Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Vad Är Bäst Mat För Katter? Det Här Ska Du Titta Efter!

Matskål till katt
Finfin mat i finfin skål

Katter är rovdjur och därmed köttätare. De har en nedsatt förmåga att kunna bearbeta kolhydrater.

Så vad är den bästa kattmaten? Vi har tittat på vad experterna säger om vilken kattmat som är lämpligast. Ge din katt kattmat, inte människomat eller annan djurmat!

Eftersom alla katter är olika finns det ingen exakt mall att följa vad det gäller mat och kattens näringsbehov. Din katts unika näringsbehov kommer till exempel att bero på dess storlek och dess skede i livet, bland andra faktorer.

Men det finns vissa riktlinjer som man bör förhålla sig till. Det är vad vi har tittat på i den här artikeln.

Innehållsförteckning

Vad Äter Katter Naturligt?

Katter som mestadels eller alltid är utomhus letar rätt på sin egen mat. Deras mat består då huvudsakligen av små gnagare, såsom möss och råttor.

Andra vanliga byten kan vara fåglar eller små harar. Utomhuskatter kan dock äta nästan alla små djur som de kommer över, till och med ödlor, ormar och insekter.

Katter Behöver Näring

När vi har katten som husdjur brukar vi vilja mata den och inte låta den förlita sig på att hitta sin egen mat, även om det är väldigt naturligt för den. Då gäller det att se till så att katten får den näring som den behöver.

En katt får aldrig svälta sig eftersom snabb viktminskning kan skada kattens lever.

Katter behöver flera olika slags näringsämnen för att överleva. Aminosyror

från protein, fett, vitaminer, mineraler och vatten.

Katter behöver protein

Katter är köttätare, vilket innebär att de måste få i sig de näringsämnen som finns i kött, fisk,

och andra animaliska produkter.

De flesta animaliska protein är lättare att smälta än växtbaserat protein och passar bättre för kattens matsmältningssystem.

Animaliskt protein innehåller 10 specifika aminosyror som katter inte kan producera själva, vilket betyder att de måste få dem i sig genom sin diet.

Till exempel är taurin ett otroligt viktigt ämne för en katt.

Katter behöver fett

Den maximala mängden fett i kattens kost kan vara någorlunda hög, då det inte finns några kända negativa effekter av det.

I många kattfoder kommer 50% eller mer av energin från fett.

Studier tyder på att kattmat som innehåller ännu större mängder fett är säkert att ge till katten.

Var försiktigt med kolhydrater till katten

Kolhydrater finns ofta mycket av i kommersiella kattfoder. Det är då spannmål,

baljväxter och annat frukt och grönt.

Eftersom katter är köttätare bör man vara försiktig med dessa livsmedel.

Kattens tarmar har en begränsad förmåga att processa större mängder kolhydrater, vilket då kan leda till sjukdomar och övervikt om man ger detta för mycket.

Kattungars Näringsbehov

Kattungar behöver 20–25 kalorier för varje 100 gram av deras kroppsvikt.

Ägare till små kattungar bör börja ge tilläggsfoder från 2,5 till 4 veckor efter födseln, eftersom kattmammans mjölk inte längre är tillräcklig.

Då är det bra att börja försiktigt med ett speciellt utvecklat foder för kattungar.

På Amazon.se kan man köpa detta blötfoder som är speciellt utvecklat för kattungar och som kan ges från 2 månaders ålder.

På Amazon.se kan du också hitta ett bra utvecklat torrfoder för kattungar som kan ges redan vid en månads ålder. Detta märke finns också för äldre katter, vilket gör att man kan ha detta torrfoder genom hela kattens liv. Det finns att köpa i 10 kg säckar med olika smaker.

Köp Färdig Kattmat

Katter har specifika näringsbehov som måste uppfyllas av deras kost.

Det enklaste och mest bekväma sättet att uppfylla din katts näringsbehov är att köpa färdig kattmat.

Du ska inte ge din katt annan djurmat som hundmat till exempel. En katt behöver nämligen två till tre gånger mer protein än en hund. Du ska heller inte ge din katt människomat, hur söt katten än är och ber att få smaka när du själv äter.

Katter har individuella behov

Men var nog med vad du köper, katten behöver en komplett och balanserad kost, helst framtagen av certifierade veterinärer.

På så sätt kan du känna dig trygg med att din katt får det den behöver.

Det gäller också att vara uppmärksam på kattens individuella behov, alla katter är inte lika.

Vissa katter kan konsumera en viss mat utan problem, medan en annan katt kan få kräkningar, diarré eller andra negativa tecken av samma sorts mat.

Med tanke på detta är det alltid en bra idé att prata med din veterinär innan du ändrar din katts diet och lägger till ny mat, även om det är sådan mat som vanligtvis anses vara säker.

Blötmat Är Det Bästa Alternativet!

Kommersiella kattfoder finns i en mängd olika former. De vanligaste typerna är torrfoder och blötmat.

Fuktinnehållet i dessa livsmedel varierar från 6 till 10% för torrfoder, och från 30% till 75% för blötmaten.

Torrfoder till katten

Torrfoder är ett populärt val av kattägare bland annat för att det är bekvämare än blötmat. Torrfoder är mer kostnadseffektivt, luktfritt och kan lagras under lång tid utan att bli dåligt.

Men torrfoder för katter innehåller oftast mycket mer kolhydrater än blötmat.

Det som är positivt med torrfoder för en katt är att det kan hjälpa till att upprätthålla en god mun- och tandhälsa, genom att motverka plack och tandsten.

Blötmat till katten

Blötmaten kräver lite mer ansträngning. En öppnad burk måste hållas kyld och kan vara dyrare. Men det är värt det!

För att göra det enklare finns det smarta portionsförpackningar att köpa.

Blötmaten har oftast mer fett och protein och färre kolhydrater än torrfoder, och innehåller i allmänhet mycket högre halter av animaliska produkter, vilket är det viktigaste för katten.

Blötfoder är också att rekommendera framför torrfoder då det är bästa sättet att få i katten mycket vätska. Katter är ofta dåliga på att dricka.

Vätskan som finns i blötmaten kan även bidra till friska urinvägar.

Lukten av blötmat brukar vara ganska stark, och det kan locka en kräsen katt att äta, på ett annat sätt än torrfoder.

Så att ge sin katt blötmat varje dag och då och då torrfoder är ett utmärkt alternativ för katter i olika livsstilar och åldrar.

Kattmats-rekommendation

Ett bra alternativ av blötfoder som du kan hitta på Amazon.se är detta helfoder i olika smaker av kött och fisk som kommer i portionsförpackade påsar. Vilket underlättar dosering och uppläggning för dig.

När det gäller torrfoder så säljer Amazon.se det här fodret som är ett ordentligt torrfoder som är ett mycket bra komplement till blötmaten.

Hur Väljer Jag Rätt Mat I Butiken?

Katter behöver en en näringsmässigt balanserad kost.

Det är väldigt viktigt att maten du köper är ett helfoder. Det innebär att fodret täcker in hela kattens näringsbehov. Det vill säga att katten klara sig på att bara äta det fodret.

Titta efter detta när du väljer mat till din katt

  • Titta efter vilken tillverkare som producerat maten. Är den testad, godkänd och genomgången av certifierade veterinärer?
  • Passar den här maten till din katts ålder och specifika behov?
  • Titta på etiketten med matens näringsinnehåll. Om kött och köttbiprodukter är bland de första ingredienserna som anges, tyder det på att maten sannolikt har tillräckligt med animaliska ingredienser för att tillhandahålla essentiella aminosyror och fettsyror.
  • Försök att hitta mat som innehåller inget eller väldigt lite spannmål eller andra kolhydrater. Du ska absolut undvika foder som har spannmål som huvudsaklig proteinkälla.
  • Välj ett foder som skriver ut att det innehåller taurin. Taurin är livsviktigt för katter, det är en aminosyra som katten inte själv kan bilda utan måste få genom sin mat.

Sammanfattning: Att Välja Rätt Kattmat Är Inte Alltid Så Lätt

En katt brukar bli en kär familjemedlem. Man vill förstås sin katts bästa och maten man väljer att ge sin katt är ett utmärkt sätt att visa att man bryr sig.

Det är ganska mycket att tänka på när man ska välja rätt mat till sin katt. Katter är köttätare och klara inte av att äta så mycket kolhydrater. Det är viktigt att komma ihåg när man ska köpa mat till sin katt.

Man kan alltid rådfråga sin veterinär innan man köper mat, eller om man är tveksam på vad katten behöver.

Prata alltid med veterinären om din katt har allergier eller speciella behov.

Det är väldigt viktigt att din katt får rätt kost. Fel mat kan leda till många olika problem och hälsoproblem längre fram i livet.

Så var noggrann med vad du ger din katt för mat!

Från oss på,