Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Ge Kaninerna Mer Mat På Vintern! Glöm Inte Vattnet

Kaniner är rätt bra rustade för att klara sig på vintern.

För en kanin som hålls inne krävs sällan att du behöver ändra något. Normalt sett har vi varmt och skönt i våra hus, vilket gör att kaninen knappt märker om det är sommar eller vinter.

Medan för kaniner som hålls utomhus krävs det en del att göra med när vintern kommer.

Till exempel får kaninerna som hålls ute ökade energikraven för att hålla värmen och därmed kommer de behöver lite mer mat än vad de får på sommaren.

Som alltid är hö kaninens basföda och det ska alla kaniner ha fri tillgång till alltid.

Men att även få lite tilläggsfoder i form av pellet och grönsaker kan hjälpa dina kaniner att hålla värmen.

Se till att dina kaniner kan skydda sig från vindar, regn och snö. Extra isolering som halm kan också bidra till att ge värme.

Med bra skydd och tillräckligt foder och färskt vatten (som inte fryser) kommer dina kaniner att klara sig bra under vintermånaderna.

Vilda Kaniner och Harar

Vilda kaniner och harar äter mestadels örter, gräs och blad, men också blomknoppar och bark. Men på vintern är den här födan ofta svår att få tag på.

När det blir vinter så äter en vild kanin eller hare vad den kan hitta.

Under vintermånaderna lever vilda kaniner på pinnar och kvistar av olika slag, bark, tallbarr och andra typer av vegetation som den råkar springa på.

Den här födan är mer näringsfattig än den de äter på sommaren, vilket resulterar i att alla vilda kaniner och harar inte överlever vintern.

Inne vs Utekaniner

Inne kanin

Kaniner som hålls inomhus kommer inte att ha många bekymmer under vintermånaderna. Även om det skulle bli lite kyligare i huset så är det inget som påverkar kaninen nämnvärt.

Du kan ge din kanin samma mat som den alltid får, där förstås hö är det som är bäst för kaninen.

Se bara till att om din kanin är lösgående hemma att det inte finns en risk att den kan komma för nära öppna spisar eller andra extra värmeelement som du eventuellt har satt upp.

Ute kanin

Kaniner som hålls utomhus behöver mer mat under vintermånaderna, så se till att du ger dem mer än vad du brukar.

Höet får inte ta slut hos en utekanin. Det måste hela tiden finnas tillgång till nytt hö som doftar gott, hos dina kaniner.

Det eviga tuggandet gör att kaninen lättare håller sig själv varm och om det finns tillräckligt mycket kan kaninen gosa in sig i höet. Vilket brukar kunna vara en favorit hos många kaniner.

Tilläggsfoder som pellets är ett alternativ att ge kaninerna under vinterhalvåret. Det krävs fler kalorier för att hålla en kanin varm på vintern än på sommaren.

Att äta mer hjälper till att bygga upp fettdepåerna som håller deras kroppstemperatur jämnare.

Pellets Som Tilläggsfoder Till Kaniner

Att ge pellets som tilläggsfoder till utekaninerna under vintermånaderna är ett bra sätt att hjälpa dem med att hålla värmen.

Mellan november till mars är det viktigt att du ger en ökning av maten till dina kaniner.

Pellets är lagom att ge 2-3 msk per dag och kanin.

Se till att pelletsen du ger är av bra kvalitet och är innehållsmässigt näringsriktiga.

Köp inte pellets med konstiga tillsatser eller som innehåller socker eller annat som är helt onödigt för kaninerna och kan till och med vara skadligt för dem.

Se Till Att Kaninernas Vatten Inte Fryser

Dina kaniner behöver fri tillgång till färskt vatten.

Utomhus finns risken att vattnet fryser under vintern.

Därför måste du se till att byta ut vattnet minst två gånger om dagen.

Det finns olika rör och värmeöverdrag som man kan köpa till skålar och flaskor. Det finns också kreativa människor som hittar på egna värma lösningar med raggsockor och annat.

Men du kan inte lita på att de fungerar hela tiden. Du måste fortsätta att kontrollera vattnet så att det går att dricka.

Om du har flaska till dina kaniner behöver du även ha koll på flaskans pip då den ofta fryser innan vattnet gör det. Om det händer kommer kaninerna inte kunna få ut vatten trots att vattnet inte fryst.

Sammanfattning: Utekaniner Behöver Mer Mat

Bara för att det blir vinter behöver du inte förändra dina kaniners diet helt och hållet.

Du behöver bara se till att dem får i sig lite mer eftersom det blir mer aktiva och att kylan bränner bort fett och kalorier mycket snabbare.

Man tror att det går åt tre gånger mer kalorier på vintern än på sommaren.

Ge dina kaniner skydd från väder och vind, massor av lektid och kärlek, och den rätta näringsrika maten med hö i fokus så kommer dina kaniner att klara av vintermånaderna fint!

Från oss på,