Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din sköldpadda!

Hur Bor Vattensköldpaddor? Vad Behöver Jag Skaffa?

Vattensköldpadda i tank vid vattenytan
Här trivs Gottfrid!

Funderar du på att skaffa en vattensköldpadda, eller har du kanske precis gjort det. Då gäller det att ha ett bra ställe där där din sköldpadda kan bo och trivas.

Ett akvarium eller terrarium är det perfekta stället att ha en vattensköldpadda i. Men vad behöver jag ha mer? Vad krävs det för att min vattensköldpadda ska trivas i sitt nya hem?

Det har vi tagit reda på i den här artikeln som vi hoppas ska inspirera dig till att bygga det finaste boet till din vattensköldpadda.

Hur Bor Vattensköldpaddor I Det Vilda?

I sin naturliga livsmiljö lever vattensköldpaddor i allt från dammar, kärr och små insjöar med tät vegetation, till stora sjöar, floder och hav. Med de lever alla i områden med varmare klimat.

När man ska skaffa en vattensköldpadda är det bra att innan ta reda på vilket art av sköldpadda det är. Eftersom det är lite skillnader i olika arter beroende på var de kommer ursprungligen ifrån.

Det är nämligen det bästa att kunna efterlikna den naturliga miljön som de kommer ifrån så mycker som möjligt för att få sin sköldpadda att må bra och trivas.

Akvarium Eller Terrarium Är Det Vattensköldpaddor Behöver

Vattensköldpaddor lever bäst i akvarium eller terrarium. (I den här artikeln kommer vi att referera till sköldpaddans bo som tank).

Det finns minimimått som man måste förhålla sig till enligt djurskyddslagen.

  • En vattensköldpadda som har en sköldländ på max 20 cm krävs ett akvarium med ytan 60 dm2
  • En sköldpadda som har en sköldlängd mellan 20 - 30 cm krävs ett akvarium med ytan 100 dm2

100 dm2 är ett mått på 1 x 1 m. Men detta är som sagt minimimått. Ju större är alltid bättre.

Desto mer plats din sköldpadda har all leva, simma och kunna gå runt. Desto gladare kommer den att vara.

Tanken kommer att behöva ha ett lock för skydd, men det får inte var tillförslutande, god ventilation är nödvändigt.

Det behöver också finnas ett filtreringssystem för att hålla vattnet rent. Sköldpaddor kräver att vattnet är rent för att kunna må bra.

Vattensköldpaddor Måste Ha Tillgång Till Vatten Och Land

I tanken måste det finnas en vattendel och en landdel. Den största delen i akvariet ska dock utgöras av vatten.

Vattendelen ska vara dubbelt så djup som sköldpaddan är lång men helst djupare. Ju större desto bättre.

Landdelen bör utgöra 25-40 % av totala ytan.

De flesta vattensköldpaddor tillbringar mycket tid på land för att sola, så det behövs en lampa över en del av landdelen. Det bör vara en värmelampa.

Men det bör även finnas en sval plats på land. Så att sköldpaddan har alternativ för värme eller kyla.

Sköldpaddor är växelvarma djur, vilket betyder att de inte kan reglera sin egen kroppstemperatur.

De behöver alltså ha platser där de bor som både kan värma upp dem och kyla ner dem. Därför att det viktigt att du ser till att det finns sådana platser inne i din sköldpaddas bur.

Landdelen kan byggas på olika sätt, till exempel kan man använda sten, tegel eller bark. Den måste vara förankrad och stadig.

Landdelen bör också ha en svagt sluttande sida mot vattnet så att det är lätt för sköldpaddan att ta sig upp.

Landdelen är viktig ur flera aspekter. Genom att sköldpaddan kan ta sig upp på land och torka i värmen, minskar risken för sköldinfektioner.

Landdelen är också nödvändig för sköldpaddorna när dem är små, då de faktiskt kan drunkna om de inte kan komma upp på land och vila sig.

Bottenmaterial I Tanken Till Din Vattensköldpadda

För att det ska vara så naturligt som möjligt i tanken för din sköldpadda behövs det något bottenmaterial.

Det finns sköldpadds ägare som inte lägger någonting på botten av anledningen att de tycker att det smutsat ner vattnet.

Men har du någonsin sett ett sjö utan botten? Nej, sköldpaddor behöver något på botten. Det gillar att gräva och flytta runt på eventuella stenar som du lägger där.

För att ge en naturlig miljö kan man kombinera sand, grus, stenar och växter. Undvik att använda träflis eftersom sköldpaddor gärna mumsar på det mesta och träflis kan leda till tarmblockering.

Sköldpaddan kan gräva i bottenmaterialet samt söka skydd bland växterna. Växter kan även fungera som en naturlig föda. Så se till att du bara sätter material i tanken som är ätbart, eller iallafall inte farligt för sköldpaddan.

Om du har stenar på botten behöver du välja dem med omsorg. Sköldpaddor äter gärna sten. Så de måste antingen vara så små att de inte gör skada, eller så stora att de inte får in dem i munnen.

Vattensköldpaddor Behöver Värmelampa

Att ge din sköldpadda en värmelampa är viktigt för att den ska må bra. Under vintermånaderna kan det hända att sköldpaddan kommer att behöva värme även på natten. Beroende på temperatur inomhus.

Temperatur i tanken

Du behöver ha koll på temperaturen inne i tanken. Sätt en termometer där inne så att du lätt, snabbt och oftas kan läsa av hur varm det är där inne.

Ha gärna flera termometrar på olika sidor av taken, så att du kan se hur varmt det är i de olika temperaturzonerna du har skapat.

För en vattensköldpadda bör lufttemperaturen ligga mellan 21-26 grader.

Medan vattentemperaturen bör ligga mellan 24-27 grader.

Ljus Är Nödvändigt För Vattensköldpaddor

Vattensköldpaddor behöver UV-ljus. Man kan köpa en bra lampa som ger sköldpaddan detta.

Helst ska sköldpaddan ha en kombination av UVB- och UVA-ljus. Det är nödvändigt för att sköldpaddan ska bilda D-vitamin vilket behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalk. Men också för det allmänna välbefinnandet och reproduktionen.

På sommaren kan du också ta ut din sköldpadda om det är en varm dag med solsken, så att den kan få lite naturlig solning.

Vattensköldpaddan Behöver Kunna Skydda Sig

Din sköldpadda kommer att vilja kunna dra sig tillbaka ibland. Den vill ha en avskild plats där den kan gömma sig, vila och känna sig trygg.

Du kan bygga ett eget skydd eller grotta av stenar eller trä. Det finns förstås olika roliga hus och grottor som du kan köpa, vilka är utvecklade för att ha i tankar till sköldpaddor.

Oavsett om du gör den själv eller köper något, så är det viktigt att sköldpaddan får minst en plats där den kan gömma sig.

Städa Din Vattensköldpaddas Tank

Det är viktigt att hålla din sköldpaddas tank så ren som möjligt.

Det kan vara en utmaning att hålla ordentligt rent eftersom sköldpaddor kan vara stökigt och det ljumma vattnet utgör en bra miljö för bakterier att växa i.

Problemet är att sköldpaddor får lätt sjukdomar om det blir för smutsigt.

Du behöver därför ha ett filter som hela tiden filtrerar vattnet, men du behöver även ofta ta bort skräp, avföring och oäten mat.

Du måste också regelbunden göra ordentlig rengöring av tanken där allt lyfts ut och desinficeras.

Eftersom sköldpaddor är bärare av salmonella är det viktigt att du är noggrann vis rengöring, så att du inte gör rent sköldpaddans utrustning i köket, till exempel. Du kan läsa mer om det i Alla Sköldpaddor Har Salmonella [Så Här Bör De Hanteras]

Sammanfattning: Vattensköldpaddor Bör Ha Mycket Yta

En sköldpadda kan vara ett roligt husdjur att ha, men kom ihåg att de kräver mycket yta. Minimikraven som finns är just det: minimikrav! Ju större är alltid bättre. För vem vill bo trångt egentligen?

Det gäller att inreda tanken rätt, men vatten, land, lampor och gömställen.

Sköldpaddor gillar även att leka och ha lite leksaker som du kan läsa mer om i Tips På Lekar & Leksaker Du Kan Göra Med Din Sköldpadda!.

Ett litet extra tips när du bestämt dig för att skaffa en vattensköldpadda. Då behöver du ge den ett bra namn. Använd vår namngenerator för sköldpaddor för att hitta det perfekta namnet till din nya vän.

Lycka till med att bygga din nya väns hem!

Från oss på,