Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hamster!

5 Hamsterarter Vi Håller Som Husdjur

Hamstrar är små nattaktiva gnagare som är vansinnigt söta.

De har sitt ursprung från sydöstra Europa, Mellanöstern och Asien.

Det finns över 20 arter av hamstrar, som är släkt med sorkar, lämlar och möss.

Men det är endast fem arter är vanliga som husdjur.

Hamsterarterna vi har som husdjur är den syriska hamstern som även kallas för guldhamster. Det är den största hamsterarten.

Sedan finns det fyra olika dvärghamstrar, Rysk vintervit dvärghamster, Campbells dvärghamster Roborovski dvärghamster och Kinesisk hamster.

Egentligen är inte den kinesiska hamstern en dvärghamstern, den tillhör en annan släkt. Men den räknas ofta ihop med dvärghamster arterna. Antagligen på grund av dess storlek.

I den här artikeln går vi in närmare på varje art och förklarar om just den artens speciella egenskaper.

Syrisk/Guld Hamster

Den syriska hamstern är den hamsterarten som är störst av de hamstrar vi håller som husdjur.

Det är också den arten som är mest populär.

Den har en medellivslängd på 2-3 år.

Hamsterns storlek:

Vikt: 175-225 g

Längd: ca. 15 cm

Förstagångs djur

Det är vanligt att den här hamstern är det första husdjuret i många familjer. Eftersom de är ganska små och tar relativt liten plats är det många föräldrar som tycker att det går bra att ge en hamster till sitt barn.

Men det är väldigt viktigt att om du har tänkt att köpa en hamster till ditt barn måste du vara medveten om att det är ändå du som vuxen som har ansvaret för djuret.

Dygnsrytm

Syriska hamstern är nattaktiv, vilket betyder att den sover på dagen och är vaken på natten.

Det kan vara bra att veta om man till exempel vill ha buren i sitt sovrum. Vissa blir störda av att hamstern låter, medan andra kan sova bättre. Barn till exempel har visat att många sover bättre när de hör hamstern böka runt i buren på natten.

I det vilda

Det finns tyvärr inte lika många guldhamstrar i det vilda idag som det en gång gjorde.

I Syrien ses den som ett skadedjur då de förstör böndernas skördar. Bönderna använder ofta gift för att bli av med skadedjuren, och därför minskar hamsterpopulationen stadigt.

De är också hotade på grund av bebyggelse.

Rysk Vintervit

Den ryska vintervita dvärghamstern är en grå hamster som byter färg till vit på vintern. Därav dess namn, vintervit.

Den har en medellivslängd på 2-3 år.

Storlek

Vikt: ca 55-65 g

Längd: 9-10 cm

Mycket energi

Den här hamstern påminner den mycket om campbells dvärghamster till utseendet (se om den hamstern här nedan). Men de är även lika i storlek och livslängd.

Dock är den ryska vintervita hamstern mer smidig och mer energisk än campbells.

Deras höga energinivå ställer krav på att deras bur måste vara byggd på ett sätt så att de får utlopp för all energi. De behöver spännande inredning som de inte tröttnar på.

Du behöver också vara försiktig när du tar ut den här hamstern från sin bur då de är kända för att hoppa från intet ont anande händer och försvinna under möbler på ett ögonblick.

Hållas tillsammans

Den här hamstern bör hållas tillsammans med en artfrände. Du behöver dock ta dem samtidigt från samma kull. Helst ska de vara kullsyskon. De behöver vara samma ålder. Du kan inte sätta ihop en gammal och en ung hamster, det kommer att leda till bråk.

När du har dina hamstrar i samma bur måste du ha en back-up ståendes eller en plan för hur du ska göra när/om de börjar bråka. När hamstrarna når könsmognad, vilket brukar ske vid 4-5 veckors ålder, finns det en risk att de börjar att bråka. Om det händer så behöver du sära på dem genast.

För att försöka se till att de inte börjar bråka behöver du ha en så stor bur som möjligt så att de kan gå ifrån varann. Du behöver också ha minst två av varje sak i buren så att de inte behöver slåss om samma saker.

Dygnsrytm

De vintervita dvärghamstrarna är nattaktiva, men de kan även vara aktiva under kortare perioder under dagen.

De är i allmänhet tysta husdjur, men under natten brukar de kunna låta en hel del. Det kan vara bra att tänka på om buren står nära sängen.

I det vilda

En vintervit hamster i det vilda lever på stäppen där den gräver tunnlar ner under marken där deras bon finns. De bor i egna hålor men delar gångar.

Bona har ofta flera utgångar så att de snabbt kan fly från eventuella rovdjur som lyckas ta sig ner. Vesslor är deras största fiende.

Campbells Dvärghamster

Campbells är den största av de dvärghamstrar vi håller som husdjur.

Den har en medellivslängd på 2-3 år.

Storlek

Vikt: ca. 55 - 65 g

Längd: 10 - 12 cm

Flera tillsammans

Campbells dvärghamster påminner om den ryska vintervita dvärghamstern (se den ovan).

Campbells bör du hålla två i samma bur.

Campbells dvärghamstrar är den hamsterarten som är minst territoriell och är därför den som oftast klarar bäst att vara tillsammans med andra.

Du ska ha dem i par av samma kön, de ska helst vara kullsyskon, iallafall lika gamla och aldrig har varit ifrån varandra i mer än 1 eller 2 timmar från födseln.

Du måste dock ha en separat, back-up bur eftersom risken finns att de utvecklar ett territoriellt beteende när de åldras, vilket då kan leda till att de börjar slåss.

Dygnsrytm

Campbells är som mest aktiva vid skymning och gryning.

Men eftersom Campbells är väldigt sociala djur och är uppmärksamma på sin omgivning brukar de ofta vara vakna i omgångar under dagen. Till exempel om de hör att en människa är vid buren vill de gärna komma ut och hälsa lite.

I det vilda

I det vilda brukar campbells bosätta sig på stäpperna. De gräver hålor som kan sträcka sig tre meter ner i marken.

De inreder hålorna med gräs och annat som skyddar mot kyla.

Precis som de vintervitas hålor har de här också många utgångar så att de snabbt kan fly om något rovdjur kommer.

Roborovski

Roborovski är den minsta dvärghamsterarten av dem vi håller som husdjur.

Men de har också den längsta medellivslängden som ligger på 3-4 år.

Storlek

Vikt: ca. 20-25 g

Längd: 6-7 cm

Hållas tillsammans

Roborovski påminner om den vintervita dvärghamstern i sitt temperament.

De är relativt sociala och bör hållas två tillsammans. Men precis som med de andra dvärghamsterarterna behöver du ta två hamsterbebisar från samma kull och inte separera dem.

Buren måste vara dubbelt så stor som den rekommenderade storleken för en hamster så att de kan gå ifrån varandra och ha sitt eget. Även med roborovskis behöver du ha en back-up bur ståendes redo ifall att de börjar bråka, vilket kan hända när de når könsmognad, vilket brukar ske när hamstern är runt 3-4 veckor.

Ökända flyktkonstnärer

Roborovskis har mycket energi är ökända flyktkonstnärer. Det här gör att hamstrarna är ganska svårhanterliga. Även mycket vana roborovski ägare kan ha svårt att hänga med deras blixtsnabba reflexer.

Eftersom roborovskis har så mycket energi tycker de om att springa, så ett hjul är bra att ha till dem. Du bör ha flera hjul om du har flera hamstrar tillsammans, så att de har varsitt. Men det är inte ovanligt att roborovskis ändå springer tillsammans i samma hjul.

Roborovskis är också är mycket skygga hamstrar och tar därför normalt sett längre tid att tämja än med andra arter. Vissa roborovskis blir aldrig helt tämjda under sin livstid.

Därför brukar inte roborovski rekommenderas till förstagångs-hamsterägare.

Dygnsrytm

Roborovskis räknas som ett nattaktivt djur.

Men de delar upp sin sömn under både dag och natt, vilket gör att de är vakna kortare perioder under natten och därför är vaken periodvis även under dagen.

I det vilda

I det vilda bosätter sig roborovskis i öknar, halvöknar och gräsmarker där det finns sand. De bor ofta flera hamstrar tillsammans i små grupper.

Roborovski brukar gräva hålor i sidorna av sanddyner där de har ett eller två ingångshål.

Hålen täcks av lös sand, vilket döljer hålorna från rovdjur.

Kinesisk Hamster

Den kinesiska hamstern är den arten som har den längsta svansen.

Den har en medellivslängd på 2-3 år.

Storlek

Vikt: ca. 25-35 g

Längd: 9-10 cm

Sociala och tillgivna

Den kinesiska hamstern brukar vara nervös och lite rädd till en början, så det gäller att börja hantera dem så fort som möjligt så att de vänjer sig.

När de väl har tämjts brukar de kinesiska hamstrarna vara väldigt sociala och tillgivna mot människor.

De kinesiska hamstrarna är kända för att hålla sig fast vid sin ägares fingrar med sina små tassar, vilket ser väldigt gulligt ut.

Hållas ensam

Den kinesiska hamstern ska precis som den syriska, hållas ensam. Den går inte ihop med andra hamstrar utan kommer då att slåss.

Den kinesiska hamstern bör ha lite olika grenar och saker att klättra på i sin bur. Eftersom att klättra är något som den här hamstern uppskattar. Med hjälp av svansen så kan den kinesiska hamstern klättra mycket bättre än de andra arterna.

Dygnsrytm

När det är ljust ute, det vill säga på sommaren, brukar den kinesiska hamstern vara vaken både dag och natt. Bara sova kortare stunder.

Men när det blir mörkare och kallare ute så blir den mer av ett nattdjur och sover på dagarna.

Den kinesiska hamstern går inte i dvala, men den sover väldigt mycket under vintertiden.

I det vilda

Den kinesiska hamstern bosätter sig i olika typer av miljöer som ökenområden, gräsmarker och jordbruksmarker.

De hittas dock vanligast i jordbruksmarker. De beskrivs ofta som skadedjur av bönderna eftersom de äter av skördarna och gör hålor i böndernas mark.

Sammanfattning: Varje Hamster Är Unik

Även om varje hamsterart har vissa karakteristiska egenskaper, är det viktigt att komma ihåg att varje hamster är en unik individ som kanske uppvisar beteende som inte överensstämmer med deras art.

Det finns ingen mall hur hamstrar är, utan du kommer att märka din hamsters personlighet ju mer du umgås med den.

Tänk på att alla hamstrar älskar att gräva så se till att de har mycket bottenmaterial så att de kan gräva gångar som deras vilda släktingar.

Från oss på,