Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Hundpromenad: Om Hunden Inte Vill Gå Ut!

Hund som ligger på marken och se inte ut att vilja gå någonstans
Jag vill inte gå nu!

För många hundar är promenaderna en av de bästa aktiviteterna. De blir glada och spralliga och älskar att vara ut i den friska luften.

Men det finns också hundar som inte verkar vara lika förtjusta i att promenera. Olika raser har olika aktivitetsnivå, men det kan finnas anledningar till varför hunden inte vill gå ut.

Om din hund plötsligt visar tecken på rädsla eller ångest när det är dags att gå ut, är det viktigt att ta itu med problemet så snart som möjligt.

I den här artikeln kommer du få fler olika anledningar till varför din plötsligt inte vill gå ut på promenad.

Hunden Kan Vara Sjuk

Naturligtvis håller du alltid koll på din hunds allmäntillstånd, men om du märker att din hund plötsligt blir slö och inte vill gå ut fastän den normal sett älskar promenader, då kan det betyda att något är på tok.

Hundar brukar dock vara bra på att dölja sina åkommor. Det är en instinkt som sitter i från det vilda. I det vilda är det viktigt att inte ses som svag eller sårbar.

Men ofta brukar vi hundägare ändå kunna ana när något inte står helt rätt till med vår vän.

Så om din hund plötsligt börjar vägra att gå ut på promenad kan det bero på hälsoproblem. Då bör du ringa och rådfråga din veterinär.

Hunden Vill Bara Inte

Det finns ingen som alltid kan vara på topp. Ibland är man bara trött eller helt inte känner för att göra vissa saker och det samma gäller för din hund.

Om din hund verkar må bra, är pigg, glad och beter sig normalt men inte vill gå med på en promenad så är inte det hela världen.

Om din hund ibland säger nej tack till en promenad, tvinga den inte.

Det är inget fel med att missa en promenad eller två under veckan. Du kan alltid kompensera för det vid nästa promenad genom att gå lite längre.

Om du har en äldre hund vars leder och muskler inte är vad de brukade vara, så är det inte så ovanligt att den gärna hoppar över en promenad lite då och då.

Vädret Kan Spela Roll För Hundpromenaden

Många hundar bryr sig inte så mycket om vad det är för väder utomhus utan de gå gärna ut när de får.

Med det finns hundar som kan vara lite känsliga beroende på väder.

Regn

Om det regnar ute kan de backa in genom dörren igen så fort de känner det blöta mot tassarna.

Det finns fina regnkläder till hundar som du kan köpa till din hund. Det rekommenderas speciellt om du har en hund med tunn päls. Den tunna pälsen gör att de har svårare att hålla sig varma och då kan det vara skönt med ett vattentätt material på ryggen.

Det finns också stövlar till hundar om din hund verkligen inte vill bli blöt om tassarna, men det är inte så många hundar som tycker om att ha på sig skor och bara därför kan vägra att gå ut.

Vind

Om det blåser kraftigt ute kan det orsaka viss oro hos hunden vilket gör att den hellre stannar inne.

Vind är svårt att skydda sig mot. Så om det blåser riktigt kraftigt bör du kanske vänta med promenaden till vinden har avtagit något om det är möjligt.

Snö

Många hundar älskar att leka i snö när det ligger i drivor på tomten, men alla är inte lika förtjusta i de kalla vinterpromenaderna. Marken kan kännas konstig mot tassarna, den är kall och hård speciellt om det är plogat och kanske saltat. Den kan också vara hal.

Det kan också hända att snön fastnar som kokor på tassarna vilket kan göra ont.

Det finns speciella hundskor som du kan pröva på din hund om den inte vill gå ut under vintermånaderna. Det gör att hunden inte känner underlaget på samma sätt. Alla hundar accepterar inte att ha på sig sådana skor, med det kan vara värt ett försök.

Värme

Alla hundar är känsliga för värme. Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur speciellt bra. Så dagar på sommaren när det är riktigt varmt vill de flesta hundar mest ligga stilla.

En sak som är väldig viktig att tänka på under de varmaste dagarna är att asfalten blir väldigt varm, vilket kan bränna hundens tassar. Så det gäller att vara observant under de varma dagarna så att hundens tassar inte tar skada.

Du bör undvika att gå promenad mitt på dagen när solen är som varmast. Ta en tidig morgon eller sen kvällspromenad när det är svalare och lättare för hunden att reglera sin kroppstemperatur.

Överviktig Hund

En överviktig hund brukar inte normalt sett vara den första ut genom dörren när det är dags för promenad.

Det kan hända att den inte är så smidig när den går, den har dålig kondition och den kan även ha ont.

Hunden kopplar då inte ihop en promenad med en rolig aktivitet utan något som är tungt och jobbigt och då känns det bättre att låta bli.

Om din hund är överviktigt behöver du jobba mer med den. Övervikt är inte alls bra för en hund. Alltså blir promenaderna extra viktiga då.

Du behöver hitta sätt som gör att din hund börjar förknippa promenaden med något roligt. Kanske ta med hundens favoritleksak eller utöva en rolig lek som hunden gillar när ni väl är ute.

Hunden Har Blivit Skrämd

Det händer att hundar utvecklar en rädsla för gå ut om det har hänt någon incident där hunden blev väldigt rädd.

Det kan till exempel vara en annan hund som har uppträtt aggressivt, ett högljutt fordon som åkt förbi eller ett barn som dragit den i svansen.

I det ögonblicket när incidenten hände, kände hunden en sån stark känsla av rädsla så att det skapade en negativ association med hela idén om en promenad.

Om du misstänker att din hund skulle kunna vara rädd behöver du börja jobba med den så snart som möjligt för att få den att associera promenad med något roligt igen.

Börja med mindre promenader på ställen där du vet att det är lugnt och sedan ökar du långsamt till mer livliga ställen.

När hunden råkar ut för det som skrämmer den, som till exempel en motorcykel som dundrar förbi, är det viktigt att du är nära och belönar hunden. Ge din hund lite positiv förstärkning när den kör förbi. Det lär hunden att det inte finns något att vara rädd för.

För att undvika det här problemet är det väldigt viktigt att du social-tränar hunden redan som en liten valp. Det betyder att du bör vänja hunden med så många olika situationer du kan när den är liten så att den är van med att konstiga saker och ljud kan hända när som helst.

Hunden Gillar Inte Sitt Halsband/Sele

Om din hunds halsband eller sele orsakar obehag kan detta vara anledningen till att den inte vill gå ut.

Den kan vara fel storlek eller så skaver den mot huden.

I dessa fall handlar det oftast inte om att hunden inte vill gå ut, för det vill den säkert gärna, den vill bara inte ha på sig något som känns obehagligt.

Kontrollera din hunds halsband och sele med jämna mellanrum, så att den här situationen inte behöver uppstå.

Åldrande Hundar

De flesta hundar går igenom olika förändringar både mentalt och fysiskt när de åldras, precis som vi människor.

Helt plötsligt kan din äldre hund bli rädd för att gå ut på tomten som den har gjort varje dag i många år.

Det kan till exempel bero på sviktande minne eller sämre syn.

Seniora hundar kan också bli rädda och känna ångest vid konstiga situationer eller jobbiga ljud och därmed associera promenaden med något negativt.

Det kan också vara svårare för en gammal hund att släppa den rädslan än en yngre.

Viktigt att tänka på är också att äldre hundar kan ha svårare att anpassa sig till nya omgivningar och situationer. Så om du nyligen har flyttat eller ändrat något på tomten, var noga med att observera din hund så att allt går bra.

Sammanfattning: Promenadvägrande Hundar

Att din hund inte vill gå ut och gå kan ha olika anledningar.

Om din hund visar sjukdomstecken ska du naturligtvis genast ringa till veterinären för rådgivning och en eventuell undersökning av hunden.

Om det bara är en enstaka gång så är det ingen fara, vi är alla lite trötta och sega ibland.

Men om det håller i sig och din hund uppvisar beteenden som att den är är rädd, då behöver du gå vidare med att ta reda på varför din hund har blivit rädd, och sedan försöka rätta till det.

Det vill säga jobba med hunden så att den kommer över sin rädsla. Det kan ta tid, men det är viktigt att det görs.

Från oss på,