Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

Hundar & Mat: Så Här Ofta Bör Hunden Äta!

De flesta vuxna hundar matas en eller två gånger om dagen. Det finns egentligen ingen regel som säger hur ofta en hund ska få mat.

Men det finns viss forskning som tyder på att en gång om dagen är bättre för en vuxen hunds hälsa.

När det gäller valpar som växer, så behöver de mat flera gånger om dagen i mindre potioner.

Det finns omständigheter som till exempel om hunden blir sjuk som du kan behöva justera antalet måltider per dag. En veterinär bör då ha varit inkopplad.

En hund ska dock alltid ha fri tillgång till vatten så att den kan dricka.

Innehållsförteckning

Mata En Vuxen Hund En Gång Om Dagen

Enligt en analys av undersökningar som genomförts av 24 000 ägare av sällskapshundar påvisade att hundar som matas en gång om dagen är mindre benägna att diagnostiseras med åldersrelaterade sjukdomstillstånd som till exempel cancer eller hund-demens än hundar som matas oftare.

Hundar som matades två gånger om dagen eller mer var inte bara mer mottagliga för sjukdomar, de var också vanligare att de var överviktiga.

Ge Vuxna Hundar Mat

Fullvuxna hundar brukar normalt få mat en eller två gånger per dag.

Det finns tyvärr många veterinärer och uppfödare som säger att man kan ge hunden mat så som det passar bäst i familjen.

Men som vi såg i forskningen här ovanför, så verkar det finnas klara fördelarna med att bara en hunden mat en gång om dagen.

En vuxen hund behöver bara äta en gång om dagen.

Hund som äter ur en speciell matsskål
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Om du har en mycket matintresserad hund som kastar i sig maten när du väl sätter fram det finns det bra matskålar för att sakta ner ätandet. Det är bättre för hunden om det tar längre tid.

På bilden ser ni ett exempel på hur en sådan matskål kan se ut. Det finns matskålar i många olik utföranden och färger. Den här skålen #ad kommer från amazon.se.

Ge Valpar Mat

En liten valp bör äta 3-5 gånger om dagen, eftersom valpar växer och utvecklas snabbt behöver de mer mat än vuxna hundar (per kg / kroppsvikt).

På grund av att deras tarmar inte är tillräckligt starka för att klara större mängder mat på samma gång bör du ge mindre måltider flera gånger om dagen.

Antalet gånger du ger mat bör minskas efter hand som valpen blir äldre.

Ge Äldre Hundar Mat

Äldre hundar behöver oftas bara äta en gång om dagen, men du kan behöva minska på portionen. Det finns även tillfällen då den portionen kan behöva delas upp i två.

Äldre hundar är vanligtvis mindre aktiva och kräver ofta färre kalorier, så du bör minska mängden mat när du märker att din hund inte orkar med lika mycket som tidigare.

Vissa mycket gamla hundar kan dock vägra äta mycket. Det kan bero på att deras lukt- och smaksinne har minskat med åldern. Vid dessa tillfällen kan det vara bra att erbjuda mat till hunden flera gånger om dagen.

Det finns även vissa hundar som få en ökad aptit på äldre dar. Oftast vet man inte varför en hund får ökad aptit men det finns olika teorier som att det kan vara biverkningar från medicinering eller helt enkelt för att måltidstider är dagens höjdpunkt.

Upphöjda matskålar

Det är viktigt att din hund står i en bra ställning när den äter. Det gäller egentligen inte bara äldre hundar, även om det är viktigare då.

Att äta mat från en upphöjd ställning minskar belastningen på hundens nacke, höfter, axlar och leder, vilket är speciellt bra för äldre hundar men också främjar bättre hållning.

Läs gärna vår rekommendation av upphöjda matskålar.

Sammanfattning: Mata Din Vuxna Hund En Gång Om Dagen!

Du bör ge din hund mat en gång om dagen för att den ska må så bra som möjligt.

Det är dock skillnad på hur många gånger du bör ge mat till en valp, vuxen hund eller en äldre hund.

En valp behöver äta flera måltider varje dag, vilket bör minskas med tiden tills de blir vuxna. Om du är intresserad av att veta när en hund blir fullvuxen har vi en artikel som heter Så Här Vet Du När Din Hund Är Fullvuxen [5 Storlekar 25+ Raser]

Ge din hund rätt mat och så många gånger om dagen som den behöver, så kommer hunden ha bra förutsättningar att må bra.

Från oss på,