Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till dina marsvin!

Marsvin Utomhus: Det Här Bör Du Tänka På Innan (Tips & Råd)

Ett marsvin på gräsmatta i ett trähus
Här är det lugnt och skönt!

Marsvin kan tycka att det väldigt roligt och spännande att få komma ut, utomhus. Men det är skillnad på att gå ut någon gång ibland och bo utomhus.

Marsvin bör inte bo ute på heltid. Vintern eller högsommaren bjuder ofta på temperaturer som marsvin inte mår bra av.

Marsvin är känsliga djur och blir lätt förkylda av drag vilket kan leda till lunginflammation. Men de kan också få värmeslag om det är för varmt.

I den här artikeln har vi tittat närmre på hur ett marsvin bör bo utomhus.

Innehållsförteckning

För Varmt Eller För Kallt

Marsvin mår som bäst i temperaturer mellan 15-23 grader.

Om det blir lite fuktigt och kallt ute är det bäst att ta med dem in så att de inte blir förkylda.

Om temperaturen går under noll måste de komma in.

För kallt för marsvinen

Marsvin är känsliga för drag och kyla kan då dra på sig lunginflammation. Detta kan tyvärr i värsta fall leda till döden. Drag är den vanligaste orsaken till att marsvin blir förkylda.

För varmt för marsvinen

Marsvin är mycket känsliga för värmeslag. Framför allt de marsvin som är överviktiga eller har stor, tjock päls.

När temperaturen går över 30 grader, och marsvinen inte får tillräckligt med skugga och ventilering, är det mycket vanligt att de får värmeslag.

Tecken på värmeslag kan vara att marsvinet flämtar, dreglar, är svagt och ovilligt att röra sig, kramper, och i värsta fall kan även detta leda till döden.

Förebygg värmeslag genom att ge marsvinen tillräckligt med skugga och bra ventilering. Dessutom är det en smart ide att med jämna mellanrum spraya kallvatten mot buren. Det kan även göras mot en bur som står inne, om det blir alldeles för varm under högsommar.

Hur Låg Temperatur Klarar Marsvin? Kan Marsvin Vara Ute På Vintern?

Inomhustemperaturer är det bästa för marsvin.

Ett marsvin som är utomhus ska inte vara ute när det går under 0 grader. Om man har marsvin ute heltid, då får man ta in dem under vintertiden, de kallaste månaderna.

Man kan sätta in dem i en isolerad bod om man inte har möjlighet att ha dem inomhus. Men om man sätter in dem i en sådan bod är det väldigt viktigt att du noga håller reda på temperaturen hos dina marsvin.

Sätt in en termometer i buren och gå ofta ut för att kontrollera den. Det får varken bli för kallt eller för varmt hos marsvinen.

Vad Är den Ideala Temperaturen För Marsvin?

Temperaturer mellan 15 och 23 grader Celsius är idealiska för marsvin. Blir det kallare än runt 15 grader kan de bli för kalla. Medan allt över 26 grader kan orsaka värmeslag.

Marsvinens kroppar är självreglerande, vilket innebär att de kan anpassa sig till de varierande temperaturerna.

Till exempel, om ett marsvin blir för kallt, minskar deras blodflöde till huden för att spara värme. Och om de blir för varma ökar blodet till huden för att hålla dem svala.

Men det räcker bara en bit, när det blir för kallt eller för varmt kan inte marsvin reglera sig hur länge som helst. SÅ det bästa är att ha dem inne under den perioden.

Kan Jag Ställa Marsvinsburen Direkt på Marken?

När du vill att ditt marsvin ska vara ute på sommaren under en kortare tid är det en jättebra ide att ställa den direkt på marken.

Ett bra tips är att bara ta ovansidan av buren då marsvin älskar att gå omkring i gräset. Eller en aktivitetshage som bara har väggar och inget golv.

Marsvin har inte något större tendens att gräva sig ur buren när den står på marken.

Man ska ändå inte låta marsvinen gå på marken helt obevakade, då det finns rovdjur som istället kan gräva sig in i buren, speciellt nattetid.

En otrolig historia

Det finns dock en historia som går runt. Det debatteras som den är sann eller inte men den är iallafall lite rolig. Det handlar om ett marsvin som gillade att gräva.

I South Wales i England bodde en hane vid namn Sooty. Han började att gräva en lång tunnel i marken som sträckte sig ända bort till buren där det huserade 24 marsvinshonor.

En natt när hanen var klar med tunneln gick ha helt enkelt över till honornas bur och hade sig en lång natt! Det resulterade i att alla 24 honorna blev dräktiga.

Efter natten hade hanen gått tillbaka till sin bur och sovit i två dar.

Slutligen blev hanen pappa till 43 marsvinsungar. Sooty har vid tillfällen kallats Tjuren från Wales (ref. Tom Jones).

Som sagt, det finns lite i den här historien som låter osannolikt, men den är iallafall underhållande!

Sommarbur Till Marsvin

Det bästa är att ha marsvinen inne heltid, det är enklare för att de ska ha rätt temperatur hela tiden. På våren, hösten och på¨sommaren dock, om det inte är för varmt, vill säga, tycker de flesta marsvin att det är roligt att gå ut en sväng i trädgården. Att ha en sommarbur är då optimalt.

En sommarbur behöver inte vara så avancerad. Det är beroenden på hur länge du har tänkt att låta dem vara ute och hur uppmärksamheten på marsvinen kommer att vara, spelar roll i vad för sorts bur du behöver.

Om du har tänk att vara med marsvinen hela tiden och att de bara är ute en stund i taget, då räcker det bara se till så att de inte kan rymma. Ha dem i en inhägnad som inte är för låg.

Medan om tanken är att de ska vara ute under en längre tid och kanske till och med själva och under natten, så ställer det högre krav på buren förstås.

  • Buren måste vara säker för att marsvinen inte kan ta sig ut, men också så att inget rovdjur kan ta sig in
  • Den måste också ge marsvin möjlighet att kunna gömma sig, att kunna gå in någonstans
  • Buren måste vara skyddad från väder, vind och solljus

Sammanfattning: Att Hålla Marsvin Ute

Marsvin borde vara inne på heltid. Men när väder och vind tillåter så får de gärna gå ut en stund och springa i gräset. Det uppskattas av de flesta marsvin.

Att ha en utebur eller någon sorts inhägnad rekommenderas, så att de kan röra sig fritt.

Marsvin får inte bli för varma eller för kalla. Var noga med temperaturen kring marsvinen. Det få inte heller blåsa speciellt när marsvinen är ute, då de är mycket känsliga för drag.

Kom ihåg att vara nog med temperaturen. Ideal temperatur för marsvin är när den ligger mellan 15 och 23 grader Celsius. Då mår marsvinen som bäst!

För mer intressant och övergripande bra att veta om marsvin, gå till Skaffa Marsvin: Det Här Behöver Du Tänka På Innan!

Från oss på,