Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till dina marsvin!

35 Giftiga Växter i Din Trädgård Marsvinen Ska Undvika!

Brukar du vilja släppa ut dina marsvin i trädgården när vädret tillåter det?

Har du koll på så att de inte få i sig något som de inte borde? Det är förstås inte alltid så lätt att hålla koll på de små liven vad de stoppar i sig.

Men om du har koll på växterna och kontrollerar hagen där de går, innan du släpper ut dem, så kan du känna dig lite lugnare.

Vi har i denna artikel gått igenom vilka växter som marsvinen ska undvika av vanliga växter som du kan hitta i din egen trädgård.

(Använd den stora innehållsförteckningen om det är någon speciell växt du vill hoppa till direkt)

Innehållsförteckning

Marsvin Kan Inte Kräkas

Marsvin kan normalt sett inte kräkas. Kräkning brukar kunna vara ett av de första symptomen hos andra djur om de har fått sig något giftigt.

Så om marsvin äter något som är giftigt kanske de inte visar sig så snabbt utan det dröjer innan marsvinen uppvisar andra symptom.

Giftiga växter kan påverka marsvin på olika sätt och med varierande svårighetsgrad, allt från ökad salivutsöndring, hudallergier, hjärt- och andningsproblem, magproblem och till och med döden.

Det Är Inte Bara Växter I Trädgården Som Är Farliga

Det är viktigt att tänka på att inte ha bekämpningsmedel av något slag i trädgården där dina marsvin ska vara. Det är väldigt farligt för våra små vänner.

Ogräsmedel, gödningsmedel och bekämpningsmedel mot skadedjur kan ofta vara farliga även för våra smådjur.

De flesta fall leder till kräkningar och andra störningar i mage och tarm men beroende på hur mycket djuret får i sig kan det i vissa fall röra sig om mer allvarliga förgiftningar.

35 Växter Marsvin Ska Undvika

Det finns flera olika blommor, buskar och träd som marsvin ska undvika att gnaga på.

Nedan kommer en lista på 35 växter i bokstavsordning som du bör se till att dina marsvin inte får i sig. Om det är så att du inte hittar en viss växt i listan behöver det inte betyda att den växten är helt säker för marsvinen ändå.

Du måste vara helt säker på en växt innan du ger den till dina marsvin.

1. Alla växter odlade från lökar

Till exempel påsklilja, krokus, tulpan, snödroppe och anemon.

Marsvin ska inte gnaga på dessa växter alls, de varierar lite i gifitghetsgrad, men alla är farliga för marsvin.

2. Azalea

Azalean innehåller ämnen som kallas gråantoxiner. Det gör marsvinen mycket sjuka.

3.Belladonna

Belladonna är en mycket giftig växt. Den innehåller atropin, hyoscyamin, skopolamin och belladonin, vilket är mycket farliga ämnen för marsvin vilket kan leda till döden.

4. Ek

Ek innehåller tanniner som är polyfenoler. Garvsyra är en av tanninerna i ek.

Ekollonen och barken innehåller garvsyra, vilket är ett farligt ämne för marsvin.

5. Fingerborgsblomma

Fingerborgsblomman är mycket giftig.

Hela växten är giftig, men i synnerhet de delar som växer ovan jord. Marsvin som äter av denna växt kan få svåra magproblem, men även problem med hjärtat.

6. Gullregn

Gullregn är en mycker giftig växt. Hela växten innehåller giftet, men högst koncentration finns i frön som växer i buckliga baljor vid de vackra gula blommorna.

7. Harsyra

Harsyra är giftigt i större mängder. Det innehåller höga halter av oxalsyra och oxalater. Det dödar inte på en gång, men efter en tids förtäring kan marsvinet bli väldigt sjuk.

8. Hortensia

Hortensia är en giftig växt som innehåller det farliga ämnet cyanid. Det dock inte så högt innehåll, men marsvin bör inte mumsa på växten.

9. Hundkäx

Hundkäx är egentligen inte en giftig växt. Det är inte dödlig att förtära av marsvin, men den har irriterande ämnen i växtsaften som under längre tid av försäkring kan göra marsvinen sjukt.

10. Hyacint

Hyacinten är en vacker trädgårdsblomma,men också en lökblomma. Så det är framförallt löken som är riktigt giftig om marsvin börjar att gnaga på den.

11. Hästkastanj

Varken kastanjerna eller grenarna av trädet är bra för marsvin. Både barken och fröna innehåller innehåller giftet saponinet aescin, vilket är farligt för marsvin.

12. Idegran

Idegranen är populär att ha som häckväxt, men den innehåller ett giftigt ämne som kallas taxin. Håll marsvinen borta från häcken.

13. Johannesört

Johannesört är en giftig växt som kan leda till något som heter primär fotosensibilisering. Det innebär att ljus hud särskilt på tunnhåriga hudområden, som utsätts för solen blir allvarligt solbränd redan vid normal exponering för solljus.

14. Jordreva

Jordrevan är en mycket giftig växt. Det innehåller eteriska oljor och tanniner, vilket kan vara dödligt för marsvin.

15. Järnek

Järneken behöver man se upp med även inne, då vi på juletid ofta tar in järneken då de har så vackra röda bär. Bladen, fröna och bären är giftiga för marsvin.

16. Liljekonvalj

Liljekonvalj är egentligen en ört, men en giftig sådan.

Både blommorna och bladen innehåller det ett starkt giftigt ämne för marsvin.

17. Liguster

Liguster är en vanlig häckväxt som har giftiga delar. Det är speciellt ligusterns bär som är giftiga, men andra delar kan också ge upphov till magproblem hos marsvin.

18. Lobelia

Lobelia är en giftig växt. Den innehåller ett ämne som heter lobelin. Det är speciellt fröna och roten är giftiga för marsvinet.

19. Lupiner

Lupin är en giftig växt. Hela växten innehåller det giftiga ämnet och desto yngre växten är desto giftigare är den. Giftet kan ge nervskador och leverskador.

20. Murgröna

Murgrönan kan ge marsvinen stora magproblem om de äter av bladen.

21. Nattskatta

Nattskatta är en mycket giftig växt som kan vara dödlig vid även om marsvinen bara får i sig små mängder.

Växten har bär och när dem är omogna är innehåller bärens frön oerhört höga mängder av det giftiga ämnet. Även om hela växten är giftig.

22. Odört

Odört är mycket giftig och har rapporterats att marsvin som fått i sig denna växt har dött omedelbart. Växten innehåller det giftiga ämnet coniin.

23. Potatisar/blasten

Se till att dina marsvin inte kommer åt potatislandet, då gröna potatisar och hela plantan är giftig för ett marsvin att gnaga på. De innehåller det giftiga ämnet solanin.

24. Prästkrage

Prästkrage anses inte vara giftig men kan framkalla hudinflammation. Om marsvin äter prästkragar under en längre tid, kan det göra marsvinen sjuka.

25. Rhododendron

Rhododendron är en giftig växt. Både bladen, men framför allt blommorna är giftiga och innehåller flera olika toxiska ämnen, vilka gör marsvin väldigt sjuka.

26. Sippor

Alla sippor är giftiga för marsvin, som vitsippa, blåsippa, gulsippa, mosippa med flera. De innehåller ämnet protoanemonin som gör marsvin väldigt sjuka med inflammation i magen och kramp- och förlamningssymtom.

27. Smörblommor

Smörblommor innehåller ett starkt gift för marsvin som om det äts kan orsaka irritation i tarmen. Växten är som giftigast vid blomning. Om de får växtsaft på sig kan det orsaka blåsor på marsvinets huden. Det är extremt obehagligt och kan i vissa fall vara dödligt.

28. Stormhatt

Stormhatt är en mycket giftig växt. Hela växten är giftig. Gifterna i stormhatt ger direkt skada på slemhinnor, i mag- tarmkanalen, samt i njurarna.

29. Styvmorsviol

Styvmorsviol är en giftig växt. Den innehåller ämnet metylsalicylat. Marsvinen behöver få i sig ganska stora mängder innan det blir farligt.

30. Tibast

Tibast är en mycket giftig växt. Alla delar av tibasten förutom frukt pulpan är giftiga. Gifterna i tibast ger kraftiga akuta skador i hud och slemhinnor, med smärta och inflammation.

31. Tomatblast

Tomatblast är giftigt för marsvin. Precis som potatisblasten innehåller tomat blasten ämnet solanin, vilket gör marsvinen väldigt sjukt vid förtätning.

32. Vallmo

Vallmons blommor innehåller en alkaloid som har använts som ett milt lugnande medel. För ett marsvin kan det bli alldeles för mycket och det kan falla i koma vid förtäring.

33. Åkerfräken

Åkerfräken är en mycket giftig växt. Hela växten är giftig och vid förtäring irriterar tarmslemhinnan, njurarna och levern.

34. Åkervinda

Åkervinda är en giftig växt där alla delarna av växten är giftig. Förtäring kan ge marsvinen svåra magproblem, men kan även påverka deras hjärtrytm.

35. Ängssyra

Ängssyra är en giftig växt som kan påverka marsvinets hjärta och andning om den konsumeras. Ängssyra innehåller oxalsyra och ibland höga halter nitrat, vilket även kan leda till muskelsammandragningar och kramp.

Om Du Misstänker Att Ditt Marsvin Har Ätit Något Giftigt

Om du misstänker att ditt marsvin kan ha ätit något giftigt ska du plocka upp sitt marsvin. Håll det varmt och lugnt och se till att den har tillgång till vatten.

Du ska genast ringa din veterinär och berätta om din misstanke och vad du tror marsvinet har ätit.

Förhindra Att Dina Marsvin Äter Något Giftigt

När du har dina marsvin i trädgården se till att de är på ett inhägnat område där du vet vad som växer. Helst bara gräs.

När du ger dina marsvin mat, var noga med att bara ge dem mat som du vet är säkert för dem. Se till att du tvättar alla blad och annat du ger till dina marsvin.

Sammanfattning: Många Faror För Marsvin

Att få gå ut på gräset på sommaren är något de flesta marsvin uppskattar. Men det finns många faror med att släppa ut de små liven.

Det finns till exempel många olika växter som kan vara bokstavligen livsfarliga för marsvin om de skulle få för sig att vilja bita på dem.

Innan du släpper ut dina marsvin eller vill ge dem någon ny växt att grana på måste du vara säker på att det du ger dem är okej.

Ha alltid marsvinen i en inhägnad ute, det blir ett begränsat område som du lättare kan hålla koll på, så att de inte hittar några farliga växter att mumsa i sig. Det förhindrar dem också från att rymma, vilket brar är positivt!

Från oss på,