Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Så Högt Kan Kaniner Hoppa! [Tama & Vilda]

Det är ganska vanligt att man förknippar kaniner med hopp och skutt. Men har du någonsin undrat över hur högt de egentligen kan hoppa?

Egentligen så kan kaniner hoppa längre än vad de kan hoppa högt. Men de kan få rätt bra stuns i höjdhoppen också.

Kaniner kan faktiskt hoppa över en meter upp luften men det är inte så vanligt. De behöver rätt motivation för att komma så högt upp.

Dock ligger världsrekordet av ett kaninhopp enligt Guinness rekordbok på 99,5 cm.

Så det gäller att du är noga med din kanin när du har den ute. Du kan inte har för lågt stängsel, för är kaninen tillräckligt sugen på att ta sig ut så kommer den att hoppa (det finns också kaniner som kan klättra på staket).

Tänk också på att kaniner kan komma upp i en hastighet över 40 km/timmen, vilket gör dem svåra att fånga.

Vilda kaniner och harar kan komma upp i ännu högre hastigheter.

Innehållsförteckning

Kaniner Kan Hoppa Högt

Man brukar säga att den genomsnittliga kaninen kan hoppa runt 60 cm. Men med rätt motivation så kommer de högre än så.

Det finns registrerade kaninhopp som mäter över en meter i höjd.

Kaniners bakben har extremt starka muskler som hjälper kaninen att trycka från och hoppa, både högt och långt. Men det gäller att kaninen har rätt motivation.

En kanin som inte vill hoppa kommer inte att göra det. Du ska aldrig tvinga en kanin till att hoppa. Det kan leda till att kaninen skadar sig.

Kan Kaniner Hoppa Högre Än Katter?

Många undrar om katter eller kaniner kan hoppa högst. Men det är faktiskt katterna som vinner där. Katter kan hoppa högre än kaniner.

Om du någon gång har ägt dessa två olika djur så vet du att katter verkar kunna hoppa hur högt som helst. Våghalsiga är de dem också. Galna hopp kan vi se när de ska upp på bokhyllor, köksbänkar och annat.

Medan kaniner är oftast lite mer försiktiga och håller sig till de lite lägre ytorna och hoppar hellre upp på sängar och soffor som högst.

Världsrekordet i Kaninhopp

Även om det har mätts kaniner som har hoppat över en meter upp i luften, så är det officiella världsrekordet för högsta kaninhopp 99,5 cm.

Det uppnåddes av Mimrelunds Tösen, en svart och vit kanin som ägdes av Tine Hygom från Danmark. Det här hoppet skedde på en hopptävling i Danmark i juni 1997.

Längsta världsrekordet

Världsrekordet i hur långt en kanin kan hoppa hålls av kaninen Dobby med den svenska ägaren Julia Samson. Dobby hoppade hela 301 cm i augusti 2017.

Hur Högt Kan Kaniner i Det Vilda Hoppa?

Vilda kaniner och harar kan vanligtvis hoppa högre än kaninerna vi har hemma.

I det vilda finns det många faror som de måste kunna fly ifrån snabbt.

Det är sagt att en kanin eller hare i det vilda som behöver rädda sig från något rovdjur kan hoppa över 3 meter i höjd, 7 meter i längd och komma upp i en hastighet av närmare 70 km/h!

Det är en snabb kanin det!

Sammanfattning: Kaniner Hoppar När De Vill

Kaniner och harar har enorma muskler på sina bakbenen vilket gör att de kan hoppa både högt och långt. Det är också väldigt bra på att springa snabbt.

Man kan tycka att en större kanin med större muskler på bakbenen skulle innebära att de kan hoppa högre än en liten kanin. Men större kaniner har också mer kroppsvikt att bära.

Så det är faktiskt medelstora kaninraser som vanligtvis hoppar högst.

För att en kanin ska hoppa krävs rätt motivation. Är motivationen hög kan en kanin hoppa väldigt högt!

En kanin som inte vill hoppa kommer inte heller att göra det.

Du får aldrig tvinga din kanin att hoppa, speciellt inte över hinder om du märker att det inte vill. Är kaninen osäker eller rädd kan ett påtvingat hopp skada den.

Men en kanin som är nyfiken och glad kan hoppa bara av själva glädjen den känner!

Från oss på,