Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hamster!

Så Här Tar Du Hand Om Din Hamster På Bästa Sätt!

En hamster som går på mattes hand sett från sidan
Du kan få din hamster att tycka om dig

Hamstrar är små, söta gnagare som blir jättetrevliga husdjur om de blir omhändertagna på rätt sätt.

Den genomsnittliga livslängden för hamster är relativt kort, cirka 1,5 - 3 år.

Hamstrar är nattdjur vilket gör att de sover i storsett hela dagarna. Det här kan vara lite tråkigt för framförallt barn.

De gillar att gräva. I naturen bor de i hålor i marken.

För att en hamster ska må så bra som möjligt bör du försöka efterlikna en så naturlig miljö som möjligt.

Du bör också så tidigt som möjligt börja hantera din hamster så att den blir van med det och blir en bitig typ.

I den här artikeln får du lära dig om hur du på bästa sätt tar hand om en hamster så att den mår så bra som möjligt.

Hamstern Behöver En Tillräckligt Stor Bur

Det första du behöver skaffa till din nya hamster är en bur. Hamstrar kräver egentligen inte jättestor plats, men ju större bur desto bättre för hamstern.

Det finns minimimått på hur liten en bur får vara för en hamster enligt djurskyddslagstiftningen. Men det är verkligen en liten bur, vill du att din hamster ska må riktigt bra, ska du satsa på en större bur.

Läs gärna Hamsterbur: Vad Behöver Min Hamster? Både Vila & Lek! för dyka ner ordentligt i vad som krävs av en hamsterbur.

Helst ska du sätta in många leksaker och olika platser för din hamster att klättra och utforska, och flera olika gömställen är det viktigt att du har en bur där allt får plats.

Placera Hamsterns Bur På Rätt Plats

Var du placerar hamsterns bur är väldigt viktigt för hamsterns hälsa och välmående.

Sätt den gärna i närheten där du och din familj vistas och låter, men inte mitt i. Hamstern ska kunna höra er lite avlägset.

Hamstern kommer att gilla att höra er på avstånd, men blir stressad av höga ljud och om det är för mycket ståhej precis utanför deras bur.

En stressad hamster mår inte bra och kan lättare bli sjuk.

Buren måste ställas på en dragfri plats. Hamstren tål inte drag, den kan bli förskyld, få ögonproblem eller lunginflammation.

Ställ aldrig din hamsters bur i direkt solljus. Om du gör det kan temperaturen klättra mycket högt, mycket snabbt. Det kan skada och till och med vara dödligt för en liten hamster.

Placera istället din hamsters bur på en sval, skuggad plats med lite indirekt solljus.

Rätt Temperatur Till Hamstern

Du behöver ha rätt temperatur i buren för att din hamster ska trivas och må bra.

Normalt sett bör temperaturen i buren ligga 18-23 grader Celsius.

Hamsterungar behöver ha det lite varmare och temperaturen bör då ligga mellan 21-24 grader.

Inred Hamsterburen Spännande Och Lekfullt

När du ska inreda din hamsters bur finns det lite olika delar du behöver se till att det blir rätt.

Helst ska din hamsters bur efterlikna en naturlig miljö, där den kan gräva tunnlar, klättra i saker, ha pinnar och växter och flera olika gömställen.

Buren måste ha en strömaterial på botten som är utvecklat för hamstrar. Det är rekommenderat att ha minst 7 till 10 cm av bottenmaterialet för att ge hamstern möjlighet att gräva.

Hamstern måste ha en bolåda fylld med rent och torrt bomaterial inne i buren, enligt jordbruksverket.

Eftersom hamstrar är som mest aktiva på natten, då du förhoppningsvis sover, måste den kunna aktivera sig själv. Alltså behöver hamstern en spännande miljö där det finns mycket att göra.

Hamstrar behöver mycket leksaker. Om de inte blir sysselsatta kan de bli rastlösa och till exempel börja gnaga på buren.

Grenar, hyllplan, hängbroar och klätterställningar kan ge din hamster en spännande miljö. Även ett hamsterhjul kan ge din hamster bra aktivering.

Hamstern behöver en tung matskål, helst i keramik så att den är lätt att rengöra och inte kan välta. Vattenskål eller vattenflaska är också ett måste.

Hamstrar vill inte ha stora öppna ytor, då känner de sig utsatta för rovdjur. De vill ha mycket saker och många gömställen.

Titta gärna in bland där vi har skrivit Hamstertillbehör: Alla Våra Rekommendationer + Tips & Råd, där kan du hitta bra saker som kan vara vettigt att köpa till din hamster. Men du kan också se vad det är du bör titta efter om det är ett speciellt tillbehör som du är ute efter.

Hamstern Behöver God Och Rätt Sorts Mat

Att mata din hamster med rätt sorts mat är nödvändigt för hamsterns hälsa.

Hamstrar är allätare. De behöver inte bara nötter och frön, vilket är många som tror. Hamstrar behöver också protein och kan äta kött.

Undvik att köpa hamstermatblandningar eller gnagarblandningar från djuraffären, även om de ser roliga och smaskiga ut. De är normal sett inte alls bra för din hamster eftersom innehåller ofta socker och artificiella färgämnen, vilket är inte bara onödigt att ge din hamster, utan faktiskt också skadligt.

Vanliga färglösa pellets utformade till hamstrar utan tillsatser är ett bra alternativ.

Ge hamstern någon gång i veckan en liten bit hårdkokt ägg eller lite okryddad kokt kyckling eller nötkött.

Du kan också ge frukt och grönt, men var försiktig med hur mycket du ger dem. De tål inte för mycket frukt och grönt i kosten.

En liten tärning äpple eller en gurkbit räcker per gång.

Läs gärna Det Här Ska Din Hamster Äta & Det Här Ska Den Undvika!

Hamstern Ska Ha Fri Tillgång Till Vatten

Din hamster behöver fri tillgång till vatten. Gärna från flera vattenkällor. Du kan till exempel kombinera att ha både en flaska hängandes på bursidan och en skål ståendes någonstans i buren.

Då har din hamster möjlighet att välja vart den vill dricka.

Du måste byta din hamsters vatten varje dag.

Se också till att rengöra både vattenflaskan och skålen minst en gång i veckan.

Om du väljer att sätta in en vattenskål i buren, måste du se till att den står stadigt, alltså inte direkt på spån eller annat som hamstern kan gräva under.

Skålen bör också vara gjord i keramik, precis som matskålan, så att den är lätt att rengöra och svår att välta.

Rengör Hamsterburen Regelbundet

Hamstrar är mycket renliga djur, så för att de ska må bra gäller det att du är noggrann och regelbundet gör rent din hamsters bur.

Men för att slippa skapa onödig stress hos din hamster bör du inte göra rent allt varje gång. Lämna lite bottenunderlag och rengör sakerna i olika steg. Detta för att hamstern ska känna igen sin lukt även när det har blivit rent.

  • Varje dag bör du se över buren och göra rent hamsterns toalett-hörn
  • Blöta fläckar i bottenunderlaget bör du plocka bort när du ser dem
  • Dagligen behöver du titta efter hamsterns matförråd plocka ut eventuella matbitar som ser ut att bli dåliga. Rör dock inte förrådet mer än du måste
  • Hela buren bör rengöras ordentlig en gång i veckan för att hålla din hamster frisk och glad

Vi har satt ihop en steg-för-steg guide när det gäller rengöring av hamsterbur.

Ge Hamstern Mycket Aktivitetstid

Ett bra sätt att ge din hamster träning och kunna knyta an mer till dig är att ge gott om lektid utanför buren.

Vi föreslår att du använder en aktivitetshage med massor av leksaker och lite godsaker där hamstern kan få springa runt och röra sig på ett annat sätt än i buren.

Kom ihåg att alltid övervaka din hamster när den är i aktivitetshagen, du kan inte lämna den där ensam, vilket gör att ni kommer att lära känna varandra bättre.

Hantera Din Hamster Varsamt

Hamstrar är små och mycket snabba. När du ska plocka upp din hamster ska du använda båda händerna och vara noggrann och försiktig.

Det är inte många hamstrar som tycker om att bli upplockade och gärna försöker att springa iväg eller hoppa ur handen, det kan leda till en farlig situation där hamstens slår sig illa om den skulle falla ner på golvet.

Detsamma gäller för att lägga ner den i buren igen, var extra försiktig så att de inte av misstag flyr från eller glider genom dina händer.

Om du ser att din hamster ligger och sover ska du inte ens försöka att lyfta upp dem. En skrämd hamster kommer med största sannolikhet att bita. Utan vänta tills den har vaknat och lyft upp den då.

Läs gärna vår artikel Lyfta Hamster: Så Här Ska Du Lyfta & Hålla i Din Hamster! om du vill ha tips och trix på hur du bör lyfta upp din hamster. Det finns olika metoder av hur du kan gå tillväga.

Sammanfattning: En Välmående Hamster

Hamstrar är fantastiska husdjur om du är på jakt efter en liten vän. Det enda som kan vara lite tråkigt är att de är nattaktiva, så att du kanske inte får lika mycket av din hamsters sällskap som du skulle vilja.

Ge hamstern en tillräckligt stor och ren bur, bra sätt att kunna aktivera sig, rätt och god mat och massor av kärlek så kommer du att ha en nöjd och glad hamster.

Från oss på,