Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Katter Kan Bli Förkylda. Så Här Kan Du Hjälpa!

Katter kan bli förkylda, men det är inte samma sorts förkylningsvirus som vi människor brukar kunna drabbas av.

Det betyder att du och din katt inte kan smitta varandra.

De flesta katter blir förkylda genom att vara nära en annan katt som är förkyld.

En katt som är förkyld får liknade symptom som vi människor kan få.

Nysningar och rinnande ögon brukar kunna vara de första tecknen på att din katt har blivit förkyld.

Innehållsförteckning

Kattförkylning Är Oftast Ofarligt

I de flesta fall är kattförkylningar ofarliga och kommer att försvinna inom 1-2 veckor.

Men om du märker att din katts förkylning inte blir bättre eller förvärras den fjärde dagen efter att katten insjuknat, bör du kontakta veterinären.

Vissa sjukdomar i de övre luftvägarna kan vara allvarliga och kan leda till lunginflammation eller andra svåra komplikationer.

Det är särskilt viktigt att kontakta din veterinär om du har en äldre katt, kattunge eller katt med nedsatt immunförsvar.

Symtom Katter Kan Få När De Är Förkylda

Katter som är förkylda får liknande symtom som vi människor får som hosta, nysningar, slöhet och ibland feber. För de flesta katter försvinner symtomen av sig själva inom cirka 7-10 dagar.

De första symtomen du kan märka på katten brukar kunna vara röda rinnande ögon, nysningar och att katten verkar tröttare än vanligt.

Andra symtom som kan uppträda inom 24 timmar efter att de första symtomen börjar är:

 • Rinnande näsa
 • Konstanta nysningar
 • Hosta
 • Mild feber
 • Svårt att andas genom nosen
 • Inte lika hungrig som vanligt

Om det blir värre

Om förkylningen inte verkar att avta eller till och med blir värre efter ca 4 dagar behöver du vara vaksam och kontakta veterinär.

Risken finns att förkylningen leder till sekundär bakterieinfektion eller lunginflammation. Dessa två är allvarliga tillstånd som båda kräver veterinärvård och antibiotika.

Behandla Kattens Förkylning

Oftast går en katts förkylning över av sig själv. Men det finns saker som du kan göra hemma för att hjälpa din katt att må bättre under tiden.

 • Se till att katten äter och dricker ordentligt. Ge favoritmaten. Du kan också prova att värma maten lite. Mat som är uppvärmd är lättare att svälja.
 • Se till att katten slipper stress under återhämtningen. Kanske behöver katten vara i ett eget mindre rum där den har alla sina saker i närheten.
 • Katten ska hållas varm. Så lägg en extra filt där kissen brukar sova som den kan krypa ihop i.
 • Ta med dig katten i badrummet när du tar en varm dusch. Fuktigheten kan hjälpa till att lindra nästäppa.
 • Om det är väldigt torr luft i ditt hem kan du med fördel använda en luftfuktare. Det kan lindra irritation i luftvägarna.

OBS! Ge aldrig medicin på eget bevåg

Ge aldrig någon storts förkylningsmedicin till din katt som är till för människor.

Prata alltid med din veterinär om du vill ge din katt medicin, även om du har medicin för katter hemma, så att det inte blir fel. Du vill inte råka skada din katt.

Sammanfattning: Katter Kan Också Bli Förkylda

Katter kan bli förkylda precis som vi människor. Men lyckligtvis kan vi inte smitta våra katter och de kan inte smitta oss.

Katter kan inte drabbas av samma förkylningsvirus som oss. De drabbas av en kombination av virus eller bakterier som biter på katter.

Kattförkylning överförs från katt till katt. Vilken katt som helst kan vara bärare av sjukdomen utan att nödvändigtvis visa symtom

En katt som är förkyld kan få symtom som rinnande och täppt näsa, lätt feber, nysningar och rinnande ögon.

Om din katt är förkyld kan du med ganska små medel underlätta för din katt, så som att ta med katten till badrummet när du ska duscha så att katten kan få andas in den varma och fuktiga luften.

Du behöver också se till att din katt äter och dricker ordentligt, så att den återfår styrkan och snabbt återhämtar sig!

Från oss på,