Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

DjurHemma Rekommenderar: Värmelampa Till Sköldpaddor

Det är relativt lätt att ta hand om en sköldpadda, den behöver inte för många saker. Men de saker som de behöver är viktiga för dem. En av de sakerna är en värmelampa.

Sköldpaddor är reptiler, vilket betyder att de är kallblodiga. De kan inte reglera sin inre kroppstemperatur.

De behöver värme från en extern källa för att hålla sig varma. Du måste alltså förse sköldpaddan med både värme och ljus.

Innehållsförteckning

Vad Krävs Av En Värmelampa Till Sköldpaddor

Sköldpaddor behöver värme som kommer uppifrån, inte underifrån. Värmeplattor eller värmedynor är inte alls att rekommendera till sköldpaddor.

Rätt värme

Avståndet till värmelampan bör ligga på ett avstånd mellan 30 till 40 cm från sköldpaddan. Temperaturen under värmelampan bör ligga runt 25-32°C.

Keramiska lampor

Genom att använda keramiska värmelampor, som endast ger infraröd värme och inget ljus, är ett mycket bra att använda som värmekälla till din sköldpadda.

Rikta lampan så att det blir olika temperaturer i tanken.

På något ställe bör värmelampan kombineras med UV-ljus så att sköldpaddan får en plats att sola, värma sig och torka sitt skal.

Keramiska värmelampor är väldigt tåliga. De kan vara på långa timmar utan att något händer. Vanliga glödlamporna kan ibland spricka när de står på väldigt länge. Vilket kan bli förödande för din sköldpadda.

När Ska Värmelampan Vara på?

I de flesta fall behöver sköldpaddor inte en värmelampa på natten.

Det bästa för sköldpaddan är att ge den en naturlig cykel med lampor och värme dagtid och hålla dem avstängda på natten.

Men om du bor i ett särskilt kallt område eller om det på vintertiden blir väldigt kallt i ditt hus, kan du behöva ha värmelampan tänd även på natten.

Det positiva med att ha en värmelampa och en ljuskälla, är att du kan stänga av ljuset för att efterlikna dagen, och stänga av den på natten men låta värmen vara på.

Vi Avråder Från Värmeplattor

Värmeplattor och värmedynor sprider värme från botten, vilket inte är lämpligt för sköldpaddor.

Sköldpaddor behöver få värme uppifrån så att den faller på skalet. Det är mycket viktigt att sköldpaddor får torka sitt skal.

Om värmen kommer underifrån stör det också sköldpaddans naturliga beteende, vilket är att gräva ner sig i marken när det blir för varmt.

Värme och UV i Samma Lampa

Det finns lampor som ska avge värme och UV-ljus i ett, vilket i teorin låter som en mycket bra ide eftersom sköldpaddor behöver både värme och UV-ljus. Men det är inget som vi rekommenderar.

Enligt det vi erfarit så håller de här lamporna mycket sämre och vi har hört om dem som faktiskt har exploderat. Det är en onödig risk, när du kan köpa en värmelampa och en UV-lampa.

Att ha två lampor gör det mer flexibelt också. Du kanske vill rikta lamporna på olika delar av terrariet eller ibland kan den ena behöver vara på, men inte den andra.

Vår Rekommendation Av Värmelampa Till Sköldpadda

AIICIOO Ödlor terrarium värmelampa - reptil värmande glödlampa keramisk sändare för ödlor sköldpadda orm kyckling husdjur vila med icke ljus skruv E27 220-240 V, 100 W, svart
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Vi rekommenderar en keramisk värmelampa #ad som fungerar väldigt bra till de flesta reptiler. Vi har hitta denna på amazon.se.

Den keramiska kroppen är mer värmebeständig och i och med den platta designen fungerar den mer effektiv och den ska hålla längre än en vanlig glödlampa.

Keramisk kropp fungerar även mycket bra för terrarier med hög luftfuktighet.

Den här lampan avger inget ljus vilket är att föredra om du vid tillfällen behöver ha den på under natten.

Värmeytans diameter är 7,5 cm, vilket gör att den passar utmärkt i reflektorlampan vi beskriver här nedan. Se till att alltid placera lampor minst 30 cm från sköldpaddan.

Lampstativ

Exo Terra Reptile Dome, aluminium reflektorlampa, värmebeständig porslinsmontering, lämplig för lampor upp till 160 W, sockel E27, svart
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

För att ha något att sätta lampan i rekommenderar vi även en värmebeständigt reflektorlampa i aluminium #ad

Den har en strömbrytare så att du lätt kan bestämma när lampan ska vara på eller inte.

Den har också en 180 cm lång strömkabel vilket gör att den räcker rätt långt, och förhoppningsvis slipper du skarva med andra strömkablar.

Från oss på,