Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Min Hund Vill Inte Äta Torrfoder. Vad Kan Jag Göra?

Torrfoder är det allra vanligaste fodret som vi ger till våra hundar.

Det är enkelt och smidigt sätt att ge din hund mat.

Det finns många olika torrfoder som är bra på olika sätt. Det viktiga är att du väljer ett torrfoder som har en hög kötthalt och balanserat näringsinnehåll.

Det finns hundar som inte tycker om torrfoder och det är helt okej, för det finns många olika andra foder som hundar kan äta. Vissa hävdar till och med att andra foder är bättre för hundar än torrfoder.

Men så länge hunden få i sig det den behöver, alla näringsämnen och i rätt mängd, utan tillsatser, så finns det ingen anledning till oro angående vilket foder du ger din hund.

Innehållsförteckning

Vad Är Bra Foder Till Hunden?

Hunden är ett rovdjur. Vilket betyder att den behöver, bör och mår bäst av att äta kött.

För att en hund ska må så bra som den kan är det en proteinrik diet från kött som är det viktigaste.

En hund kan äta annan mat också men den övervägande delen bör vara kött i en hunds diet.

Så om det är torrfoder du ger din hund, läs noga på innehållsförteckningen så att sorten är så proteinrik som möjligt, utan konstiga tillsatser och helst minimalt med spannmål och stärkelse.

Om Hunden Plötsligt Slutar Äta Torrfoder

Om din hund normalt sett brukar äta torrfoder och plötsligt inte verkar intresserad längre är det första du måste se är om hunden mår bra.

Plötsliga förändringar i aptiten kan bero på sjukdom och inte just vilken mat det är.

Om din hund vägrar att äta något, bör du ta den till din veterinär för att se till att de är okej.

Tandproblem är en relativt vanlig orsak till att hunden inte vill ha torrfoder, då de hårda bitarna gör ont att bita i. För att undvika tandproblem är det bra att borsta hunden tänder regelbundet.

Men det kan finnas andra sjukdomar som också ställer till det för hundens aptit.

När du har tagit reda på att hunden inte är sjuk utan mår bra är det dags att ta reda på varför vovven inte vill äta torrfodret och om det finns något du kan göra för att få igång ätandet igen.

4 Anledningar Till Varför Hunden Inte Äter & Vad Du Kan Göra

1. Hunden kan ha tröttnat på maten

Det finns hundar som är kräsna eller tröttnar på att äta samma mat varje dag. Det behöver inte vara något fel på maten, bara att hunden vill ha lite variation.

Vad du kan prova

Ett lätt sätt att göra torrfoder lite roligare är att lägga på något extra. Det är lätt att variera med olika livsmedel som då piffar upp maten för hunden.

Prova att hälla över lite buljong. Det göra att maten kommer att dofta mer och får mer smak.

Du kan också blanda i små kycklingbitar eller något annat kött, men var då uppmärksam när hunden äter, det kan hända att den bara plockar ut det goda!

2. Maten kan vara gammal

Torrfodret kan har legat för länge och antingen tappat smak eller tagit smak av något annat.

Titta på bäst-före-datumet och se hur gammal maten är. Den kanske har legat länge i affären.

Det händer inte ofta, men det kan vara så att det hände något i produktionen när de gjorde maten.

Vad du kan prova

Om det är ett nytt märke du har provat som hunden inte tycker om kan du byta tillbaka till det gamla märket eller prova ytterligare ett nytt men kanske med annat innehåll.

Om hunden har ätit från den påsen torrfoder dagen innan, kan du prova att öppna en ny påse, då det kanske är denna som börjat smaka konstigt.

Kontrollera gärna om det har varit några återkallelser hos tillverkaren som du kan ha missat. Du vill inte att fortsätta servera din hund mat som kan vara farligt eller förorenat.

3. Samma mat men nytt recept

Ibland ändrar tillverkare receptet för hundmaten. Det är inte ofta att man märker det om det inte marknadsförs som ett nytt recept. Ibland ändrar de bara lite i innehållslistan. Om man köper samma sorts mat hela tiden, läser man inte alltid på den lista och därmed är det lätt att missa.

Bara en ny ingrediens kan få smaken att ändra sig så pass så att din hund inte längre vill äta den maten.

Vad du kan prova

Om detta är fallet så handlar det om att hunden helt enkelt inte tycker om smaken på den nya maten. Så det bästa är att försöka hitta en ny mat som hunden gillar.

Inte vill du tvinga din hund att äta något den inte tycker om.

4. Hunden blir äldre

När hundar blir äldre äter de vanligtvis mindre. De behöver oftast inte äta så mycket heller när de blir äldre i och med lägre aktivitetsnivå.

Dock brukar en sådan här förändring ske långsamt och inte snabbt. Det kommer inte från ena dagen till nästa att hunden har blivit gammal och tappat aptiten.

Vad du kan prova

Om det är så att hunden tappar aptiten på grund av sin ålder så behöver du bara se till så att den få i sig det den behöver. Truga och tvinga den inte att äta mer än vad hunden behöver.

Alternativ Till Torrfoder

Det finns förstås andra foder som du kan ge till hund om den inte tycker om torrfoder.

Våtfoder och färskfoder är bra alternativ.

Våtfoder till hunden

Våtfoder finns i en mängd olika smaker för att passa de flesta hundar.

Du bör välja ett högkvalitativt våtfoder med hög kötthalt och lite eller helst inga spannmål, stärkelse eller andra tillsatser.

Fodret ska innehålla bra köttråvara.

Färskfoder till hunden

Färskfoder är många som förespråkar att vara den bästa maten man kan ge till sin hund. Men forskningen är inte helt entydig, så var så är bäst är svårt att säga.

Dock vet vi att hundar måste äta kött. Och färskfoder är biologiskt naturlig kost för hundar och näringen i fodret tas därför upp väldigt bra.

Det vanligaste innehållet i färskfoder är kyckling, fläsk, fisk, vom och oxkött. Det är en en mald blandning av rått kött, inälvor samt olika sorters grönsaker.

Nackdelen med färskfodret är att det brukar vara lite dyrare än de andra sorterna av hundfoder. Men det är det lättaste sättet att se till att din hund får i sig allt den behöver.

Kanske prova färskfoder?

Även om man inte än kan säga vilket sorts foder som är bäst för en hund så finns det undersökningar som visar att hundar som äter rått kött, inälvor och vom är friskare än hundar som äter torrfoder. Så det kanske är något att tänka på.

Sammanfattning: Torrfoder Kan Bli Tråkigt

Torrfoder som det enda fodret du ger till hund är enkelt för dig. Du behöver bara öppna en påse och hälla upp i skålen. Det går snabbt och är relativt billigt.

Men plötsligt kan det hända att hunden inte längre vill ha maten du lägger upp. Om inte hunden är sjuk på något sätt så kan det vara så enkelt att det har tröttnat på maten.

Det finns förstås andra anledningar som att maten inte smakar bra längre, eller att hunden har blivit gammal.

Det finns olika sätt för dig att se om du kan få igång hundens aptit igen. Om det inte verkar lyckas kan du alltid prova något alternativ som våtfoder eller färskfoder.

Eller varför inte kombinera och variera!

Från oss på,