Vi kan få provision på det du köper genom våra länkar. Helt utan kostnad för dig. Läs mer

DjurHemma Rekommenderar: Kattlåda Till Din Katt!

En kattlåda är ett tillbehör till din katt som du borde ha hemma redan innan din katt kommer hem till dig.

Den borde stå redo för användning och bör vara en av de första sakerna du visar din nya familjemedlem när ni kommer hem.

Även om du har en utekatt är en låda något du bör ha. (Det enda undantaget är stallkatter som i stort sett aldrig är inne i hus).

Din katt kommer att vara inne hos dig även om det är en utekatt. Den kommer vilja vila och få mat till exempel. Då är det bra att den har någonstans att göra sina behov.

Tänk situationen där katten har kommit in på kvällen och hela familjen lägger sig för att sova. Plötslig börjar katten jama som en galning för den måste bli utsläppt för att gå på toaletten. Tänk vad du skulle önska att katten hade en låda att gå på då.

Nu säger vi förstås inte att din katt aldrig kommer att väcka dig på natten bara för att den har en låda, det kommer att hända ändå. Men av andra anledningar.

Så det är värt att investera i en bra kattlåda. Om du har flera katter eller flera våningar i ditt hus, bör du skaffa fler än en låda.

Innehållsförteckning

Vad Krävs Av En Kattlåda Till Katten?

En kattlåda behöver egentligen inte vara så avancerad. Det som gäller är att den måste vara tillräckligt stort för din katt, vattentät och ha kanter som håller kattströet inne.

Sedan finns det saker som inte krävs men som kan vara uppskattat av dig, som lätt rengöring och minimerande av lukt.

Det finns massor med olika modeller ute på markanden. Det finns allt från något som ser ut som enkel plastbajla, till täckta lådor, till små hus och ända till möbler där lådan knappt syns.

Det kan vara individuellt vad en katt gillar för låda. Vissa vill ha det öppet så att de kan se sig omkring när de sitter på lådan, medan andra hellre vill kunna krypa in och inte låta någon den.

Tillräckligt stor

Lådan du köper måste kunna rymma din katt.

  • Katten ska lätt kunna gå in i lådan
  • Katten ska kunna sitta utan att slå i huvudet (om du har tak)
  • Katten ska kunna stå och vända sig obehindrat när den är i lådan
  • Katten ska kunna få plats att kratsa över det den precis gjort ifrån sig, då det är en naturlig och instinktiv del hos katten

Vattentät

Du vill inte ha en låda som inte kan hålla vatten. Plastlådor kommer väl till pass här. Katter biter inte så ofta på sin låda så att den är plast utgör inte en fara på det viset.

Det är viktigt att du rengör lådan ofta av flera anledningar.

  • För det första är katter mycket renliga djur och kommer att sluta gå på lådan när katten bestämt att det är för smutsigt (då är det fara för kläder och mattor som ligger på golvet)
  • För det andra kommer urinet att fräta i plasten i botten om det inte tas bort regelbundet. Om det fräter in, kan det ge upphov till dålig lukt från lådan som är svår att få bort

Höga kanter

Lådan behöver ha höga kanter runt om eller vara täckt. De får förstås inte vara så höga så att katten inte kommer in. Det blir lite kontraproduktivt. Men de måste vara så pass höga så att den inte skvätter så mycket av kattströet när katten ställer sig och kratsar över det den precis gav ifrån sig.

En låda med tak är mycket bra på att hålla kattsanden inne.

Ett annat tips är att lägga en lite matta framför lådan. Gärna en dörrmatta eller liknande eftersom när katten kliver ut lådan kommer lite sand fastna på tassarna som den sedan kommer att dra runt i huset.

Du behöver också kunna fylla upp en bra bit med kattsand, ungefär 10 centimeter tjockt lager. Katten måste kunna gräva ordentligt.

Vår Rekommendation Av Kattlåda Till Katten

På Amazon.se finns det en hel uppsjö av kattlådor till försäljning.

Vi har hittat en låda som är riktigt bra #ad. Det är en stor låda där till och med stora raskatter får plats.

Lådan är täckt vilket gör att din katt får en lugnt stund när den går in där. Den är gjort i ett BPA-fritt plast material.

catit 50695 Jumbo Hooded Cat Pan Kattlåda med Kolfilter, 57 x 46 x 43 cm, Grå
Klicka här för pris, omdömen och fler bilder på Amazon #ad

Lådan har en dörr. Det är en lucka som katten enkelt puttar upp när den ska in eller ut. Det här gör att det är väldigt svårt att katten att kunna stänka ut kattsanden när den gräver och kratsar där inne.

Den andra fördelen av luckan är att den är nästan helt försluten. Uppepå i taket sitter ett kolfilter vilket filtrerar luften och gör att lukt inifrån lådan inte sprider sig.

Det är lätt med den dagliga rengöringen genom att öppna en del av taket. Men den går också enkelt att ta isär på mitten när det är dags att göra rent ordentligt.

Den har också ett handtag i taket vilken kan vara väldigt praktiskt vid tillfällen då du vill flytta på lådan. Lådor är ofta svåra och bökiga att bära.

Den här lådan är väldigt populär av båda katter och deras ägare som tycker att den fungerar jättebra.

Gå nu och titta på lådan #ad som överlag är en mycket bra kattlåda!

Från oss på,