Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

Inomhusbur Till Min Kanin. Vad Behövs?

En vit kaninunge i närbild i en bur
Sötare får man leta efter!

Man kan ha kaniner inomhus eller utomhus. Man måste välja. Det går inte att ha dem både och. Innekaniner kan dock få vara ute vid tillfälle och under övervakning.

Det finns många positiva saker att låta din kanin bo inomhus.

Eftersom vi människor tillbringar större delen av vår tid inomhus blir det lättare och mer naturligt att interagera mer med din kanin än om den är utomhus.

Du och din kanin får en bättre och starkare relation ju mer ni umgås, samtidigt som kaninen kommer att bli en del av familjen, då den är där ni är.

I den här artikeln tar vi upp vad som krävs av en inomhusbur till kanin och vad du bör tänka på innan du köper en.

Innehållsförteckning

Vilken Storlek Ska Man Ha På En Kaninbur?

Ju större desto bättre!

Det finns minimikrav på hur liten en kaninbur kan vara enligt djurskyddslagstiftningen. Dessa minimikrav måste uppfyllas.

Men kom ihåg att det är MINImikrav, kaniner är mycket aktiva djur och behöver kunna röra på sig ordentligt. En kanin som känner sig instängd kan lätt bli stressad och sjuk.

Minimått på kaninbur

Kaninens ViktMinsta Yta (en kanin)Minsta Yta/Kanin (flera kaniner)Minsta Mått På Kortaste SidanMinsta Höjd
Upp till 2 kg0,5 m²0,3 m²0,5 m0,5 m
2 - 3,5 kg0,7 m²0,35 m²0,6 m0,6 m
3,5 - 4,5 kg0,8 m²0,40 m²0,7 m0,8 m
4,5 - 6 kg0,9 m²0,45 m²0,7 m0,8 m
6 kg och uppåt1 m²0,5 m²0,8 m0,9 m
fig 1. Minimått på kaninbur

Från Jordbruksverket

Du kan läsa vår artikel Vilken Storlek På Kaninens Bur? Ju Större Desto Bättre! om du vill ha mer information om burstorlek.

Var Bör Jag Placera Kaninburen I Mitt Hem?

När du väljer var din kaninbur ska stå behöver du fundera igenom några saker.

  • Buren behöver stå där det är någorlunda svalt och bort från direkt solljus
  • Dock måste det finns regelbundet dagsljus i rummet för att kaninen ska märka av dag och natt, må bra och hålla sig frisk
  • Placera inte buren direkt intill ett element eftersom att det kan bli för varmt för kaninen
  • En kanin gillar att vara med, så att ställa buren i ett rum där familjen rör sig om dagarna kan vara väldigt positivt. Som till exempel vardagsrummet
  • Att ställa buren där det finns extra utrymme för att kunna hoppa omkring utanför buren, uppskattas av kaninen

Hur Ska Jag Välja Den Bästa Inomhusburen Till Min Kanin?

Det är viktigt att välja rätt bur som passar din kanin. Eftersom din kanin kommer att spendera väldigt mycket av sin tid där.

Rätt inomhusbur bör ha en positiv effekt på din kanins fysiska och psykiska välbefinnande.

Tips för att välja inomhus kaninburar:

1. Titta efter kvalitet, så att buren håller. Många nya kaninägare frestas att köpa en billig bur, med risk att de snabbt inse att den är av dålig kvalitet och behöver köpa en ny. Det är dock inte alltid priset som är måttstocken för kvalitet. Så det gäller att titta noga.

2. Du måste förstås se till att storleken på buren är tillräcklig. Först att den uppfyller minimikraven och sedan måste finnas tillräckligt med utrymme för din kanin att röra sig fritt samt plats för vatten, mat, leksaker och en kattlåda (om det behövs, läs om hur du kan lära din kanin att gå på låda i Så Här Får Du Din Kanin Rumsren! ).

3. Buren bör också vara tillräckligt hög för att din kanin ska stå på bakbenen utan att slå öronen mot taket. Så det måtter beror på vilken sorts kanin du har.

4. Buren måste kunna få din kanin att känna sig trygg. Den ska ha ett täckt, mörkare område där kaninen kan gömma sig när den känner sig hotad.

Man kan sätta in ett litet kaninhus i buren som fungerar som gömställe. Men om du gör det rekommenderas att du har ett platt tak på huset som är tillräckligt stort för din kanin att sitta på. Enligt djurskyddslagstiftningen ska kaninen ha tillgång till någon sorts hylla inne i sin bur som den ska kunna hoppa upp på. Så det är en perfekt kombo!

5. Tänk också på att buren måste rengöras ofta, så att om rengöringen går lätt är det roligare för alla. Du kan läsa vår artikel Hur Man Rengör En Kaninbur! [Steg-för-Steg Guide] för att se hur rengöringen går till.

6. Ju mer tid din kanin kommer att spendera i sin bur varje dag, desto större måste buren vara.

Rekommenderad bur från Amazon.se

Stor kaninbur med två kaniner i
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

På Amazon.se finns det olika inomhusburar till kaniner. Vi har hittat en praktisk bur #ad som kommer i bra storlekar (den finns att köpa i olika storlekar, så att den passar olika kaninraser).

Den är praktisk med en stor öppning för enkelheten att ta in och ut din kanin, men även underlätta vid rengörning.

Just den här buren har även en liten specialare, en avtagbar del av buren för tillfällen då kaninen behöver vara någon annanstans, till exempel vid rengörning.

En Annan Sorts Bur: Valphage

Man kan tänka lite utanför boxen. Dvs. inte köpa en regelrätt kaninbur. Många har upptäckt flexibiliteten med en helt annan sorts bur för sin kanin.

Om man har bra med plats hemma, kan ett alternativ vara att sätta upp en valphage inomhus. Helst en valphage för utomhusbruk, då de är oftast av bättre kvalite.

En valphage i hörnet av ett rum kan ge din kanin en helt annan frihet än om den sitter i en bur.

Valp/smådjurshage
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Valphagar finns i olika storlekar, men går lätt att justera så att den passar in. De är också lätta att flytta vid behov.

Den här valphagen #ad som de säljer på Amazon.se är ett utmärkt alternativ som man kan ha sin kanin i inomhus.

Om du är orolig för ditt golv lägger du bara en plastmatta eller konstgräsmatta ovanpå och ett lämpligt material därpå. Håll bara utkik på att kaninen inte börjar bita i mattan som du lägger underst, då det inte är bra för din kanin.

Sammanfattning: Ju Större Desto Bättre!

En bur till din kanin måste uppfylla vissa krav. Men det viktigaste är storleken. Är buren för liten, kommer din kanin att vara ledsen och må dåligt. Det kommer att gå ut över kaninens hälsa.

Buren måste vara tillräckligt stor för att även rymma för din kanins saker, som plats för mat, vatten, leksaker och eventuell kattlåda.

Ett alternativ om buren är av det mindre slaget är att sätta en valphage, eller annat staket/avgränsning runt buren och ha dörren öppen hela tiden. På så sätt får kaninen större yta och möjlighet till aktivitet, trots en liten bur.

Kom ihåg: Ju större desto bättre!

Från oss på,