Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Hundar i Koppel: När Du Måste & Bör Ha Din Hund i Koppel

Hund med koppel ute bland folk på gräsmatta
Ha koppel på hunden när ni är ute bland folk

Allt som oftast måste du det.

Det finns tillfällen då en hund kan få springa lös, till exempel jakthundar eller om du är på din egen mark.

Men om man har en väluppfostrad hund som alltid går snällt och gör som ägaren säger?

Jo, men det beror lite på vart du är i det läget.

I den här artikel har vi tittat närmare på när, hur och var du kan låta din hund gå fritt och även vad lagen säger i frågan.

Innehållsförteckning

Lagen Om Tillsyn Över Hundar Och Katter (2007:1150)

Lagen om tillsyn över hundar och katter innebär att du som ägare ska ha den tillsyn som krävs för att undvika att ditt djur orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Det betyder inte att det alltid är koppeltvång, men att där det är möjligt att ha hunden lös, måste ägaren ha sådan kontroll på hunden att den inte kan ställa till med något.

I 16 § finns det dock ett generellt koppeltvång som gäller i naturen när vilt har ungar. Då får hundar inte springa lösa alls. Det gäller mellan 1 mars till 12 augusti.

Lagen säger angående koppeltvång:

16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Enligt Svenska brukshundsklubben så tolkar de lagen på så sätt att det inte innebär automatiskt att hunden måste vara kopplad, men att du behöver ha en sådan kontroll över din hund så som att den har ett koppel på sig.

Dock finns det påföljder av brott mot lagen som kan vara dagsböter.

Man kan också få ett föreläggande från polisen om man inte har haft tillräcklig tillsyn av sin hund.

Det innebär normalt att hundägaren blir tvingad att alltid ha sin hund kopplad utomhus.

Koppeltvång På Olika Platser

Varje kommun sätter upp sina egna regler om vad som gäller för hundar. Det är en hundägares skyldighet att ta reda på vad kommunen har för regler där man är ute med sin hund.

Det finns vissa plaster som generellt har koppeltvång. Till exempel gäller alltid koppeltvång i naturreservat.

Det brukar också vara vanligt att det är totalt hundförbud på platser som badplatser, lekplatser eller kyrkogårdar.

Måste Jag Ha Hunden Kopplad I Tätbebyggt Område?

Det finns inget generellt förbud mot att ha en hund lös i ett tätbebyggt område. Tidigare tillämpade man ordningslagen där det finns en paragraf som tar upp koppeltvång i tätbebyggt område. Men numer är Lagen om tillsyn över hundar och katter överordnad och därmed finns inget lagligt koppeltvång.

Däremot gäller det förstås som vi berättade ovan att det gäller att man har sådan kontroll på sin hund när den är lös som att det skulle ha ett koppel på sig.

Du måste tänka på att hunden inte får förstöra något eller skrämma någon. Det finns människor som till exempel är rädda för hundar. Det är då jättejobbigt att möta en lösspringande hund.

Det gäller att visa hänsyn till omgivningen när du är ute med din hund.

Är Flexikoppel Bra?

Flexikoppel är ofta populärt bland hundägare. Det är ett sätt att ha hunden kopplad, men ändå ge den friheten att kunna springa lite längre från ägaren.

Dock kan det lätt bli problem med den utökade friheten. Till exempel när hunden har kommit flera meter bort från ägaren och någonting händer, spelar flexikopplet inte så stor roll. Kontrollen på hunden finns inte.

Det finns många olika koppel att välja på. Gå till Vad Ska Jag Ha För Koppel & Halsband Till Min Hund? och se vad som skulle passa dig och din hund.

Du kan också gå till vår tillbehörs avdelning och se vilka speciella produkter som vi rekommenderar till hunden.

Sammanfattning: Du Måste Ha Koll På Din Hund

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar. Även om det inte finns ett koppeltvång måste man vara noggrann med sin hund och visa hänsyn till omgivningen.

Det finns människor som inte gillar hundar eller är rädda för hundar eller på annat sätt bara inte vill interagera med dem.

Man ska aldrig tro att bara för att jag tycker att min hund är den snällaste och finaste hund i världen, så tycker inte alla andra det, och framför allt ska de inte behöva interagera med min hund.

Lösspringande hundar kan dessutom skärma vilt och därmed har vi ett koppeltvång under de vilda djurens mest känsliga period. Det är när de har fått ungar. Då måste man vara extra uppmärksam när man är ute med sin hund i skog och mark.

Från oss på,