om du har andra husdjur brukar det normalt sett inte vara något problem med att skaffa en katt, men du behöver vara försiktig och ha mycket koll på djuren, speciellt i början.

Om du har en hund behöver du se till att introduktionen går lugnt till, och att din nya katt inte jagas eller skadas medan de vänjer sig vid varann.

Allergisk Mot Katter

Många tror att det är ett katthår som får oss att reagera allergiskt på katter, genom att nysa, få andningsproblem eller klåda.

I själva verket är det ett protein eller allergen som utsöndras från kattens urin, saliv, talgkörtlar och trampdynor. Eftersom katter tvättar sig regelbundet får de saliv över hela pälsen som torkar. Sedan sprids detta runt.

Allergiska kattälskare som verkligen vill ha en katt brukar satsa på en katt med mindre eller ingen päls. Det kan gå lite bättre i och med att det inte är pälsen i sig som föder allergin, så spelar rasen inte så stor roll.

Tyvärr är det ofta ett svårt att skaffa en katt för personer som reagerar eller som har familjemedlemmar som är allergiska.

Vissa raskattföreningar förmedlar kontakter till så kallade "testhem" där allergiker kan träffa olika katter för att se om de får någon allergisk reaktion innan de skaffar en egen.

Dock är det allmäna rådet att undvika att skaffa katt om du vet om att du är allergisk.

Läs gärna vår artikel Finns Det Allergivänliga Katter? [De 6 Bästa Raserna]

Vad Ska Jag Göra Med Min Katt När Jag Åker På Semester?

Om du åker på semester måste du hitta någon som kan ta hand om din katt. En katt får inte vara ensam för länge.

Om du bara är borta en dag eller två kan du be en granne att komma in och mata den och kontrollera att allt är okej.

Om du är borta för mer än två dagar och inte har någon vän som kan ta in katten, bör du överväga ett kattpensionat.

Sammanfattning: Katter Är Fantastiska

Det är en hel del att fundera på innan man skaffar en katt. Men när man väl har bestämt sig så brukar det bli fantastiskt.

En katt kan vara en vän som tar hand om dig lika mycket som du tar hand om den. Det finns lika många personligheter av katter som det finns katter. Tillgivna, självständiga och alla mittemellan.

Se bara till att du har viljan och tiden, så kommer allt att lösa sig.

Från oss på,