Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

Behöver Hunden En Hundbädd? Hur Väljer Jag Den Bästa?

En mjuk och mysig hundbädd
Här kan hunden sova gott

Det finns ingen lag som säger att man måste ha en hundbädd till sin hund. Men vi vet ju både du och jag att vi vill vårt husdjur det bästa och det finns många fördelar med att ha en bädd till sin hund.

Hundbädden är hundens egen och den kan använda den både för att sova i under dagen och sova på natten, och hunden ligger mjukt. Det är skillnad mot att hunden ska ligga i soffan eller din säng där hunden inte får sitt eget.

Till skillnad från att ligga på golvet kommer en bädd att hålla din hund varm, stödja leder och förhindra förhårdnader.

Hundar sover mellan 12 och 18 timmar om dagen, beroende på ålder. Så, de behöver en bekväm bädd för att kunna vila ordentligt.

I den här artikeln har vi tittat på varför en hund behöver en egen bädd och vad man ska tänka på när man ska köpa en.

Innehållsförteckning

Hunden Behöver En Egen Plats

En hund som har en egen hundbädd har en plats som är bara hundens. Där känner de sig trygga, dit de kan gå när den vill.

En hundbädd bör vara bland det första man köper till sin hund. Hunden lär sig direkt var dennes plats är och vet vart den ska gå när den vill ha lugn och ro.

Bara för att man har en bädd betyder det förstås inte att hunden alltid kommer att lägga sig i bädden när den vill vila eller sova, men det är bra att den har möjligheten att kunna gå till sin bädd.

Hundar kommer att försöka hitta en så bekväm plats som möjligt att sova på. Många gånger kanske de hamnar i din säng, kurar ihop sig i soffan eller myser på den stora fina mattan.

Det gäller att hitta rätt bädd till sin hund, för att hunden ska vara bekväm och använda den. Det är något vi har tittat på längre ner i artikeln. Till exempel kommer större raser att behöva större hundbäddar, vilket egentligen är ganska självklart.

En Mjuk Bädd För Hundens Hälsa

Att sova på ett golv eller annan hård yta kan skada hundens hälsa.

Det kan uppstå problem som i värsta fall kan bli kroniska.

Hårda underlag kan leda till bland annat ledproblem.

För hundens psyke

En mjuk hundbädd är även bra för hundens psyke, eftersom i en bädd så sover hunden oftast både bättre och längre.

En hund som lider av sömnbrist kan få ett försämrat immunförsvar och blir därmed lättare sjuk.

Hunden kan också lätt bli stressad, vilket efter en tid kan leda till att hunden uppvisar ett aggressiv beteende.

Ortopediska hundbäddar

Den finns ortopediska hundbäddar som är speciellt utvecklade för hundar med vissa besvär.

Sådana bäddar kan användas för att lindra smärta och obehag vid höftdysplasi, artrit eller andra strukturella sjukdomar.

Äldre hundar bör ges en ortopedisk hundbädd, eftersom de är mycket mer benägna att ha eller få olika åldersrelaterade besvär.

Dock kan alla hundar, oavsett ålder använda en ortopedisk bädd, då de brukar kunna vara väldigt mjuka och sköna.

Placeringen Av Hundbädden Är Viktig

Hundens bädd bör ställas någonstans där den kan få lite lugn och ro. Alltså inte precis där alla i huset springer hela tiden.

Men lugn och ro betyder inte att man ska separera hunden från omgivningen.

Det räcker med att hundens bädd står i t.ex. ett hörn i vardagsrummet eller någon annanstans där hunden inte är i direkt kontakt med resten av familjen.

Hunden Ska Vara Ifred När Den Är I Sin Bädd

När en hund ligger i sin bädd, ska den lämnas ifred. Det förstärker trygghetskänslan hos hunden att bädden är en trygg plats som bara är hundens.

Det är väldigt bra att lära framförallt barn, att när hunden ligger i sin hundbädd ska man låta den vara. Man får klappa och mysa med hunden när den är vaken och uppe, men när den går iväg till sin bädd ska den kunna veta att där är det lugnt. Det blir hundens safezone.

Hur Väljer Jag Ut Den Bästa Hundbädden Till Min Hund?

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer den bästa hundbädden till din hund. Det gäller faktiskt att bädden inte bara ska passa din hund, utan den ska även passa dig.

Det här är vad du behöver fundera ut innan du går och köper en bädd till din hund:

Storleken på hundbädden

Hur sover din hund? Gillar den att ligga utsträckt eller att rulla ihop när den sover?

Hunden måste kunna få plats med hela kroppen och ändå ligga bekvämt.

Har du en valp och inte vill köpa en ny bädd så snart din valp blivit fullvuxen kan du köpa en större bädd med en gång, men då göra det lite mysigt inne i bädden med filtar eller annat (som inte hunden biter på) medan hunden är liten så att bädden inte känns så stor.

Hundbädd med kanter eller utan

Det finns bäddar med kanter och bäddar utan. Vissa hundar tycker om att ha huvudet på kanten som en sorts huvudkudde.

Om din hund har mycket päls och blir varm när den sover, kan en hundbädd utan sidokanter vara att föredra då hundbädden automatiskt blir mer luftig.

Har du istället en hund som är frusen av sig, välj då en hundbädd med sidokanter. Kanterna har även en funktion att skapa mer trygghet. Hunden känner sig omsluten.

Tuggsäker hundbädd

Vissa hundar är väldigt tuggiga av sig. Det är inte bra om de börjar tugga på bädden, speciellt om bädden är gjord i ett material som lätt går sönder och trasar sig. Hunden kan få i sig materialet och i värsta fall kan det leda till hunden blir sjuk och måste opereras.

Det finns bäddar att köpa som är av bättre tugg-säkrare material. Se också till att inte köpa en bädd som är pimpad med knappar, band eller andra attiraljer som är till för att göra bädden snygg. Dem är bara onödiga och kan dessutom ställa till det om hunden får för sig att vilja få bort dem.

Hundbäddens stoppning

Unga, och friska hundar kan klara sig utmärkt med en bädd med billig skumfyllning, medan äldre eller hundar artrit behöver mer komfort och stöd.

Ortopediska sängar brukar innehålla ett skum av tjockare och av högre kvalitet. Men det har blivit vanligare och vanligare att använda en gel-fyllning vilken är bekvämare än skum och fördelar vikten jämnare. Den sorten är utmärkt för hundar med geriatriska besvär. Nackdelen är att dem bäddarna är oftast dyra.

Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

På Amazon.se kan man köpa många olika ortopediska hundbäddar, vi har tittat på en som finns i två olika storlekar, och som är både snygg i designen och väldigt bra för en hund #ad som har blivit lite äldre eller har geriatriska besvär. Den har tre höga kanter för säkerheten, halkskydd och tvättbart överdrag. Den är även väldigt mjuk och mysig!

Lätt att tvätta

Att ha en hundbädd som är lätt att tvätta är en stor fördel för dig. Då finns den tre olika sorter att tänka på. Antingen (om bädden är tillräckligt liten) att det går att slänga in hela bädden i tvättmaskinen, att det yttersta överdragen går att ta av och tvätta eller att den är av ett avtorkningsbart material.

Bädden kommer att bli smutsig, så det måste gå att göra rent den på ett så enkelt sätt som möjligt.

Hundbädd, hundsoffa, sovplats, konstläder, med läderlook, färg och storlek som kan väljas från XS till XXL
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Till exempel kan man från Amazon.se köpa en läcker hundbädd i konstläder #ad. Det gör att den är väldigt lätt att torka av samtidigt som den är väldigt snygg med sin läderlook.

Sammanfattning: Det Är Viktigt Med En Hundbädd

Så klart vill du din hunds bästa. Att hunden ska ha en egen bädd, är inget lagkrav, men det finns så många fördelar som talar för att en bädd behövs.

Att ligga och sova på golvet, går förstås an någon gång ibland. Men en hund som gör det hela tiden kommer att få problem med leder och andra besvär.

Att ha en bädd betyder också för hunden att den har sin egen plats. Det är stället dit den kan gå och få lugn och ro och känna sig trygg.

Det gäller dock att alla familjemedlemmar respekterar det och faktiskt låter hunden vara när den ligger i sin bädd. Det är viktigt!

Så att köpa en bädd till sin hund gör att hunden mår bättre och det vill väl alla hundägare!

Från oss på,