Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

Vad Ska Jag Ha För Koppel & Halsband Till Min Hund?

Tre hundar i koppel på gräset vid en asfalterad väg
Storleken på hunden har betydelse för ditt val av koppel

Hundkoppel finns i många olika modeller, utföranden och material. Du behöver också ett halsband eller sele. Det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst.

Vi vill ju förstås att vår hund ska vara bekväm när den är ute och går, men det måste också vara bra för dig. Du ska kunna dra in hunden om något händer, utan att hunden skadas. Eller om hunden drar ska du kunna lätt hålla emot.

Många gånger kan det vara en smaksak vilket halsband och koppel man föredrar. Men det finns också vissa som passar bättre till olika hundar eller vid olika tillfällen.

Vi har tittat närmare på koppel och halsband av alla de slag, för att ge dig alternativen som finns därute. Så att du kan hitta ett koppel och halsband som passar bäst för både dig och din hund.

Innehållsförteckning

5 Viktiga Frågor Att Besvara Innan Du Väljer Hundkoppel

Ett koppel till hunden är något som man bara måste ha. Utbudet av koppel är dock enormt och det är inte lätt att veta vilket du bör köpa eller vad som passar just din hund bäst.

Det är ett viktigt beslut, så det finns saker att ta ställning till innan man köper ett koppel.

Fundera på detta innan du går igenom listan på vilka koppel och halsband som finns:

1. Vad är din hund för ras?

Vissa hundraser klarar inte av att ha vissa sorters koppel eller halsband. Till exempel en mops som har svårt att andas som den är, ska inte ha något halsen och verkligen inte att stryphalsband. Ett sele passar bättre för en sådan ras.

2. Hur stor är din hund?

Större hundar är mycket starkare än mindre hundar. Är hunden stor behövs ett koppel som är kraftigt.

3. Hur gammal är din hund?

Valpar och yngre hundar behöver ett starkt koppel. Om de inte är vana att gå i koppel kommer de vanligen att dra.

Valpar behöver också ett kortare koppel för träning. Det finns också risk för bitmärken i ett valpkoppel så det måste vara att ett bra material så att det inte går av så lätt.

4. Hur är hundens temperament?

Har du en hund som drar mycket? Eller en som biter i allt den ser? Då måste det tas in i beräkningarna när det gäller kopplet. Kankse ett sele fungerar bärre på en dragig hund och ett läderkoppel till den som biter.

5. Var bor ni och var kommer promenaderna att ske?

Beroende på vart ni bor, är ni stadsmänniskor eller bor ni på landet? Kan det vara olika kopplet som fungerar olika bra.

Om man går promenader i stadsmiljö kan ett kort koppel där du snabbt kan dra in hunden vara att föredra, medan om det är på landet ni går så kan en längre lina fungera bra, där hunden kan få springa mer fritt.

Mer om hundpromenader kan du hitta i Hur Ofta & Varför Ska Jag Rasta Hunden? [Inkl. Rastschema]

Olika Modeller Av Hundkoppel

Läderkoppel

MICHUR Classica Twist svart brun, 2 m hundkoppel läder, läderkoppel hund, passar för klassisk hals, brun svart, läder, 3-vägs justerbar
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Läderkoppel är en av de mest hållbara kopplen på marknaden. Vissa tycker till och med att de är snyggaste kopplen #ad eftersom de ser lite lyxigare ut än till exempel bomullskoppel.

Läderkoppel kan man ha till i stort sett alla hundar oberoende ras eller storlek.

Läderkoppel är speciellt bra till starka hundar. Men också till hundar som är bitiga av sig.

Bomullskoppel

Hund koppel flätat bomull rep hund rep hund krage dragkedja för medelstora/stora hundar,Apricot
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Bomullskoppel är mjuka och sköna. Det är skonsamma både för din hund och för dig att hålla i.

Men problemet med bomull är att det inte är det starkaste materialet.

Så om du har en hund som dra mycket eller en hund som är bitig kanske inte bomullskoppel är det bästa alternativet då bomullskoppel inte är jätte tåligt eller håller så bra för vassa hund-tänder.

Ett flätat bomullskoppel #ad är mer tåligt än ett vanligt bomullsrep.

Syntetkoppel

Syntetkoppel är väldigt slitstarkt. Det är bra för starka hundar och hundar som drar.

Det roliga med syntetkoppel är att de kan finnas i många olika färger, vilket göra att man kan matcha kopplet med tex sin egen outfit.

Valpkoppel

Roses&Poetry Hundhalsband och koppel för små, justerbart hållbart blått 1,5 m valpkoppelkrage för hundträning koppel (stjärna-S)
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Ett valpkoppel är oftast lättare och lite smidigare än ett vanligt koppel.

Det kan vara en fördel att ha ett lättare koppel på valpen, speciellt i början innan den har vant sig att gå i koppel.

Valpar har en tendens att gärna hoppa runt och kan ha lite svårt att gå rakt när de är på promenad.

Det är bekvämt att köpa ett koppel och halsband i ett set #ad till valpen som ett första steg till att lära den att gå i koppel.

Retrieverkoppel

Retrieverkoppel med integrerad hals, 1 x 170 cm, mörkbrun
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Retrieverkopplet är ett enkelt koppel som fungerar som halsband och koppel i ett.

Det är smidigt att använda vid träning då du behöver kunna ta på och av hundkopplet snabbt.

Många som låter sina hundar gå utan koppel ibland tycker att retrieverkoppel är oerhört smidigt #ad att bära med sig, eftersom man måste då ha möjligheten att snabbt kunna koppla hunden.

Vi har en hel artikel om bara retrieverkopplet om hur och när man ska använda det Retrieverkopplet - Då Ska Du Använda Det!

Elastisk draglina

Draglina för hund, husdjur hund löpning elastiskt bälte reflekterande ränder koppel rep med vattentät midjeväska
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

En elastisk draglina är att rekommendera när man gör någon speciell aktivt tillsammans med hunden. Såsom cykling, jogging eller skidåkning.

En elastisk lina dämpar rycken från hunden och därmed är det lättare för dig att parera rycken.

Det finns också olika elastisk linor som fästes runt ägarens mage #ad, gärna med en väska så att man kan få med lite bra saker som behövs.

Det är också att rekommendera att hunden har på sig sele ihop med den elastiska draglinan istället för halsband. Det är mycket skonsammare för hundens kropp.

Flexikoppel

TUG 360° trasselfritt, slitstarkt infällbart hundkoppel för upp till 25 kg hundar | 5 m starkt nylonband/band | enhandsbroms, paus, lås (medium, grå)
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Flexikoppel är ett väldigt populärt koppel #ad. Det är flexibelt genom att du kan välja att hunden nära dig i kort koppel när ni tex går på gatan, medan kommer ni ut på en äng, kan du låta linan löpa.

Men det finns vissa problem med att använda flexikoppel som man måste vara medveten om innan man skaffar ett sådant.

Ett problem är att vissa hundar har svårt att förstå flexikopplets funktion att den kan vara både långt och kort. Det här kan leda till att kan din hund bli förvirrad över vad som förväntas och börja dra oftare.

Ofta är flexikopplens linor inte jätte slitstarka och eftersom den oftast är inrullad, ser du inte linan så ofta. Det leder till att du måste vara noga med att kontrollera den ofta så att det inte finns slitningar någonstans på linan vilket gör att den plötsligt kan gå av.

Ett annat problem är just att linan kan bli lång. Du har inte samma kontroll som du har på att koppel i bestämd längd. Om ni är i närheten av en väg, kopplet är för långt och hunden går ut i gatan, då är det väldigt svårt att snabbt hinna dra in hunden med ett flexikoppel.

Flexikoppel passar inte till starka hundar eller hundar som drar. Små och lätta hundar som inte kan dra av linan är dem som kan använda flexikoppel.

Super-grip koppel

Som du hör på namnet är super-grip koppel ett koppel där meningen är att du ska ha ett så bra och bekvämt grepp om kopplet som möjligt.

Handtaget är därmed ofta försett med invävda gummitrådar för att det inte ska kunna glida ut handen så lätt.

Kopplen är ofta gjorda i slitstarkt textilmaterial vilket är bra till starka hundar och hundar som drar.

Midejebälte

Midjebälte är ett koppel som du sätter runt din midja. Det gör att du får båda händerna fria. En stor fördel om du ska sporta med din hund. Eller om du är förälder som kör barnvagn. Då är det bra att kunna ha båda händerna fria.

Det gäller dock att ha en annan sorts koll på hunden då, eftersom du inte håller i kopplet vilket göra att reaktionsförmågan om något händer blir långsammare genom att du måste reagera och sedan hitta kopplet för att dra in hunden.

Att ha midjebälte ihop med elastisk lina och sele är en mycket bra kombination i sport situationer. En sådan variant såg du ovanför.

Utställningskoppel

Ett utställningskoppel är ett särskilt hundkoppel som används i samband med hundutställning. Det är viktigt att du har rätt koppel och halsband till just din ras när du ställer ut din hund.

Utställningskoppel är ofta väldigt tunna. Meningen är att hunden ska synas så mycket som möjligt och kopplet så lite som möjligt.

Köpa hundkoppel

På Amazon.se finns alla möjligta modeller av koppel du kan tänka dig. Här kan du se om du hittar just kopplet som du är intresserad av. #ad

Olika Typer Av Hundhalsband

Fast halsband

KLOKLE Hundhalsband läder brun med perforerad vadderad D-ring, äkta buffelläder halsband för små hundar, klassiskt hundhalsband halsband halsband S
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Ett fast halsband är tillverkat av läder, nylon eller annat material. Det sätts runt halsen och knäpps fast.

Du måste få in ett par fingrar mellan halsbandet och hundens hals annars sitter det för hårt

Fördelarna med ett fast halsband är att det är bekvämt #ad för hunden. När det är inställt i rätt storlek så kan inte hunden bli strypt, men den kan inte heller ta sig ur det.

Halvstryp-halsband

PET FIRST Rund Hund Hals Band, Hög Kvalitativt Brun Brunt Läder Halsband för Hundar, Handgjord i Europa Justerbart ½ Stryp Läder Rund Brund Halsband - Circumference 40-55 cm
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Det vanligaste halsbandet hos hundägare idag är av typen halvstryp #ad.

Halvstryp består av en fast del och en kortare rörlig del närmast öglan där du ska fästa kopplet.

Den fasta delen av halsbandet hindrar dig från att dra åt det så hårt att hunden inte får luft. Medan stryp-delen gör att halsbandet ändå trycks åt en bit om halsen, så pass att hunden förstår att något är på gång.

Ett halvstryp ska precis gå att trä över huvudet på hunden annars är det för stort.

Stryphalsband

Stryphalsband har använts under lång tid till hundar. Det ansågs tidigare vara det enda halsbandet som fungerade för att få hunden att sluta dra i kopplet.

Nu vet vi att så inte är fallet. Det finns så många andra halsband och koppel att välja mellan.

En stor nackdel med stryphalsband är att du kan skada hundens hals om du inte använder det rätt!

Det är i väldigt få situationer som ett strypkoppel kan rekommenderas.

Valphalsband

PcEoTllar Vadderat hundhalsband med etikett reflekterande justerbara hundhalsband mjuk nylon neopren superlätt andas för små medelstora hundar – orange XS
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Ett valphalsband är mindre än ett vanligt halsband och passar därför när hunden är ung. Halsband till valp kan också vara passande till småväxta hundar, även när de inte längre är valpar.

Valphalsband har ofta en extra vaddering #ad som gör halsbandet bekvämt för din valp att bära.

Eftersom valpar kan ha svårt att gå ordentligt i koppel och vill gärna hoppa runt på promenader, är det viktigt att halsbandet inte skaver.

Ett ställbart valphalsband kan vara att föredra. Då kan du ha det lite längre och behöver inte köpa ett nytt så fort.

Blinkande halsband

Blinkande halsband brukara vara försedda med LED-lampor. De är väldig bra att ha om man är i skogen eller ute när det är mörkt.

Även om din hund har en tjock päls kommer det blinkande ljuset att tränga igenom och din hund syns på långt håll.

Nosgrimma

Fördelarna med nosgrimman är att hunden får mycket mindre kraft att dra i kopplet. Ofta används just nosgrimma vid träning av att lära hunden gå i koppel utan att dra.

Viktigt är att aldrig dra eller rycka i kopplet på en hund som har nosgrimma då det finns risk för att nacken skadas.

Sele

Sele brukar anses vara skonsammare än halsband. Eftersom det inte sitter något runt hundens hals.

Men det finns dock modeller som har tunna rep som sitter åt under frambenen på hunden vilket kan skada nerverna hunden har där, då hunden hud är mycket tunnare där. Sådana modeller bör undvikas.

Selar finns i en mängd olika utföranden. Det finns vanliga promenad selar, speciella dragselar som bl.a. slädhundarna använder, och även anti-drag-sele, där tanken är att hunden ska hindras från att dra i kopplet. Det är anti-dragselsena som ofta har modeller av det sämre slaget.

Fördelarna med att använda sele är att den lämnar hundens hals och nacke fri. Du får dock sämre kontroll på hundens huvud, vilket kan kan bli ett problem om ni promenerar där det finns mycket människor och andra hundar, speciellt om du har en nyfiken hund som vill nosa och hälsa på allt.

Hundraser som har kortare nackar, som till exempel mopsar, kan sele vara det bästa eller till och med det enda alternativet, då ett halsband kanske inte ens går att få på.

Köpa hundhalsband

På Amazon.se finns så många olika halsband till hundar. Allt från stilrena till blommiga, stora till små och blinkande till färgglada. Här kan du se om det finns någon halsband som skulle falla dig och din hund i smaken. #ad

Sammanfattning: Många Halsband Och Koppel

Det finns en hel uppsjö av olika koppel och halsband. Det är inte lätt att veta vad som är vad.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig att se skillnader i de olika modellerna och vad som skulle kunna passa just dig och din hund.

Det är skönt om man kan ha så få halsband och koppel som möjligt, men ändå bra att ha de olika som underlättar vid de olika aktiviteterna som du och din hund gör.

Från oss på,