Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Katter & Sömn: Så Här Sover De Gott!

Katt som sover på rygg på en stentrappa och ett galler
En trygg katt kan sova var som helst!

Katter verkar kunna sova när som helst och hur som helst. De är inte bara kända för att sova mycket utan också sova i roliga och konstiga ställningar.

Du kanske ofta ser din katt hopkrupen med svansen runt kroppen och huvudet instoppat mot bröstet när den sover. Det är en vanlig och helt naturlig katt-sovställning!

Den sovställningen är faktiskt en av de vanligaste sovställningarna för katter. Det är en naturlig instinkt från det vilda. I naturen sover djur i denna position för att bevara värmen samtidigt som de skyddar sina vitala organ.

Men varför sover de så mycket och hur ska man göra för att få dem att sova bäst? Det och annat om katters sömn kan du läsa om i denna artikel.

Innehållsförteckning

Katter Ska Sova Mycket

Katter har ett polyfasiskt sömnmönster. Det innebär att de sover flera gånger utspritt under hela dygnet.

Det här gör att vi upplever att katten sover väldigt mycket eftersom vi så ofta ser den ligga och lata sig på dagarna.

Men faktum är dock att katter behöver mycket sömn. En katt sover i genomsnitt 15 timmar per dag, och när det gäller äldre eller kattungar rör det sig i genomsnitt runt 20 timmar per dag.

Men många av oss frågar hur det kommer sig att de behöver på mycket sömn?

Din katt sparar på energi

Att sova mycket är en naturlig instinkt hos katten. Det är på grund av att katter är naturliga rovdjur och därmed är menade att jaga efter sin mat. Att jaga tar mycket på energin.

Det är jobbig för en katt med jakt-aktiviteter som att leta, förfölja, jaga, springa och klättra. Att behöva vara helt koncentrerad och fokuserad.

Vilda katter behöver sova för att spara energi för att jaga efter sin nästa måltid. Det handlar om överlevnad.

Även om våra huskatter inte behöver jaga på det sättet, inte ens våra utekatter, finns instinkten fortfarande kvar att sova för att förbereda sig inför jakten.

Det är helt normalt att de sover mycket, men om du märker att din katt sover ännu mer än normalt, då finns det vissa saker som du kan fundera på.

Din katt kan vara uttråkad

När det inte finns något att göra är det ganska normalt att katter sover ännu mer än vanligt.

Om du anar att det skulle kunna vara så med din katt, rekommenderar jag att du läser vår artikel 11 Tips På Roliga Lekar Du Kan Göra Med Din Katt för att se om du inte kan få lite fart på din sovande katt.

Din katt kan ha ont eller vara sjuk

Katter gömmer sig gärna och rör sig mindre när de är sjuka eller när de inte känner sig bra.

Om du märker att din katt tillbringar en stor del av dagen med att ligga under sängen eller någon annanstans där den inte vill komma fram ifrån, då kan det betyda att den har ont eller inte känner sig bra.

Du bör undersöka katten och kontakta veterinären om du misstänker att katten kan vara sjuk.

Katten Sover Nästan Vart Som Helst

Katter tar i allmänhet en tupplur precis vart som helst, så länge de hittar en varm och bekväm plats.

En varm och mysig plats som många katter är extra förtjusta i är sängar.

Så inte nog med att katten får det skönt när den sover, om du är där samtidigt får den en extra känsla av trygghet när den har dig att mysa med.

En del katter kan föredrar små, stängda utrymmen när de sover. Det är en instinkt från de vilda av att katten behöver vara skyddad.

Vissa katter älskar att sova i kartonger med fyra hela sidor och en mindre ingång, eftersom det innebär att de bara har en öppning att hålla ett öga på, vilket minskar deras sårbarhet.

Om du vill ge din katt ett mysig utrymme att sova på kan du enkelt ta en kartong som du har liggandes hemma och lägga i en mysig filt. Men du kan också titta in bland våra rekommenderade tillbehör och se om du hittar något som skulle kunna passa till din katt.

Ställ kattens säng på en lugn plats

Eftersom din katt kan sova i stort sett vart som helst, upp och ner på soffan, ute på trappan, på fönsterbrädan eller under sängen, så är det bra att gör en sovhörna någonstans till katten på en lugn plats.

Om din katt har en speciell kattsäng eller kartong som den gillar, ställ den där det är som lugnast i huset, så att din katt vet att om den vill vila ordentligt så är det dit den ska gå.

Sammanfattning: Den Sovande Katten

Att sova hjälper katter, precis som för oss, att ladda om. Ordentligt med sömn är viktigt för immunförsvaret och den allmänna hälsan.

Katter verkar förstå att sömn är värdefullt och ger sig den tiden de behöver för att ladda om, vilket betyder att din katt kanske inte alls sover för mycket. Det är något vi tror.

Att sova och vila upp till 15 - 20 timmar om dagen är helt normalt för din katt.

Om katten mår bra, har ett berikat liv och kärleksfulla ägare är det bara att låta katten sova!

Från oss på,