Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hamster!

Hamstrar Som Bråkar. Så Här Kan Du Göra!

Vissa hamsterarter ska hållas tillsammans.

Jordbruksverket säger “Gnagare lever ofta i familjegrupper eller kolonier. Huvudregeln är därför att du ska hålla djuren i par eller grupp. Detta gäller däremot inte guldhamstrar som vanligen är aggressiva mot artfränder.”

Men även om du håller dig till alla regler och råd som sätts upp för att hålla två eller fler hamstrar tillsammans så händer det ändå ibland att de kan börja bråka men varann.

Vi ska ta en titt på några av de problem som kan uppkomma i form av bråk när du håller flera hamstrar tillsammans, vilka typer av hamstrar som kan hållas tillsammans, varför ett bråk inte alltid är som det verkar och vad du bör göra när två hamstrar bråkar på riktigt.

Hamstrar Som Kan Bo Tillsammans & De Som Inte Kan

Vi har fem olika hamsterarter som vi håller som husdjur.

1. Syriska hamstern

Den syriska hamstern, även kallad guldhamster ska aldrig hållas två eller fler tillsammans.

Den syriska hamstern är strikt solitär och kan inte umgås med andra artfränder eller någon annan hamster alls.

Möter den syriska hamstern en annan hamster blir det vanligast en kamp till döden.

2. Rysk vintervit dvärghamster

Den ryska vintervita dvärghamstern ska hållas med en hamster av samma art.

De är sociala djur som brukar må bra av en annan hamsters sällskap, men de ska helst vara kullsyskon, iallafall lika gamla och de får inte vara ifrån varandra alls. Då det kan bli bråk när de sätts ihop igen.

3. Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster ska hållas tillsammans med en eller flera hamstrar av samma art, då i det vilda så bor de tillsammans i hålor i marken och delar gångar tillsammans.

4. Roborovski

Roborovskis dvärghamster ska gärna bo tillsammans med en annan hamster av samma art.

Men de måste vara kullsyskon, inte separeras och ha samma kön.

5. Kinesisk hamster

Den kinesiska hamstern är precis som den syriska, helt solitär.

Den ska inte hållas tillsammans med andra hamstrar.

Sätts flera kinesiska hamstrar ihop kommer det bli en maktkamp där den en hamster kommer att vinna.

Läs gärna mer om de olika hamsterarterna i 5 Hamsterarter Vi Håller Som Husdjur

Bråk Kan Fort Bli Alvarligt

När det gäller hamstrar som bråkar är det vanligtvis inte övergående, utan om de slåss kan det fort bli allvarligt.

Det finns alltid en liten risk att två hamstrar börjar slåss när de når könsmognad, vilket för de flesta arter brukar infalla vid 3-5 veckors ålder.

Men det finns ändå hamstrar som under vissa omständigheter plötsligt kan börja slåss ändå. De kan av någon anledning blivit stressade eller att deras bur är för trång för antalet hamstrar.

Det är jobbigt att se sina hamstrar slåss. Men ibland är det inte alltid ett slagsmål, även om det kan se ut som det.

När De Kanske Inte Bråkar På Riktigt

Ibland händer det att det ser ut som att hamstrar bråkar fast det är inte det dem gör.

Du kan se dina hamstrar jaga varann och det kan komma gnisslade och pipande ljud från dem. Det behöver dock inte betyda att det är ett bråk på gång eller att de kommer att skada varann.

Det kan vara att de leker, eller att de håller på att lära känna varann och behöver etablera roller.

Det är heller inte ovanligt att en hamster håller fast den andra och slickar på den. Hamstern som sitter fast piper ofta högt i underkastelse. Detta är bara ett uttryck för dominans och inte en faktisk kamp.

Ju mer du lär känna dina hamstrar kommer du att kunna se när det inte är ett bråk som är på riktigt och om det faktiskt utvecklas till en riktigt maktkamp.

Så länge dina hamstrar kommer överens genom att dela aktiviteter som att sova, äta och leka, brukar det inte vara några problem.

Men om de verkar mer reserverade mot varann behöver du vara mer uppmärksam på att något kanske är på gång att hända.

Separera Hamstrarna Om De Bråkar

Om du märker att dina hamstrar börjar bråka på riktigt. Att det har blivit en maktkamp där en måste vinna. Då kommer det troligen inte sluta väl och du bör genast separera dem.

Om den ena ger sig på den andra hamstern är det bäst att du delar på dem. Även om de inte skulle slåss till döden så händer det att den ena hamstern kan bli väldigt elak mot den andra och mobba ut den.

Det kommer göra din mobbade hamster stressad och rädd. den kommer inte må bra utan behöver hålla sin vakt hela tiden. Separation är ett måste i det läget.

Om Du Ser Hamstrarna Bråka

Om du ser att dina hamstrar slåss på ett otäckt sätt som ser ut att skada en eller båda av dem, måste du ingripa genast. Då har de gått över gränsen och risken är att de inte kommer att sluta slåss. Separera dem genast.

Om du märker att dina hamstrar inte gör något tillsammans utan att slåss. Att det inte finns någon interaktion mellan dem som inte är aggressiv, då är det dags för separation.

Det kan vara så enkelt att dina hamstrar helt enkelt inte är kompatibla, de kommer inte överens. Alla hamstrar är egna individer.

Om så är fallet måste du separera dem. Om du inte gör det är risken stor att någon av dem skadas eller till och med dödas.

Komma ihåg att när du väl har separerat dina hamstrar ska du aldrig försöka sätta ihop dem igen.

Varför Hamstrar Börjar Slåss

De vanligaste orsakerna till att två hamstrar börjar bråka beror på att buren är för liten, de konkurrerar om maten eller att de inkräktar på varandras territorium.

Även två kullsyskon som har gått ihop sen föddes kan ändå bli dominerande när de blir äldre och plötsligt ge sig på varann. Det är vanligast bland hanar, men kan även hända med honor.

Sammanfattning: Separera Hamstrar Som Slåss

Hamstrar är små, söta och energirika små djur.

Men de är också kända för att ibland vara konstigt aggressiva på ett sätt som vi inte riktigt förstår.

Om du någon gång har hört två hamstrar bråka, så vet du att det inte är ett ljud som är roligt att höra.

Av de fem olika hamsterarterna som vi håller som husdjur är det tre av dem som går att ha tillsammans. Vi till och med bör ha dem tillsammans enligt jordbruksverket.

Men två av dem, den syriska/guldhamstern och den kinesiska hamstern ska du aldrig hålla tillsammans. De är djur som i det vilda är helt ensamma och endast träffar andra hamstrar av samma art för att föröka sig.

I fångenskap blir det dock ett problem ibland när uppfödare sätter ihop två av dessa hamstrar för att föröka dem, då de ibland inte alls vill umgås och istället börjar att bråka.

När du har två hamstrar tillsammans måste det vara tillräckligt stort och med mycket avskildhet för hamstrarna i buren så att de kan ha sina egna territorier. Du behöver också ha mycket saker i buren som de kan aktivera sig med och dubbla uppsättningar av allt som matskålar och springhjul.

Alla hamstrar kan börja att slåss av olika anledningar. Det kan hända om hamstrarna är stressade, har begränsat utrymme eller väldigt olika temperament.

Om de börjar slåss och du är säker på att det är ett riktigt bråk behöver du genast separera dem. Annars kan det leda till att dina hamstrar blir skadade och det kan till och med leda till döden.

Från oss på,