Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till dina marsvin!

13 Marsvins Beteenden: Lär Dig Förstå Dina Marsvin!

Ett svart marsvin under en burbro av trä
Trygg och säker under sin burbro!

Marsvin är roliga filurer. De har så mycket saker för sig som kan se helt oplanerat ut. Men faktum är att marsvinen är väldigt kommunikativa, både verbalt och via sitt kroppsspråk.

Som när de hoppar runt som små popcorn eller slickar sin päls ståendes på bakbenen.

Vi har i den här artikeln satt ihop vanliga, roliga och spännande beteenden som dina marsvin har och förklarat dem så att du kan få en förståelse varför de gör som de gör.

1. Marsvin Som Bits

Marsvin är i allmänhet mycket snälla djur, men om de blir rädda eller stressade kan de visa tecken på aggression, gömma sig eller bitas.

Så om du märker att ditt marsvin är arg, rädd eller stressad över något, rekommenderas att du håller fingrarna borta.

Det händer också att ett marsvin kan bitas om den luktar något gott på dina fingra. Den misstag helt enkelt fingrarna för en godbit.

För att undvika detta är det smart att tvätta händerna varje gång du ska hantera ditt marsvin. Och kom ihåg att inte använda en tvål som luktar gott av tex jordgubb eller något annat ätbart, för du kan du ju gissa vad som kommer att hända.

2. Marsvin Som Står Blixtstilla/Fryser Till

När marsvin känner fara eller hör ett plötsligt obekant ljud eller när den känner sig osäker på något i sin omgivning, kommer marsvinet att frysa till och stå orörligt. Målet är att vara så osynlig som möjligt.

Frysningen ska också visa till de övriga marsvinen i flocket att nu är något läskigt på gång, vilket gör att flocken hinner gömma sig, eller frysa till dem också.

Om marsvinet efter ett sådan frysning börjar att låta med små korta vibrerande ljud, betyder det att marsvinet upplever ett hot och är rädd.

3. Marsvin Hackar Tänder

När ett marsvin hackar sina tänder betyder det att den arg. Om den tittar mot dig samtidigt, är det dig marsvinet är arg på. Antagligen har du gjort något som den inte tycker om.

Det bästa du kan göra då är att låta marsvinet vara i fred. Fortsätt inte med vad du nu gjorde, utan gå bara därifrån, och kom tillbaka lite senare, då marsvinen förhoppningsvis har lugnat ner sig.

4. Marsvin Hälsar Nos Mot Nos

Marsvin förlitar sig mycket på sin nos. Till exempel kontrollerar de flock tillhörigheten på ett marsvin genom att sniffa med sin nos mot någon annans nos.

Unga hanar har också ett speciellt sätt att kommunicera med varandra genom nosarna. De boxas med nosarna för att visa sig tuffa.

5. Marsvin Kan Resa Ragg

Marsvin kan resa ragg, det kan vara i en hotfull situation när marsvinen försöker göra sig lite större och se mer hotfull ut.

6. Marsvin Som Skuttar/Popcorning

Ju yngre marsvinet är desto oftare gör den det här skojiga rörelsen som bland kallas för popcorning.

Rörelsen går lite så här: spring, hoppa i luften, landa på alla fyra, studsa upp i luften igen och vänd åt andra hållet. Det ser väldigt lustigt ut och kan verka komma helt plötsligt utan anledning.

Men ett marsvin som hoppar runt på det sättet är ett glatt marsvin och den visar sin glädje.

7. Marsvin Slickar Sin Päls

Marsvin är väldigt bra på att ta hand om sin egen päls. Det gör att du inte kommer att behöva bada ditt marsvin.

Men att borsta dem vid tillfälle kan vara bra, speciellt om du har ett marsvin med lång och yvig päls.

Det kan se lite roligt ut då marsvinet ofta ställer sig på sina bakben när den ska vårda sin päls för att nå bättre.

8. Marsvin Som Skakar

Marsvin kan skaka av olika anledningar. Den vanligaste orsaken är att marsvinet är rädd. Det kan också betyda att ditt marsvin faktiskt fryser. Att det är kallt.

Till exempel om du badar ditt marsvin är det vanligt att den fryser efter åt och därför skakar tills den har blivit varm igen.

9. Marsvin Som Skriker Vid Matdax

Marsvin kan bli så uppspelta när det är matdax att de skriker. Ibland ganska högt.

Det kan räcka att de hör dig prassla med matförpackningen för att få dem att sätta igång.

9. Marsvin Som Springer Runt, Runt, Runt

Om man släpper ut marsvin så de får springa fritt på golvet kan de börja tokrusa runt i cirklar.

De ser helt galna ut och springer bara runt och runt tills de tröttnar.

Detta betyder att marsvinet mår jättebra, den är så glad att den har fått komma ut och vill springa av sig all överskottsenergi.

10. Marsvin Som Sträcker På Sig Ordentligt

Ett marsvin som sträcker på sig och även gäspar samtidigt brukar indikera att marsvinet mår bra och känner sig trygg.

Den har inget att oroa sig för och mår bra i ditt sällskap.

11. Marsvin Tigger Mat

Precis som en söt hund kan även marsvin konsten att tigga mat från sina ägare.

De ställer sig gärna på sina bakben och tittar bedjande med stora ögon, helst när du själv sitter och mumsar på något gott.

Det kan vara svårt att motstå denna uppmärksamhet, men du bör inte ge ett tiggande marsvin mat. Speciellt inte från din mat, utan isåfall något som är mer passande till marsvinet.

Om du vill veta vad som skulle passa att ge till marsvinet rekommenderar vi vår artikel Vad Ska Mina Marsvin Äta? [Glöm Inte C-Vitamin!]

12. Marsvin Vickar på Rumpan och Kurrar

Marsvin som uppvaktar ett annat marsvin brukar vicka på rumpan. Den kurrar och går runt i cirklar runt eller nära den som blir uppvaktad för att få uppmärksamheten.

Det spelar ingen roll vilket kön det är på marsvinet som uppvaktar eller blir uppvaktad. Det kan vara hane - hona, hona - hane, hona - hona eller hane - hane.

13. Marsvin Har Ögonen Öppna

Marsvin blundar inte så ofta, inte ens när de sover.

Att de sover med öppna ögon har med försvarsmekanismer att göra. Eftersom marsvin är bytesdjur måste de alltid vara redo att fly.

Det händer att de kan stänga ögonen när de sover, även om det är väldigt ovanligt.

Om ett marsvin faktiskt blundar när den sover betyder det att marsvinen är väldigt avslappnad.

Sammanfattning: Marsvin Har Så Mycket Roligt För Sig

Marsvin är alldeles fantastiska. Vem har inte skrattat åt sitt lilla marsvin när de hoppar runt som ett litet popcorn. Att veta att det betyder att marsvinet är glad gör det hela bara ännu bättre!

När du har lärt känna dina marsvin ordentligt kommer du att känna igen deras beteenden och så småningom säkert kunna klura ut vad vissa av de olika sakerna och ljuden betyder.

Som när marsvinen vill ha mat. Så fort du prasslar med matförpackningen så kan marsvinen börja skrika av iver.

Det kan förstås bli jobbigt om de lär sig att skrika så fort något prasslar överhuvudtaget.

Men isåfall är det bra att försöka inte ge dem mat när de skriker som ett sätt att försöka avvänja dem vid det beteendet.

Du får försöka snika in mat till dem utan att de märker själva prasslandet.

Från oss på,