Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Att Hålla Kaniner Ute På Vintern. Håll Dem Torra!

En kanin som sitter och nosar i snön
Spännande med snö!

Kaniner kan hållas utomhus året runt, men det gäller att se till att dina kaniner är säkra. Det ställer vissa krav på dig som kaninägare.

Kaniner som hålls utomhus ska ha skydd mot stark värme, direkt solljus, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur.

En kaninbur utomhus måste vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån. Var även noga att under vintern kontrollera vattnet flera gånger om dagen eftersom det kan frysa till is.

Kaniner är bra rustade för att klara av låga temperaturer. Egentligen är det höga temperaturer som är mer stressande för kaniner.

Så om du har en vintersäkrad bur till dina kaniner, bör de inte har några problem att klara sig ute hela året.

Innehållsförteckning

Temperaturer För Kaniner

Kaniner som bor utomhus under vintern får en vinterpäls och kan därför klara ganska kraftig kyla. Att ha kaninerna ute i minusgrader är därför ingen fara så länge man ser till att deras behov är tillgodosedda.

Det är dock viktigt att kaninerna är säkra och har möjligheterna att skydda sig från väder och vind.

Man säger att kaniner klarar kyla utan problem till -15 grader, men brukar klara ända ner till -30 grader, men det finns dokumenterat kaniner som har klarat sig i -40 grader.

Viktigt: Ta Aldrig In En Utekanin Under Vintern

Om du har bestämt dig för att dina kaniner ska bo utomhus under vintern, måste den göra det dygnet runt.

När hösten kommer så måste kaninerna vara ute som ska vara ute under vintern. Det är för att de ska hinna få en tjock och varm päls tills vintern kommer.

Ju kallare det blir desto tjockare päls får kaninen.

När det väl har blivit vinter och kallt kan du inte ta din kanin inomhus för ens en liten stund.

Så fort en kanin kommer in i värme startar fällningsprocessen för att anpassa pälsen. Men när du då sätter ut din kanin igen i det kalla vädret kommer kaninen att börja frysa. Det har redan tappat det värdefulla skyddet som vinterpälsen ger.

Om en kanin av någon anledning måste flyttas in eller ut under de kalla månaderna, måste det göras i steg så att kaninen och pälsen hinner att vänja sig.

Mat Till Kaninerna På Vintern

Kaniner är normalt sett bra rustade för att vara utomhus på vintern. De klarar kyla bra och de flesta får till och med mer energi när det är kallt. Det gör dem mer lekfulla.

All den energin och det kallare vädret gör att dina kaniner blir mer hungriga. Se till att de har en stadig tillgång på färskt och rent hö

Kaniner som hålls utomhus behöver mer mat under vintermånaderna, så se till att dina kaniner får i sig tillräckligt.

Naturligtvis ska kaniner, som alltid, ha tillgång till hö. Men lägga gärna in mer än vanligt till dem under vintern. Höet kan bidra med lite värme om kaninerna sätter sig i det eller gräver runt i det.

Du kan också ge tilläggsfoder i form av pellets. Men tänk på att ge dem bra mat. Se till att köpa pellet som inte innehåller tillsatser och onödiga ingredienser.

Vatten Till Kaninerna På Vintern

Att hålla kaninernas vatten under uppsikt när det kan frysa är nödvändigt. Du behöver byta vattnet minst två gånger om dagen.

Om du har flaska till kaninerna måste du se till den ofta eftersom själva kulan i pipen fryser fast innan vattnet fryser, vilket gör att kaninerna inte kan få i sig vatten ända.

Det är smart att använda skål till kaninerna, speciellt på vintern. Om vattnet hinner frysa innan du hinner byta ut det, kan de fortfarande slicka på isen om de blir törstiga.

Vintersäkra Kaninburen

Även om kaniner tål kalla temperaturer är de väldigt känsliga för att bli blöta.

En utebur måste skyddas året runt från dåligt väder, men på vintern är detta ännu viktigare.

En kanin som blir blöt kan snabbt dö av hypotermi. Hypotermi innebär att kroppstemperaturen är för låg.

Placera buren bra

Det är viktigt att se till att kaninerna bur är fri från drag, men samtidigt väl ventilerad. Så du får inte klä in buren så att luften inte kan cirkulera.

Placera buren i ett område skyddat från väder och vind är det bästa sättet att hålla dina kaniner varma och säkra. Till exempel på en altan med väggar eller i närheten av ett tätt buskage. Ännu bättre är om kaninerna får tillgång till ett helt skjul eller förråd som de kan gå in i när det regnar och blåser.

Isolera buren

Du bör också isolera buren med tidningspapper, spån, halm och hö och kom ihåg att byta detta regelbundet. Det går också att isolera med kartongbitar om det skulle behövas.

Om det blir riktigt kallt där du bor kan du sätta tillfälliga träpaneler runt buren för extra isolering, dessa ska helst tas bort på sommaren när vädret blir varmare.

Mycket bottenunderlag

Ge kaninerna tjockt lager bottenunderlag. I det vilda gräver kaninerna sig under jorden på vintern för att hålla sig varma. Genom att ge dina kaniner mycket bottenunderlag kan de och gräva ner sig om det skulle behövas.

En vanlig utomhuskaninbur måste vara upphöjd från marken. Minst en meter. Det är för att vätan på marken inte ska kunna tränga upp i buren. Det minskar kylan. Det skyddar också bättre mot eventuella rovdjur som är ute och stryker.

Kontrollera buren ofta så att den är fortsatt säker för dina kaniner. Till exempel att taket är helt så att det inte kan läcka in.

Glöm Inte Kaninernas Aktivering

Bara för att det är kallt ute och du kanske inte vill vara ute får du inte glömma bort att vara med dina kaniner.

Kaninerna behöver fortfarande tid varje dag för att få motionera och aktivera sig.

Om du har ett kallt garage eller skjul där kaninerna kan hoppa runt är det ett alternativ där du kan släppa ut dem och leka med dem.

Håll Koll På Kaninernas Öron

Om det är för kallt för en kanin är det oftast öronen som drabbas först.

Så när det börjar bli minusgrader behöver du hålla extra koll.

Kaniner kan få köldskador på öronen redan vid -7 grader. Men som tur är är det ganska ovanligt. Risken är störst bland vädurskaniner som blivit blöt genom att råka doppa örat i vattenskålen.

Om du märker att öronen har fått skador skall du genast kontakta veterinären.

Sammanfattning: Låt Inte Kaninerna Bli Blöta

Kaniner klarar kyla bra normalt sett. De är rustade för låga temperaturer och har det egentligt svårare när det blir för varmt än för kallt.

Men inte om de hålls i fuktig eller dragiga burar.

Om en kanin blir blöt kan leda till att den blir sjuk, vilket kan leda till döden om inga åtgärder vidtas.

Viss äldre kaniner kan drabbas av artrit, vilket kan vara väldigt smärtsamt för en kanin. En kanin med artrit måste hållas varm och torr. Det är därför inte rekommenderat att hålla en sådan kanin ute på vintern.

Dina kanins bur måste vara vattentät, dragsäker, fuktsäker, torr och välventilerad.

Redan på hösten måste du se till att preparera och isolera kaninburen så att den klarar av vintern. Du behöver också regelbundet kontrollera buren så att den är hel och säker för dina kaniner.

De behöver ett tjockt lager bottenunderlag så att de kan gräva och gosa in sig om de tycker att det är lite kyligt.

Ge kaninerna mer mat under vintermånaderna, gärna lite tilläggsfoder i form av pellets. De behöver de extra kalorierna för att hålla sig varma.

Se också till så att vattnet inte fryser. Byt det minst två gånger varje dag när det är minusgrader utomhus.

Kom också ihåg dina kaniner! Det finns många ägare som gör minsta möjliga under vintern då de själva inte vill vara ute, men det är inte okej. Bara för att det är kallt betyder det inte att kaninerna inte vill ha ditt sällskap.

Kaninerna behöver fortfarande motion och aktivering och vill gärna fortsätta leka med dig, även om det är kallt.

Från oss på,