Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till dina marsvin!

Marsvin Är Flockdjur. Så Här Många Behöver Du Ha!

Två marsvin som myser i knät hos matte
Ju fler desto bättre! ... eller?

Marsvin är flockdjur och det är normalt sett inte okej att ett marsvin lever ensam.

Enligt djurskyddslagen ska marsvin alltid bo minst två tillsammans. Om det inte finns särskilda skäl till varför ett speciellt marsvin inte kan bo tillsammans med andra.

Två eller flera marsvins kompisar ska alltså bo tillsammans i en bur. Det är något man måste vara beredd på när man tänker skaffa ett marsvin.

Ensamma marsvin kan bli ledsna och deprimerade. Det händer till och med ibland att om man har två marsvin i samma bur och den ena dör, dör även den andra bara av ensamhet utan några uppenbara varningar.

I den här artikeln har vi tittat närmare på vad lagstiftningen säger och bra kombos av marsvin.

Vad Säger Djurskyddslagen Om Sammanboende Marsvin

I kapitel 8 (Särskilda bestämmelser för hållande av kaniner och gnagare) i DFS 2005:8 Saknr L80 står det:

1 § Gnagare, utom guldhamstrar, ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl.

Det är två särskilda skäl till att man kan hålla ett marsvin ensamt.

De särskilda skälen som står specificerade i lagen är:

  • Smittsam sjukdom
  • Onormalt aggressivt beteende

Ska Bo Tillsammans

På svenska marsvinsföreningens hemsida står det “Något av det absolut viktigaste för att de ska må bra och bli trevliga och harmoniska husdjur är att de få bo tillsammans med ett eller flera andra marsvin”.

Forskning visar att marsvin som hålls ensamma mår mycket sämre än de som har en eller flera vänner i samma bur. Marsvin är bytesdjur i naturen, det gör att flocken spelar en stor roll i deras beteenden.

Ett ensamt marsvin måste hela tiden vara på sin vakt och kan egentligen aldrig slappna av, för vem ska då vakta? En flock ger ett skydd och en trygghet som är oerhört viktig för marsvin.

Vilken Kombo Av Marsvin Ska Man Ha?

I naturen bor det en flock med honor tillsammans med en hane, så det är väldigt naturligt för dem. Om man gör så i fångenskap rekommenderas att hanen kastreras först, då det annars kommer att bli väldiga mängder av små marsvin väldigt snabbt.

Normalt sett går det bra med vilken kombo som helst av marsvin. Det man bör tänka på är att om det är okastrerade hanar och honor så kommer det att bli fler.

Det finns också några kombinationer som är aningen mer riskfyllda än andra. Två honor brukar sällan vara problem, medan två hanar tillsammans kan bli territoriella bråk när de nått könsmognad.

Två hanar som kommer från samma kull och växer upp tillsammans brukar inte vara några problem. Inte heller om man har två hanar och inga honor. Då har de inget att slåss om.

Det bli problem om man har ett äldre marsvin och skaffar ett nytt och yngre marsvin. Det är inte säkert att den äldre accepterar den yngre oavsett kön.

Sammanfattning: Minst Två Marsvin

Marsvin är flockdjur är lever allra helst tillsammans. Man ska hålla marsvin i par, men ju fler desto bättre.

Om du funderar på att skaffa marsvin måste du vara beredd på att skaffa två eller flera.

Enligt många vetenskapliga studier lever de flesta marsvin mindre stressiga och lyckligare liv i när de har sällskap av andra marsvin. De får en trygghet av flocken.

Extra tips! När du har bestämt dig för att skaffa dig ett par marsvin och behöver lite inspiration till vad de ska få för namn har vi en namngenerator som du kan testa för att hitta de bästa namnen till dina nya vänner.

Från oss på,