Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

5 + 6 Tips På Lekar Och Leksaker Din Kanin Kommer Älska!

En kanin som nosar på en hand
Kom så leker vi!

Kaniner älskar att leka och röra på sig. För att kaninen ska må bra, krävs det att den får aktivering och har möjlighet att tänka, röra sig och få ha kul.

Många klagar på att deras kaniner inte gör annat än att sitter och tuggar hö, men då har du inte tänkt till. En kanin behöver aktiveras, dvs du behöver hjälpa till.

Att då hitta på olika lekar med din kanin är ett jätteroligt sätt både för din kanin och för dig.

Genom leken kommer ni att lära känna varandra och kunna bygga upp eran relation.

Kaniner behöver också leksaker för att hålla både sinnet och tänderna friska.

Men det är lätt att säga att man ska leka med sin kanin, men vad kan man hitta på? Vilka lekar fungerar med en kanin? Vilka sorters leksaker tycker kaniner om? Det inte alltid så lätt att komma på nya roliga ideer.

Därför har vi satt ihop den här artikeln med olika tips och råd som du kan inspireras ifrån.

Innehållsförteckning

5 Lek Tips Till Dig Och Din Kanin

Det är viktigt att du leker med, och aktiverar din kanin dagligen för att hålla dem stimulerade, både mentalt och fysiskt. En kanin som inte får det samspelet kan bli deprimerad och sluta vara sällskaplig.

Det gäller att du är försiktig med din kanin hela tiden när du leker med den och att leken är på kaninens premisser.

Här nedan kommer en lista på 5 lekar som du kan prova om din kanin tycker är kul!

1. Hinderbana till kanin

En hinderbana brukar vara uppskattat av många kaniner. Det går att göra både inomhus och utomhus.

Inomhus

Inomhus går det enkelt att sätta upp med kuddar, rullade mattor och slumpmässiga leksaker utspridda.

Försök att locka din kanin att hoppa över sakerna. Ibland kan en godbit göra saken mer motiverande. Efter en stund kommer din kanin förstå vad som gäller och då är det dax för dig att kunna hinna med.

Utomhus

Om man har en säker, inhägnad trädgård eller om kaninen är mycket bekväm med att röra sig i sele, kan man sätta upp en hinderbana utomhus.

Leta fram lagom höga saker som kaninen kan klara av att hoppa över och sprid ut dem i trädgården. Här är det också bra med en godbit för att öka motivationen att hoppa över hindren.

Om kaninen har sele på sig, måste du vara noga med att den inte trasslar in sig.

2. Hitta godiset

Ett av de enklaste lekarna du kan göra med din kanin går ut på att lägga en godbit i en av dina händer och hålla ut dem båda. Låta kaninen gissa vilken hand godbiten är i.

Den här leken burkar de flesta kaniner tycka vara väldigt rolig, och de är också mycket bra på den. Kaniner har ett väldigt utvecklat luktsinne. Vilket gör att de snabbt kommer att hitta rätt hand.

3. Låt kaninen jaga

Det finns kaniner som älskar leken där man jagar varann. Det gäller att ni har ganska stort utrymme för att utföra denna lek.

Du ställer dig en bit ifrån kaninen och lockar på den, när kaninen kommer mot dig springer du runt den, vilket gör att om kaninen är med på noterna, kommer den att springa efter dig.

Att spring runt är ett mycket bra sätt för kaninen att aktivera sig. Så om din kanin gillar denna lek är det väldigt bra.

4. Kanin-Kurragömma

Den gamla klassikern kurragömma är något som kaniner kan vara väldigt bra på. Speciellt om du använder godbits-tricket.

Den här leken kräver att kaninen får vara lös i huset.

Du låter din kanin vara på golvet någonstans i huset och snabbt springer du och gömmer dig. I början bör du vara i närheten till kaninen har förstått vilken lek ni leker. Håll godbiten i handen.

Här kommer kaninens goda luktsinne väl till pass. Kaninen kommer att börja leta efter dig (och godbiten). När din kanin så småningom hittar dig, ge du den godbiten. Efter ett tag kommer kaninen att förstå hur leken fungerar.

Men var beredd på att fundera ut svårare och svårare gömställen. Kaniner är mycket bra på att leta.

5. Träna Kaninen Att Göra Tricks

Att träna sin kanin tricks är också något som är mycket positivt för din kanin. Den får både motion och behöver tänka. Att träna tricks är kanske inte precis en lek, men kan vara väldigt roligt och givande för både dig och din kanin.

Beroende på ålder på din kanin och hur mycket den kan, så blir graden av tricks att lära olika. Om det är en liten kaninen så kan man börja med att få kaninen att lära känna sitt eget namn och komma när man ropar.

Andra tricks man kan göra är att lära kaninen att snurra runt eller stå på bakbenen.

För att en kanin ska kunna eller vilja att lära sig saker så måste det vara förknippat med någonting positivt. Det lättaste sättet är förstås att ha en godbit.

Upprepa kommandot och visa kaninen vad du vill att den ska göra samtidigt. När kaninen utför tricket ska du ge den godbiten.

6 Tips På Leksaker Du Kan Ge Din Kanin

Du kanske inte alltid känner att du har tiden att leka med din kanin. Men för att ändå aktivera kaninen så kan speciella kaninleksaker vara svaret.

Leksakerna behövs bytas ut med jämna mellanrum så att de inte blir uttråkade av att se samma saker.

Kaniner behöver leksaker som de kan gnaga på, slänga runt, dra i och gräva i.

Man behöver inte heller lägga en förmögenhet på att köpa roliga speciella kaninleksaker, även om det finns en uppsjö av dem i de flesta djuraffärer. Många leksaker kan du göra själv av material som du har hemma.

1. Kartonger

Kartonger går att göra mycket roligt med. Till exempel burkar kartongbitar vara väldigt populärt att bita i, vilke gör att de filar på sina tänder.

Om man har en kartong av en större modell så kan man skära ut några öppningar där kaninen kan hoppa in och ut. Sedan kan du fylla kartongen med något roligt material, som tex. Hö eller något annat som kaninen kan gräva i.

Vill du riktigt lyxa till det för sin kanin så kan du gömma lite godbitar runt om i höet som kaninen får leta efter.

2. Toalettrulle-leken

En gammal toalett rulle kan bli en super rolig leksak till din kanin. Ta hö och örter som din kanin gillar och fyll rullen med dessa.

Kaninen kommer att rulla, putta och gnaga på den.

3. Gräva i jorden

Kaniner älskar att gräva. Om möjligheten finns för att inte smutsa ner alldeles kolossalt, burkar det vara väldigt uppskattat för en kanin att få jord att gräva i.

Man kan ta en stor bricka med lite högre kanter som man fyller med helt vanlig jord (ej besprutad) och så låter du din kanin gör lös på den.

4. Gnaga på äppelgrenar

Att lägga in några grenar från äppelträdet i kaninens bur är ett av de lättaste sätten att ge din kanin en sysselsättning.

Kaniner älskar att ta bort barken från äppelgrenar. De kan sitta och gnaga på dessa grenar tills det knappt finns något kvar.

5. Gömma godis i höet

Att gömma lite godbitar här och var inne i kaninens bur är en rolig sök och finna lek.

Det som kan vara nackdelen med detta är att kaniner är ofta mycket snabba på att hitta godbitar, vilket gör att leken tar snabbt slut.

6. Krukor av plast

Kaniner älskar att kasta omkring saker. Att då ge den till exempel rengjorda mindre krukor av plast kan vara väldigt uppskattat. Det är också roligt att sitta och titta på sin kanin när man har ställt in dessa krukor i buren och kaninen hoppar runt och kastar omkring dem.

Sammanfattning: Kaniner Älskar Lek Och Rörelse

Att leka med sin kanin bukar kunna vara väldigt givande för både dig och din kanin.

Kaniner kräver sällskap, aktivering och motion för att må bra. Då är ju lek ett roligt sätt att få till det.

Att kaniner är på bra på kurragömma är ju jätteroligt. Men även leksaker som man gör själv till sin kanin kan bli ett sätt att umgås. Du kan bygga kartong-fortet när din kanin är med, vilket då helt naturligt gör att kaninen kommer att vara nyfiken på vad det är du gör.

Lycka till med lekarna och ta det försiktigt!

Från oss på,