Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Så Här Får Du Din Kanin Rumsren!

En kanin som sitter på sin låda och kissar
Perfekt toalett!

Går det att få en kanin rumsren? Tro det eller ej, men kaniner kan tränas att använda en kattlåda, precis som en katt!

Alla kaniner är olika individer med olika personligheter. Vissa kan vara lätta att träna medan andra kan ta längre tid på sig. Om kaninen är kastrerad eller inte gör oftast skillnad i hur lätt eller svårt det är att få en kanin rumsren.

När du väl har lyckats lära sin kanin att gå på låda (och du har ett kanin-säkert hem) då går det utmärkt att låta din kanin slippa att sitta i bur, precis som en katt.

I den här artikeln får du en metod på hur du kan träna din kanin. Den har fungerat för att få många kaniner rumsrena.

Innehållsförteckning

Kastrerad Eller Okastrerad Kanin

Normalt sett brukar kaniner som är kastrerade vara lättare att träna. De har inte samma behov som en okastrerad kanin att gå och skvätta urin lite här och där för att markera sitt territorium.

Det betyder inte att det är omöjligt att få en kastrerad kanin rumsren, men det tar oftast längre tid och det händer oftare små olyckor.

Det Här Behövs Till En Rumsren Kanin

Det finns lite utrustning och bra grejor som behövs när man ska träna sin kanin till att bli rumsren.

  • Kattlåda
  • Kattströ av något slag, oparfymerade papperspellets är att föredra
  • Hö (vilket kaninen förstås alltid ska ha tillgång till)
  • Någon sorts inhängnad som kan tas bort när träningen är klar, tex. kompostgaller

Förbered Lådan Till Kaninen

Fyll botten av kattlådan med ett tunt lager pellets. Det finns ingen anledning att fylla mycket i lådan eftersom kaniner inte begraver sin spillning såsom katter gör.

Dessutom, när du rengör lådan bör du tömma ut hela innehållet varje gång. Vilket gör att mycket går till spillo om du fyller upp lådan varje gång. Vilket är både onödigt och blir dyrt.

Vi rekommenderar att köpa pappers-pellets som är gjorda för katter. Välj oparfymerade, det föredrar kaninen. Sådana pellets är rätt bra på att neutralisera obehaglig urinlukt.

Lägg på ett tjockt lager hö ovanpå. Höet gör faktiskt lådan mer attraktiv för din kanin att använda. Kaninen kommer att vilja mumsa på höet medan de går på toa.

Obs!

Använd inte lerbaserad botten, spån eller kattströ som klumpar sig, eftersom det är skadligt för kaninens andningssystem.

Träna Kaninen Att Gå På Låda

Det är lättast att lära en kanin att bli rumsren genom att först begränsa kaninens utrymme.

Även om tanken är att kaninen ska kunna springa löst hemma så småningom är det bäst att börja litet. Det gör att din kanin kan anpassa sig till området.

Börja helst med att ha lådan inne i ett hörn i kaninens bur.

När kaninen konsekvent använder lådan kan du gradvis utöka området. Om kaninen börjar glömma att använda lådan, bör du begränsa utrymmet igen.

Det kan hända att man får öka och dra tillbaka utrymmet flera gånger innan kaninen lärt sig vad som gäller.

Det gäller att vara tålmodig och uthållig. Sådan här träning tar tid, särskilt om din kanin är äldre och aldrig sett en toalett förut. Då kan det ta ett bra tag att omskola den.

Om du ser att kaninen är på väg att gå utanför lådan, kan du försöka att plocka upp kaninen snabbt och sätta den på lådan. Det är förstås lättare sagt än gjort.

Om du har en stor och rymlig kaninbur

Placera kattlådan i ett hörn av din kanins bur. Om din kanin redan kissar i ett hörn av sin bur, vilket många gör, är det exemplariskt att ställa lådan där.

Om kaninen börjar kissa i ett annat hörn kan du pröva att flytta lådan dit eller ställa en ännu en låda på den platsen.

Observera kaninen i buren. Efter en tid kommer du att märka att kaninen hoppar till lådan för att uträtta sina behov. När du anser att kaninen gör det tillräckligt konsekvent är det dags att ta steget ut ur buren.

Ställ då ut ytterligare en kattlåda någonstans i rummet som du tycker passar och där kaninen brukar vara.

Använd samma metod som du gjorde med kaninens bur: dvs. börja i det lilla, ha utrymmet i rummet inhägnat och ge kaninen mer utrymme när den konsekvent går på lådan.

Om du har en mindre bur till kaninen

Om du har en mindre bur till din kanin kanske det inte får plats en kattlåda där i. Då ställer det större krav på dig för att hjälpa kaninen att komma till lådan.

Du behöver ge kaninen lite större utrymme på en gång. Utöka buren med en liten inhägnad där du ställer lådan och använda metoden som är beskriven här ovanför.

Men det kan vara svårt för kaninen att förstå kopplingen att den ska hoppa ut ur buren för att göra sina behov när den hela tiden gått i buren innan.

Alltså behöver du vara där och guida kaninen genom att ofta visa var lådan är och berömma kaninen ordentligt när den väl lyckats göra något i lådan.

När kaninen är lös i rummet

Om din kanin envisas med att gå in i ett speciellt hörn av rummet för att uträtta sina behov är det bäst att placera en låda i det hörnet (även om du inte vill ha den där).

Ibland när kaniner konsekvent väljer en annan plats att gå på, försöker de berätta att det är dit den vill gå och då är det bäst att ge efter.

Kaniner Som Har Svårt Att Hålla Sig Till Lådan

Vissa kaniner kommer att fortsätta att uträtta sina behov utanför lådan. Många gånger kan det bero på ett territoriellt beteende.

Hos vissa kaniner är det ett beteendet som aldrig försvinner helt.

Men det finns saker att prova.

Om olyckor inträffar, torka upp kisset med en pappershandduk och plocka upp bajspluttarna och lägg båda i lådan. Då ser kaninen dessa (och känner lukten) nästa gång den går in i lådan.

Detta hjälper till att få fram budskapet om att lådan är platsen där den ska utföra sina behov.

Viktigt att veta är att kaniner i allmänhet inte är 100% perfekta med att gå på låda.

Ibland kommer det några pluttar bredvid lådan, eller så råkar den kissa över kanten på lådan.

Det är normalt, så att placera en plastmatta eller något annat bra underlag under lådan, så att det inte blir fläckar och det blir lättare för dig att kunna städa upp dessa små misstag.

Rengöring Av Kaninens Låda

Rengör lådan varannan dag med ett kanin-säkert rengöringsmedel som vinäger. Då slänger du allt som finns i lådan, tvättar rent och fyller på med nytt.

Rena pellets och nytt hö. Höet bör bytas varje dag så att kaninen alltid har tillgång till rent och fräscht hö.

Du kan läsa vår artikel om hur man rengör en kaninbur på ett bra sätt som heter Hur Man Rengör En Kaninbur! [Steg-för-Steg Guide].

Där finns lite tips och trix som även kan användas för rengöring av toaletten.

Sammanfattning: Att Låta Kaninen Springa Fritt

Att kunna ha sin kanin rumsren och låta den springa runt i huset som den vill är fantastiskt. Du behöver inte vara orolig att den går runt och kissar överallt.

Även om man måste vara beredd på att det kommer små olyckor så är det jätte mysigt att ha en kanin som går vart den vill.

Det blir dessutom en enorm frihetskänsla för kaninen som får ett så stor utrymme att vara i. Det är annat det än att sitta i en liten kaninbur hela dagarna.

Det är egentligen inte så svårt att träna en kanin att bli rumsren, det gäller mest att ha tålamod. Det kan ta ganska lång tid, så man måste vara uthållig. Men i slutändan har du en underbar vän att dela ditt hem med.

Lycka till med träningen!

Från oss på,