Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Varför Äter Inte Min Katt? Vad Kan Jag Göra?

En katt som sitter på trappen och surar
Vill du inte ha lite mat?

Det finns många anledningar till att en katt plötsligt inte vill äta. Det kan beror på sjukdom, en förändring i kattens miljö eller att katten helt enkelt inte är sugen.

Men när du märker att din katts aptit är påverkad, så det är bäst att du övervakar den noga.

Om kissen fortfarande inte har ätit efter en dag bör du ringa din veterinär.

Ju tidigare orsaken är identifierad, desto snabbare kan behandlingen börja så att din katt kan må bättre.

I den här artikeln har vi tittat på några av de vanligaste orsakerna till varför en katt slutar äta och vad man kan göra för att få igång aptiten igen.

Innehållsförteckning

Hälsoproblem Som Kan Få En Katt Att Sluta Äta

Mun och Tandproblem

Det finns en mängd tandproblem som kan orsaka smärta i katten i munnen, vilket kan leda till att katten inte äter.

Infektioner eller skador som kan göra att tugga blir smärtsamt, såsom inflammerat tandkött, en abscess/varböld, en trasig tand, tumör eller andra inflammatoriska problem.

Gastrointestinala problem (inklusive parasiter, kolit eller cancer)

Katter kan uppleva gastrointestinala (GI) problem som gör att de känner sig illamående och upplever brist på aptit.

Katter som lider av GI -problem uppvisar ofta (men inte alltid) andra symtom som viktminskning, kräkningar, diarré eller förstoppning.

Njursjukdom

Njursjukdom är relativt vanlig hos äldre katter. Precis som med GI -problem orsakar njursjukdom ofta illamående vilket leder till att katter vägrar att äta.

Andra symtom på njursjukdom hos katter brukar vara kissar väldigt ofta och att de dricker mycket vatten, mer än vanligt.

Pankreatit

Pankreatit är inflammation av bukspottkörteln och kan vara ett allvarligt tillstånd.

Exakt vad som orsakar pankreatit hos katt är inte helt fastställt men en katt som får snabb behandlingen har god chans att återhämta sig helt.

Matsmältningsbesvär eller förstoppning

Problem med matsmältningen är ganska vanligt hos katter och generellt sett går det över efter några dagar, men vissa behöver behandling.

När en katt går upprepade gånger på lådan utan resultat kan förstoppning vara orsaken. Katten kan också få spänd och öm buk.

Båda dessa problem gör att katten ofta tappar aptiten, men löses oftast av sig själv.

Ångest, stress eller depression (detta inkluderar stora förändringar i kattens rutin eller hem)

Precis som människor kan djur ibland drabbas av stress och depression.

När när en katt drabbas tappar den ofta aptiten. Det kan bero på en större förändring i deras livsmiljö eller att de är rädda för något.

Matproblem Som Kan Få Din Katt Att Sluta Äta

Ny mat

Om du introducerar en ny mat till din katt kan den reagera med att inte vilja äta.

Det kan vara en protest då katten vill ha tillbaka den gamla maten. Med det kan också vara så att katten helt enkelt inte gillar lukt och smak av den nya maten och därmed avstår från att äta.

Det finns också mat som du aldrig ens ska erbjuda din katt. Se vad det kan vara för mat i 20 Livsmedel Du Aldrig Ska Ge Din Katt!

Smaken på maten

Maten måste falla katten i smaken. En katt kan äta samma mat i månader eller år och sedan plötsligt bestämma sig för att de inte vill äta den sorten längre.

Ibland ändrar livsmedelsproducenter smaker och ingredienser utan några tydliga tecken på förpackningen, men din katt kommer att märka det och troligen göra uppror.

Texturen på maten

Vissa katter kan vara känsliga för texturen på maten du serverar. Vissa katter äter bara knaprigt torrfoder medan andra bara vill ha konserverad våtmat.

Vad som anses vara bäst mat för din katt kan du läsa om i Vad Är Bäst Mat För Katter? Det Här Ska Du Titta Efter!

Dålig blötmat

Om du ger din katt utgången blötmat kommer den troligtvis inte vilja äta den. Katter känner vanligen av små små förändringar i maten.

Kontrollera utgångsdatumet på maten.

Lukta på kattmaten innan du ger den till din katt för att se om det luktar härsket (jag vet, kattmat är inte det roligaste att lukta på). Men om du känner att det inte luktar ok, kommer din katt definitivt att känna det.

Dåligt torrfoder

Även torrfoder till katter kan bli gammalt och härsket.

Vitaminer och fetter kan urholkas om maten inte lagras ordentligt.

Förvara maten försluten i originalpåsen.

Påsen brukar ha en speciell barriär för att hålla maten fräschare längre.

För att säkerställa att maten håller sig fräsch längre bör du lägga originalpåsen i en försluten behållare och placera behållaren på en sval, fuktfri plats.

Katten kan vara mätt

Om din katt är utomhus finns det gott om möjligheter till ett oplanerat mellanmål.

Vissa kattälskande grannar kan också tycka om att mata din katt.

När middagen kommer, kanske katten helt enkelt inte är hungrig.

Andra Skäl Till Varför Katten Kan Sluta Äta

Katter vill gärna ha ordning och reda.

Många katter kommer inte att tveka att hoppa över måltider till exempel om deras matskålar inte är rena, om de byts ut eller flyttas för nära kattoan, bredvid ett obekant föremål eller för nära ett annat husdjurs matskål.

Hur Länge Kan Min Katt Klara Sig Utan Att Äta?

Precis som människor kan katter gå längre utan mat än vatten.

Katter kan överleva i ungefär två veckor utan att äta men bara tre dagar utan att dricka.

Men ju längre din katt går utan rätt näring, desto svagare blir den, så det är viktigt att kontakta din veterinär om du misstänker att något är fel.

En katt som fastar kan få fettavlagringar i levern, det är ett tillstånd som kallas hepatisk lipidos. Detta kan leda till leversvikt och död. Så om din katt inte har ätit någonting på 36 till 48 timmar, är ett besök hos veterinären viktigt att göra.

De kommer diagnostisera orsaken och förhoppningsvis få din katt att äta regelbundet igen.

Kan Jag Göra Något För Att Få Min Katt Att Äta?

Det finns flera saker du kan göra för att se om din katt börjar äta igen. Här kommer några tips som du kan prova.

  • Med tanke på att stress kan vara en orsak, se till att kattens matskål står på ett lugnt ställe där katten inte blir störd
  • Kontrollera att både mat- och vattenskålarna är rena. Se till att kattens skål rengörs efter varje gång den ätit för att förhindra tillväxt av bakterier i skålen
  • Prova med att hälla något över maten som katten gillar, till exempel spadet från en tonfiskburk
  • Vissa katter gillar inte när maten är kall, så om maten kommer direkt från kylskåpet kan du kan försöka värma den lite, men var försiktig så att den inte blir för varm

När Ska Man Söka Veterinärvård?

Många av de potentiella orsakerna till att din katt tappar aptiten kan bero på medicinska problem.

Din veterinär kan undersöka katten för att hitta orsaken och ge den bästa behandlingsplanen.

Orsaken till att din katt har slutat äta kan bero på olika saker, men du bör ta din katt till veterinären om kissen inte har fått i sig någon mat alls på mer än 24 timmar.

Det är också oerhört viktigt att övervaka och kontakta din veterinär snabbt om katten inte dricker eller uppvisar andra symptom eller beteendeförändringar.

Sammanfattning: Övervaka En Katt Som Inte Äter

Att en katt inte äter är inte naturligt. Så klart att en katt kan hoppa över en måltid bara för att den inte känner för att äta. Men normal sett finns det en anledning till en matvägrande katt.

Anledningarna till att katten inte vill äta är många. Sjukdom, smaken på maten eller snälla grannar kan vara några av de sakerna som gör att en katt hoppar över sin middag.

Övervaka din katt om den hoppar över en måltid för att se om det var något tillfälligt eller om det kan vara något större problem. Har inte katten ätit på en dygn bör du kontakta veterinären.

Från oss på,