Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Lär Din Katt Att Gå i Koppel [4 Lätta Steg]

Att lära din katt att gå i koppel kan vara en bra ide.

Det finns olika anledningar till varför det kan vara bra att katten kan gå i koppel.

Om det är en innekatt är det ganska självklart att koppel är ett bra sätt för katten att ändå kunna komma ut vid tillfällen och känna på luften och smaka på gräset.

Men det finns andra anledningar till varför koppel kan vara bra. Till exempel om ni ska åka på en lång resa med bilen. Då behövs det rast paus minst var 6 timme och då vill du inte släppa katten lös.

I den här artikeln ger vi dig 4 steg hur du kan lära din katt att gå i koppel oavsett vilken anledning du än har till det.

Innehållsförteckning

Innan Koppel-Träningen

Innan träningen börjar behöver du införskaffa sele och koppel. Det finns mängder av olika selen och koppel på marknaden.

Det viktiga är att du använder utrustning som är speciellt utformad för katter.

Om du är intresserad så har vi en rekommendation på sele och koppel till katt där vi förklarar vad som är viktigt att tänka på när man ska införskaffa det till katten.

Träna Katten Att Gå i Koppel

Steg 1: Vänj katten med selen

Det allra första steget du ska ta är att lägga selet som du har tänkt katten ska bära, på golvet. Låt det ligga där så att katten kan bli nyfiken och då och då gå dit och nosa på den.

Om din katt verkar nyfiken och nosar på selen kan du försiktigt försöka placera selen på katten. Belöna med en godbit när det går bra.

Du behöver inte sätta på selen helt i början, utan bara låta den ligga på katten. Ta av den och beröm katten.

Långsamt går du längre och längre genom att tillslut har katten selen på sig, beröm och belöna med godsak när det går bra.

Låt katten gå omkring med selen inomhus då och då att att den vänjer sig med att den sitter på.

Steg 2: Vänj katten med kopplet

När din katt har blivit bekväm med selen och inte har några problem med att gå omkring med selet på sig inomhus är det läge att sätta fast kopplet på selen.

Börja med att låta din katt gå runt medan du följer med dit den går. Kopplet ska hänga löst.

Gör detta varje dag i några dagar tills din katt verkar avslappnad och går fritt. Då kan du försiktigt börja hålla emot lite när katten går åt ett håll, bara så att den känner att när kopplet är på kan den inte gå riktigt hur som helst.

Steg 3: Försök att leda katten

Ta på selen och kopplet och följ din katt en stund. När katten har gått en bit, försök försiktigt att leda din katt i en annan riktning.

Du kan med fördel använda godsaker som du kan locka din katt med och belöna katten med när den är medgörlig.

Steg 4: Gå ut

Välj om möjligt en trevlig dag med fint väder för er första kattpromenad.

Ställ katten vid ytterdörren (när den har sele och koppel på sig) och öppna den. Låt katten själv få välja om och när den ska gå ut.

Om katten verkar tveksam, kan du kasta ut en liten godbit utanför dörren och se om katten blir mer sugen på att gå ut.

Men du ska inte tvinga din katt. Stå i dörröppningen en stund, men om katten inte vill gå ut alls, stäng dörren och gör om proceduren lite senare eller nästa dag.

Vår Rekommendation Av Katt-Koppel

Om du vill köpa ett koppel och sele till din katt är det inte alltid så lätt att veta vad du ska titta efter.

Det finns många produkter att välja mellan.

Därför har vi skrivit en rekommendation av koppel och sele till katt där du också kan läsa om vad vi anser att du bör titta efter när du ska välja ett koppel och sele till katt. Så kan du sedan lättare att välja i din butik.

DjurHemma Rekommenderar: Koppel & Sele Till Din Katt!

Sammanfattning: Skönt För Katten Att Komma Ut

Man brukar säga att katter är väldigt självständiga djur och många tycker inte att koppel passar på en katt. Men det finns tillfällen då det är väldigt bra att ha.

Till exempel om du har en innekatt, behöver åka på en lång resa eller är på ett nytt ställe där din katt aldrig varit tidigare.

I början kan din katt vilja försöka krångla sig ur selen och inte alls vara samarbetsvillig, men det gäller att inte ge upp. Ta det bara långsamt och försiktigt.

Det bästa är om man kan vänja sin katt att ha sele på sig redan när den är liten, för då brukar dem vara lättlärda.

Men det är inte försent även om du har en äldre katt. Kan hända att det tar lite längre tid bara.

De flesta katter har inga problem med att gå i koppel när de väl vant sig vid det.

Från oss på,