Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Kaninens Öron Är Kalla Ibland. Här Får Du Veta Varför!

Kanin som sitter tryggt och varmt inlindad i en filt
Här är det varmt och mysigt!

Kaniners öron är ganska unika. Kaniner använder inte bara sina öron för att höra med, de använder öronen till att reglera sin kroppstemperatur.

Så det är helt normalt att kaninens öron kalla då och då utan att det finns någon anledning till oro, men det finns också tillfällen då kalla öron kan bero på något annat.

I den här artikeln har vi gått igenom hur och varför kaninens öron blir kalla samt när det kan kan finnas anledning att tro att det kalla inte är normalt.

Du kommer också få tips på hur du kan värma upp din lilla vän om den har blivit kall.

Innehållsförteckning

Därför Blir Kaniners Öron Kalla

Det är normalt att kaninens öron är kalla när temperaturen i luften runt är lägre än kaninens kroppstemperatur. Kaninen tycker att det är kallt och vill värma upp sig.

Kaninens öron har ett omfattande nätverk av blodkapillärer som kan dras ihop eller utvidgas.

När det blir kallt i luften och kaninens kroppstemperaturen sjunker drar blodkärlen i öronen ihop sig och minskar blodflödet till öronen.

De gör så för att bevara så mycket värme inne i kroppen som möjligt. På så sätt blir öronen kalla men kroppstemperaturen går upp.

När det är riktigt kallt och en kanin fryser kommer den att krypa ihop att föra sina öron så nära kroppen den kan.

Kaniner har stora öron med lite päls på utsidan och nästan ingen päls på insidan. Så när de tycker öronen mot kroppen minskas värmeförlusten. På samma sätt som vi tar på oss en mössa när det är vinter.

Att Värma En Kall Kanin

Om din kanin har kalla öron kan du hjälpa den med att bli lite varmare.

Det finns några sätt att värma en kall kanin. Många kaniner tycker det är mysigt.

Tänk på att göra det försiktigt och långsamt.

4 tips på hur du kan värma din kanin:

  1. Håll i din kanins öron (försiktigt såklart, så att det inte gör ont), Öronen kommer bli varma av dina händer, vilket sprider sig till resten av kroppen
  2. Häll varmt vatten i en flaska som du lindar en handduk runt, lägg den bredvid din kanin. Se bara till att det inte är för varmt så att kaninen bränner sig
  3. Svep in kaninen i en fleecefilt och sitt och mys en stund. Kaniner brukar älska mjukheten och värmen från mjuka filtar
  4. Köpa en värmedyna som din kanin kan ligga på. Se bara till att den inte är för varm innan du ger den till kaninen

När Kalla Kaninöron Blir Ett Orosmoment

En kanin som är sjuk kan ha kalla öron. Men det är nästa alltid tillsammans med andra symtom. Enbart kalla öron i sig är sällan en anledning till oro.

En kanin som är sjuk kan plötsligt rasa i kroppstemperaturen och då blir öronen kalla, men titta efter ytterligare symptom.

Du kan vanligtvis se om din kanin är sjuk genom att titta efter symtom som förändringar i kaninens beteende, bajs och aptit.

Du kan också leta efter tecken på smärta genom att titta på kaninens kroppsspråk. Kaniner som har ont sitter ofta i en krökt ställning och är ofta mer aggressiv än vanligt.

Så om din kanin har kalla öron, titta noga om den visar några andra tecken på att vara sjuk.

Om så är fallet bör du kontakta din veterinär.

Sammanfattning: Bara Kalla Öron Är Ingen Fara

Kaniner reglerar sin kroppstemperatur via öronen.

När en kanin värmer sig själv blir öronen kalla. Det är särskilt vanligt på vintern eller vid snabba temperaturväxlingar.

Kalla öron på en kanin kan betyda att kaninen är sjuk. Men det sker nästa alltid tillsammans med andra symtom. Såsom förändringar i beteendet och aptitlöshet till exempel.

Men bara kalla öron är inte en anledning till oro, eftersom det är kaninens sätt att reglera sin temperatur.

Från oss på,