Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

Katt i Lägenhet: Vad Du Behöver Tänka På!

Katt som leker med en dammvippa
Det är roligt att leka tillsammans med sin katt

Bor du i lägenhet och vill ha en katt? Klart att det går.

Om du har trappuppgång och inte en egen dörr som går direkt ut kanske du väljer att ha din katt inne. Att springa upp och ner med katten för att öppna dörrar är inte en jättelätt match. Det brukar inte heller vara så populärt bland grannarna oftast.

Att ha en innekatt i lägenhet brukar kunna gå bra, men det är bra om man tänker till lite innan för att hålla katten nöjd och stimulerad.

Det finns lite bra tips att tänka på när man har en innekatt i lägenhet som vi kommer att gå igenom i den här artikeln.

Till exempel är det smart att rotera leksaker för att hålla sakerna nya och spännande, skapa höga och låga platser i din lägenhet där din katt kan koppla av och spana på världen.

Viktigt är också förstås att du inte glömmer bort att spendera kvalitetstid med din katt.

Innehållsförteckning

Regler I Vissa Lägenheter

Om du bor i en hyresrätt är det viktigt att du ser över reglerna hos hyresvärden. Ibland är det inte tillåtet att ha katt eller några pälsdjur i lägenheten som du hyr.

Så glöm inte att kolla upp det innan du skaffar din katt, eftersom det det blir hemskt mycket jobbigare om du får reda på det efteråt.

Hur Länge Kan Katten Vara Ensam I Lägenheten

Du bör undvika att lämna din katt ensam i lägenheten under längre perioder.

En katt som blir lämnad ensam ofta och länge kan leda till att katten känner sig övergiven.

Den kan också bli stressad. En stressad katt mår inte bra mentalt och är mer benägen att lämna små olyckor runt om i lägenheten, eller på andra sätt visa sitt missnöje.

Enligt djurskyddslagstiftningen är det olagligt att lämna en katt ensam under längre perioder och det kan leda till böter.

Enligt djurskyddsföreskrifterna ska en katt få tillsyn minst två gånger varje dygn, och lagstiftningen ger också katten rätt till daglig social kontakt med antingen människor eller andra djur.

Ta Hand Om Kattlådan Dagligen

En katt som hålls inne kommer att gå på sin låda hela tiden för att göra sin behov.

Naturligtvis smutsas lådan ned snabbare än om katten hade varit ute under perioder under en dag.

Det gäller då för dig att hålla efter kattlådan.

Daglig rengöring är nödvändigt för att den ska hållas fräsch och att katten ska vilja använda den. Men också för att inte ska börja lukta från den i ditt badrum, eller i det rum där lådan står.

Om en katt inte är nöjd med lådan, finns det risk att den börjar göra sina behov någon annanstans. Till exempel på mattor, eller kläder som råkar ligga på golvet, eller någon annat bra ställe som katten gillar.

Kattsäkra Lägenheten

Katter kan vara mycket påhittiga. Så pass att de kan skada sig själva, men också att de kan förstöra saker och inredning.

Det är smart att försöka kattsäkra ditt hem innan man skaffar en katt.

Det är inte alltid så lätt att veta vad katten kommer att hitta på, då som sagt katter kan vara mycket påhittiga, men det är värt att se över hemmet innan katten kommer för att göra det så säker som möjligt.

Säkra sladdar

Katter brukar inte normalt sett vara intresserade av att bita på sladdar som vissa andra husdjur kan vara. Men det kan ändå vara onödigt att låta dem ligga framme ringlande över golvet.

Tänk om katten plötsligt är där och gnager lite, då kan det sluta riktigt illa.

Så se till att gömma sladdarna så att de inte syns.

Dessutom blir det lite snyggare hemma också!

Stängda dörrar

Vissa katter kan lära sig att öppnar dörrar genom att hoppa upp på handtaget. Dörrar där du inte vill att din katt ska kunna ta sig igenom bör hållas låsta eller reglade på något sätt.

Speciellt när du inte är hemma, så att katten inte lyckas ta sig ut eller göra något dum som den inte borde.

Det behöver inte bara vara en ytterdörr, det kan vara en dörr till tvättstugan om du har en sådan i din lägenhet, där det brukar finnas tvättmedel och annat farligt som din katt inte ska vara i närheten av.

Öppna fönster

Att öppna ett fönster är inte många katter som klarar av, men fönster är något du behöver vara försiktig med iallafall.

Det finns dock katter som faktiskt har lärt sig att öppna fönster, så se över din låsmekanism och i värsta fall, om det är ett lätt-öppet fönster, får du regla fönstret, till exempel genom att sätta en barnspärr.

Då ska det mycket till för att din katt ska kunna öppna.

Fasta fönsterbrädor

Ett öppet fönster kan bli farligt för sin katt. Om du bor långt ner kan kattan hoppa ut och rymma. Bor du högt upp kan katten falla och gör sig illa.

Men det är inte bara öppna fönster som kan vara farligt. Du behöver se över dina fönsterbrädor så att de sitter ordentligt fast.

Många katter älskar att sitta på fönsterbrädor. Det finns två bra anledningar till detta.

För det första har katten möjlighet att sitta och titta ut på omvärlden. Om du bor lite längre ned, med liv och rörelse utanför kan det vara mycket spännande för din katt som ofta har något att titta på.

Den andra anledningen är att väldigt ofta sitter det ett element precis under fönsterbrädan och vilken katt gillar inte att mysa i värme?

Utmanande Leksaker Och Lekar

Leksaker är ett bra sätt att hålla din katt underhållen och stimulerad. Många saker kan du knåpa ihop själv som kan vara roliga för din katt, med snören och fjädrar och annat som din katt kan tycka vara kul att jaga till exempel.

Men det finns också bra leksaker utformade till katter att få dem att tänka, aktivitets-leksaker.

Du bör investera i någon eller några sådana leksaker som du har till din katt men bara tar fram då och då. Det är inget som ska stå framme hela tiden. Då kommer katten så småningom tröttna på den. Vilket gör att den inte längre uppfyller sitt syfte.

Aktivitets-leksaker till katten gör att den får tänka. Det kan vara en sak som du fyller med katt-godis och katten måste klura ut hur den ska göra för att komma åt godiset.

PetFusion Elektronisk kattleksak, L
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

På Amazon.se finns många roliga aktivitetsleksaker till katter. En mycket populär leksak är en sådan här interaktiv, rolig och genomtänkt aktivitetsleksak #ad utformad till katter som kan ge katten en utmaning.

Leksaker och lekar som får katten att tänka är väldigt bra för kattens mentala hälsa.

En katt behöver utmanas och få tänka. Annars kan den lätt bli understimulerad, vilket kan leda till hälsoproblem, beteendeproblem och en deprimerad katt.

Att leka med din katt är inte bara roligt och mentalt bra för katten. Det kan även ge dig och katten en bättre och närmare relation. Om du vill ha lite tips på lekar som skulle kunna passa dig och din katt kan du läsa vår artikel 11 Tips På Roliga Lekar Du Kan Göra Med Din Katt

Ge Katten En Utmanande Miljö

Katter älskar att röra på sig, klättra och att vara på höga höjder.

Klätter hyllor

Något som brukar kunna vara väldigt uppskattat av katter är att ha saker runt om i lägenheten där katten kan komma upp. Det kan vara tomma hyllor (förankrade i väggen, så att de inte välter) eller hyllplan som sitter strategiskt uppsatta på en vägg där katten kan hoppa emellan.

En utomhuskatt går aldrig bara lugnt och stilla på market. Nej, den hoppar runt på stenar och träd och utforskar världen, så varför ska en innekatt bara hålla sig till golvet?

Kattmöbler

FEANDREA Kattträd, kattlägenhet med hängmatta, 143 cm, ljusgrå PCT161W01
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

I många djuraffärer finns det också speciella katt möbler i alla möjliga storlekar. Om man köper en sådan brukar möjligheten för katten att kunna klättra, vila, gömma sig och klösa på ett och samma ställe.

Här ser du ett exempel på en fin kattmöbel #ad som går att köpa från Amazon.se. En dröm-möbel för en liten katt. Men det gäller att du har plats för den hemma.

Även om du köper en sådan betyder det dock inte att din katt kommer att enbart hålla sig till möbeln. Om du har bokhyllor kommer din katt säkert att vilja utforska dem och se om den inte kan komma upp där.

Klösbrädor

Det finns en risk att din katt kan fatta tycker för soffan eller någon annan möbel för att vilja slipa klorna mot. Det brukar inte vara lika uppskattat hos kattens ägare.

Att katten har tillgång till klösbräda är ett måste!

Helst borde det finnas flera klösbrädor runt om i lägenheten för att minimera risken att någon möbel åker dit.

Sammanfattning: Mysigt Med En Innekatt!

Klart att du kan ha en katt även om du bor i lägenhet. Det är rekommenderat att det är en innekatt, om du inte har egen ingång direkt ut.

Det finns många fördelar med att ha en innekatt. Men det ställer lite mer krav på dig, som att ge katten en stimulerande miljö och ge katten ordentligt med kvalitetstid med dig.

Det brukar förstås inte vara ett större problem. Vem vill inte leka och gosa med sin katt?

Från oss på,