Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din hund!

Spökåldern - Plötsligt Är Hunden Rädd För Allt!

Ett gulligt spöke bland skuggor
Huuu, vilken läskig

Mellan födseln och 8 månader går de flesta hundar igenom två perioder där de plötsligt verkar bli rädda för allt möjligt.

Under dessa faser kan hunden visa rädsla för situationer, föremål eller människor som de tidigare inte visat någonting gentemot.

De här rädsloperioderna är tillfälliga, men om de hanteras fel kan de leda till bestående rädslor över tid.

Det är den andra perioden som mer brukar kallas för spökåldern, då den oftast utmärker sig mer än den första perioden.

Den andra perioden inträffar när hunden är ungefär 5-7 månader gammal, det är när hunden börjar bli tonåring.

Innehållsförteckning

Första Spökperioden Valpen Går Igenom

När valparna är mellan åtta till tolv veckor gamla kommer en period när de lär sig att skilja mellan säkerhet och fara. Valpen försöker förstå världen och varje föremål eller person måste utvärderas på nytt.

Plötsligt blir hunden rädd för saker som den inte reagerat på tidigare och även beter sig på ett annorlunda sätt.

Till exempel kan valpen börja skälla mot soffan eller andra vanliga möbler. Valpen kan även börja uppträda blygt inför människor och verka osäker.

Det du kan göra för att hjälpa din lilla valp genom den här fasen i livet är:

  • Undvik (om möjligt) nya miljöer under den här perioden när valpen är som räddast
  • Använd positiv förstärkning för att berömma och belöna din valp
  • Var lugn då ditt agerande visar din valp att världen inte är en skrämmande plats (och tyvärr tvärtom om du agerar oroligt och nervöst)

Andra Spökperioden Hunden Går Igenom

Denna period är den som vi vanligen kallar spökåldern. Den infaller när hunden växer upp från valp till tonåring.

Spökåldern inträffar vanligen när hunden är runt 5–7 månaders ålder.

Hunden kan plötsligt visa rädsla, backa eller skälla åt saker som de inte har haft några problem med tidigare.

Människor med hattar, soptunnor, cyklar, fladdrande löv, väskor och mycket annat kan helt plötsligt bli väldigt skrämmande.

Den här perioden kan vara ganska knepig för dig. Hundens rädslor är oftast nya och oförutsägbara. Därmed inte så lätt att veta hur du ska hjälpa din hund.

Det viktigaste under denna period är att du behåller ett lugn och ge en bild av att världen kring hunden är trygg och säker.

Förstärk positiva beteenden med mycket beröm och godsaker.

För att hjälpa din hund genom den här fasen kan du:

  • Håll dig lugn. Försök att inte bli rädd eller förvånad om din hund börjar skälla eller göra utfall mot något föremål. Om du visar rädsla eller oro förstår hunden att föremålet måste vara farligt!
  • Prata i en glad och avslappnad ton men hunden och föremålet. Klappa gärna på föremålet samtidigt. Därmed visar du att det inte är något farligt.
  • Tvinga aldrig din hund att närma sig något den är rädd för. Det kommer att öka ångesten. Gör ingen grej av det heller, utan vänd bara håll och fortsätt gå.
  • Ge positiv förstärkning kring de saker som gör din hund nervös. Belöna när hunden står still när till exempel en cykel kör förbi.

Vad är det som händer i den här fasen?

Den andra spökperioden är en period av social mognad där hunden går från valp till vuxen.

Precis som hos våra tonåringar händer det mycket i hundarna också.

Det pågår både hormonella och neurologiska förändringar där plötslig rädsla kan vara kopplad till dessa förändringarna som sker.

Det har nämligen visats i studier att hundar reagerar mer känsligt på miljön omkring dem och deras stresshormoner är på de högsta nivåerna när de går i genom den här perioden.

Sammanfattning: Hundar Har Faktiskt Två Spökperioder

De flesta hundägare och uppfödare som pratar om spökåldern syftar då på den andra perioden, när hunden är runt 5 månader.

Det är då hunden kan bli rädd för precis vad som helst och helt plötsligt stå och skälla på ibland till synes ingenting. Man brukar säga att hunden ser spöken (därav namnet).

Men det är faktiskt så att när hunden är valp går den igenom en liknande period. Det är när valpen är 8 till 12 veckor gammal. Den perioden är inte lika utmärkande och valpen verkar inte alltid lika plötsligt rädd som när det är i den andra perioden.

Men beteendena påminner om varandra.

Om hunden verkar fastna i den här spökperioden eller att det blir värre med tiden, bör du skaffa hjälp så snart som möjligt.

Beteendeproblem är lättare att komma till rätta med om de nyligen har inträffat, än beteenden som har blivit invanda under lång tid.

Från oss på,