Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din sköldpadda!

Hur Bor Landsköldpaddor? Behöver De Vatten?

Landsköldpaddor kräver ganska stor yta. En låda, ett terrarium eller akvarium där sköldpaddan kan gå runt ordentligt för att aktivera sig är viktigt.

De behöver rätt belysning och värme.

Det är en hel del saker du måste tänka på för att få din landsköldpadda att trivas.

I den här artikeln går vi igenom vad en landsköldpadda behöver i sitt hem för att trivas och må bra.

Innehållsförteckning

Landsköldpaddan Behöver Ett Terrarium Eller Akvarium

En landsköldpadda behöver ett stort utrymme att vara på. Att låta dem gå lösa i huset är inte optimalt då de lätt blir nedkylda av att vara på golvet hela tiden, framförallt under vintertiden. En nedkyld sköldpadda blir lätt sjuk.

Man kan ett stort terrarium eller akvarium till sköldpaddan, men det måste vara ordentligt ventilerat, det är viktigt.

Vissa sköldpaddor kan dock bli stressade av att de kan se genom väggarna, men inte kan komma dit.

Då kan en låda av något slag vara ett alternativ, där sköldpaddan helt enkelt inte kan se ut. Lådan måste dock vara vattentät och ventilerad.

I den här artikeln kommer vi referera till sköldpaddans hem som bur.

Minimimått på bur till landsköldpadda

Djurskyddslagen anger som minimimått för hur en landsköldpadda måste bo.

  • En landsköldpadda upp till 20 cm lång ska ha en bur på minst 1 kvadratmeter
  • En landsköldpadda, mellan 20 till 40 cm lång ska ha en bur på minst 3 kvadratmeter

Kom ihåg att som alltid när vi pratar om djur i bur, djurskyddslagens mått är minimum. Större är alltid bättre!

Rätt Belysning Och Värme Är Viktigt Till Landsköldpaddan

Landsköldpaddor är växelvarma djur, vilket betyder att de inte kan reglera sin egen kroppstemperatur.

De behöver alltså ha platser där de bor som både kan värma upp dem och kyla ner dem. Därför att det viktigt att du ser till att det finns sådana platser inne i din sköldpaddas bur.

Belysning i buren till landsköldpaddan

Landsköldpaddor älskar sol! Att söka sig till en solplats för att värma upp kroppen är till och med livsnödvändigt för en sköldpadda.

UV-ljus

En värmelampa som avger UVA och UVB strålar är något som du behöver ha riktat mot din sköldpaddas bur mot en plats där din sköldpadda kan lägga sig och vila.

UV-ljuset är nödvändigt för att sköldpaddan ska bilda D-vitamin vilket behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalk. Men också för det allmänna välbefinnandet och reproduktionen.

UV-lamporna ska även kombineras med vanliga lampor riktade mot buren.

Lamporna ska vara på 12 timmar om dagen, då de behöver mycket ljus.

Naturligt ljus

För att göra en så naturlig miljö möjligt som möjligt för sköldpaddan så är det bra om man kan låta ljuset från lamporna lysa med olika intensitet olika tider.

Det vill säga låta ljuset vara olika starkt precis som det är utomhus, vid gryning och skymning, men även att ljuset kan vara olika starkt olika dagar.

På sommaren kan du också ta ut din sköldpadda om det är en varm dag med solsken, så att den kan få sola och få i sig lite UVA och UVB den naturliga vägen.

Värme och temperaturer i buren till landsköldpaddor

Landsköldpaddor kommer från varmare klimat än vad vi har här i norden. För att sköldpaddan ska må så bra som möjligt behöver vi försöka efterlikna det klimatet på mycket som möjligt.

Värmen ska komma ovanifrån, precis som utomhus. Lägg alltså inte in värmeelement eller värmeslingor i botten på sköldpaddans bur. Det blir inte naturligt för dem. Sköldpaddor letar sig fram till värme som de känner kommer ovanifrån. Kommer det underifrån kan bli förvirrade.

Sköldpaddan behöver olika temperaturzoner i buren.

  • Solplatsen ska värmen uppgå till ca 32-35 grader
  • Omgivningen runt omkring solplatsen kan hålla alltifrån 15-25 grader
  • Nattetid klarar sig sköldpaddan med normal rumstemperatur

Sköldpaddor som har en och samma temperatur i sin bur mår sämre och kan tappa aptiten. Det medför en stress på deras kropp och de kan bli sjuka.

Att ha flera termometrar i buren är smart för att kunna läsa av hur varmt din sköldpadda har. Sätt en i varje ände så att du kan hålla ordentlig koll.

Luftfuktighet i buren hos landsköldpaddor

Hög luftfuktighet är viktigt att få till i sköldpaddans bur. En sköldpadda som lever i för låg luftfuktighet riskerar att bli uttorkad.

Graden av värme och luftfuktighet som sköldpaddan behöver är lite beroende på vilken art de är.

  • Ryska sköldpaddor klarar sig bäst i lite varmare, torrare miljöer med cirka 50 % luftfuktighet
  • Grekiska sköldpaddor gillar det något svalare och blötare, med upp till 80 % luftfuktighet

En sköldpadda som lever i en miljö med för låg luftfuktighet blir kroniskt uttorkad. Det är den största riskfaktorn för njursjukdomar och felväxta ryggsköldar hos sköldpaddor.

Underlaget I Buren Till Landsköldpaddan

Vad man lägger för underlag i sköldpadds buren är mycket viktigt. Det går inte vad som helst, eller ens att det bara finns en sort över hela. Sköldpaddan behöver olika material att gå på, ligga på och ställen att gräva på.

Att kunna gräva ner sig är ett viktigt sätt för sköldpaddan att skydda sig från både kyla och värme.

I det vilda är landsköldpaddor mycket i och under lövverk som ligger på marken eller i jordhålor. Att efterlikna det naturliga är det bästa för sköldpaddan.

För att göra det så bra som möjligt för sköldpaddan kan du dela in buren i olika delar med olika bottenunderlag.

För att de inte ska blanda sig så mycket och att det ska bli lättare för dig med rengöringen kan du lägga de olika botten materialen i olika behållare med låga kanter.

Jord och sand blandning som bottenunderlag

På ett ställe i buren bör det finnas en blandning av jord och sand som ska vara minst 5 centimeter djup. Där kan du även lägga lite löv och mossa.

Stenbotten i en del av buren

Stenbotten är bra att ha på ett ställe i buren. Se bara till att stenarna är så pass stora så att sköldpaddan inte kan äta dem. Sköldpaddor smakar på dem mesta, och sten är inte så bra för deras magar.

Vattendel måste landsköldpaddan ha

Trots att landsköldpaddor lever på land behöver de ändå tillgång till vatten. I sin bur behöver de ha en liten pool som är lätt för sköldpaddan att ta sig i, men den får inte vara djup.

Sköldpaddan ska kunna få plats i poolen, så den måste vara tillräckligt stor, men den måste kunna stå på botten och inte vara täckt med vatten. Vattnet får högst nå upp till sköldpaddans ögon.

Landsköldpaddor kan nämligen inte simma. Är vattnet för djup kan de drunknade.

Men de behöver fortfarande vattnet. Det är livsviktigt för dem att kunna bli helt blöta. Annars kan de råka ut för uttorkning.

Matplats som är stadig

Att ställa in en plan matplats där det är lätt för sköldpaddan att stå och äta är viktigt. Någon platta som ligger stadigt.

Hela sköldpaddan måste få plats att stå stadigt och bekvämt samtidigt som matskålar och annat får plats.

Om du är intresserad av att lära dig om vad sköldpaddor bör äta så kan du gå till Vad Äter Sköldpaddor och Vad Ska De Undvika?

Inreda Buren Till Landsköldpaddan

Att inreda sköldpaddsburen är bra att tänka så naturligt som möjligt. Dekorera med växter, löv och pinnar.

Om du har plats för lite större grenar eller andra större naturliga saker så kommer dem att bli bra gömställen för sköldpaddan.

Någonstans i buren behöver sköldpaddan ha ett gömställe där den kan krypa in och gömma sig, där den känner sig trygg. Det ska likna en liten grotta eller skreva.

Se till att all vegetation som du lägger in i buren är ätbar så att din sköldpadda inte kommer att bli sjuk, då de gärna smakar på allt de ser.

Se till så att allt du sätter in i buren står stadigt. Det får inte vara brant eller rangligt där din sköldpadda kan tappa balansen och hamna på rygg.

Sammanfattning: Olika Bottenunderlag Till Sköldpaddan Är Viktigt

Landsköldpaddor kräver olika bottenunderlag, vatten, värme, kyla och möjlighet till aktivitet.

Det betyder att din sköldpadda behöver ha stor yta för att kunna må bra och trivas.

Sköldpaddan ska möjlighet att gå omkring, ha en matplats, en solplats och någonstans där den kan gå och gömma sig.

Kom ihåg att måtten på ytan som finns i djurskyddslagstiftningen är enbart minimimått och för att sköldpaddan ska må så bra som möjligt behöver den ännu större yta.

Större är alltid bättre när det kommer till din landsköldpaddas hem!

Ett litet extra tips när du bestämt dig för att skaffa en landsköldpadda. Då behöver du ge den ett bra namn. Använd vår namngenerator för sköldpaddor för att hitta det perfekta namnet till din nya vän.

Från oss på,