Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till dina marsvin!

Saker Till Marsvin: Undvik Dessa!

Om du står i startgroparna för att skaffa marsvin är det ofta många frågor som dyker upp.

Till exempel vad behöver jag köpa till mina marsvin? Det finns många bloggar, djuraffärer och experter som kan ge dig listor på saker som marsvinen behöver. Även vi har en tillbehörsguide med bra saker som marsvin kan vara i behov av.

Men ibland kan man få rekommendationer som kan vara ganska onödiga. Och vissa kan till och med vara skadliga för dina marsvin.

Det är inte lätt att veta hur man ska göra.

Så för att hjälpa dig i tillbehörsdjungeln har vi satt ihop en artikel på vad du bör undvika att köpa till dina marsvin.

1. Köp Inte Gnagarpinnar/Godisstänger Till Marsvin

Med gnagarpinnar menar vi de godistängerna som marknadsförs till smådjur inklusive marsvin. De är ofta väldigt populära och finns ofta i de flesta djuraffärer.

Dessa stänger är i stort sett alltid mycket onyttiga för dina djur. Vissa kan till och med vara farliga.

Pinnarna är oftast gjorda av frön, vilket inte marsvin bör äta. Sedan hålls fröna samman med honung, vilket du inte ska ge dina marsvin. Honung är väldigt sött, vilket är något som alltid ska undvikas att ge till marsvin.

Eftersom stängerna kan vara lite söt/kladdiga kan de lätt fastna på marsvinen tänder, vilket leder till att de får svårt att äta. Det är nämligen väldigt svårt att se dina marsvins tänder, så det är inte lätt att hjälpa dem om det skulle fastna en bit. Då är det veterinär som gäller.

När ett marsvin gnager på en sådan pinne kan det lossna större bitar som i sin tur utgör en kvävningsrisk för marsvinen.

Dessa pinnar marknadsförs ofta som något bra att gnaga på eftersom marsvin hela tiden behöver gnaga. Men se till att de har hö och kvistar hela tiden i sin bur så är gnagandet är fixat.

Vill du ge dina marsvin något extra gott någon gång, ge dem istället en liten fruktbit.

2. Undvik Alfalfa Hö Till Marsvinen

Marsvins basföda är hö. De ska ha tillgång till hö dygnet runt.

Det vanligaste höet som vi ger våra marsvin är timotej hö eller ängshö. Men var noga med att du inte köper alfalfa hö.

Alfalfa hö har höga nivåer av kalcium och bör därför inte ges till marsvin.

För mycket kalcium kan orsaka urinstenar som är mycket smärtsamt, kan blockera urinering och kräver operation för att avlägsna.

Alfalfa hö kan ges till unga marsvin under 6 månader, eftersom de behöver en högre nivå av kalcium för tillväxt och benutveckling. Det är dock inte nödvändigt.

Marsvinsungar kan få det kalcium de behöver genom att ge dem pellets som är gjorda för unga marsvin. De brukar ha tillsatt kalcium. Men se till att dina vuxna marsvin inte får tag på dem. Tänk på det vid utfodringen om du har de små och stora tillsammans.

3. Köp Aldrig Springhjul eller Springboll Till Marsvin

Det är inte lika ofta som man ser att springhjul och bollar marknadsförs till marsvin som det gjordes tidigare.

Men många förknippar ofta hjul med gnagare och antar att marsvin behöver hjul för motion. Men det är så fel det bara kan bli.

Marsvin är byggda annorlunda än andra smådjur. De har inte en flexibel ryggrad, så som hamstrar, möss, råttor och gerbiler har.

Om ett marsvin skulle springa i ett hjul eller en boll kan den allvarligt skada ryggen.

Låt dina marsvin få springa löst på golvet eller i en aktivitetshage så att de får den dagliga motionen de behöver.

4. Undvik Höhållare Till Marsvin

Hö är den mat du ska erbjuda dina marsvin och den skall finnas tillgänglig hela tiden. Eftersom marsvin behöver äta hela tiden, både för att slipa ner sina ständigt växande tänder men även för att hålla magen och tarmarna igång. Det betyder att du kan aldrig övermata marsvin med hö.

Eftersom de ska ha hö i sin bur hela tiden kan det vara lockande att köpa en höhållare. Höet kommer upp från market och marsvinen inte behöver gå i det och det blir inte nersölat av kiss och bajs.

Men att köpa en höhållare till dina marsvin bör du undvika.

Det är inte naturligt för marsvin att äta på det sätter. I det vilda så betar marsvin på marken. Alltså bör höet ligga på marken.

Som vi sa vid spinghjulen, så har marsvin inte så flexibla ryggrader och sätter du upp en höhållare så brukar den i många fall vara en bit upp, vilket gör att marsvinen behöver böja på nacken i en onaturligt ställning för att komma åt höet.

Höbollar

Den farligaste höhållaren som du kan köpa till dina marsvin är en höboll.

En höboll är en hållare i metall som hängs upp i burens tak, men de kan också bara läggas på marken.

De här bollarna kan vara direkt farliga för marsvin.

Det finns många marsvin som har fastnat med huvudet i dessa bollar. Om du inte är hemma när detta händer och direkt kan ta loss ditt marsvin kan det få ödesdigra konsekvenser.

5. Vissa Bottenunderlag Till Marsvin Är Inte Bra För Dem

När det är dags att inreda marsvinsburen är inte så lätt att veta vad man ska ha i botten. Det ska ju vara ett underlag som är säkert och skönt för marsvinen att gå på.

Många förespråkar att ha fleecetyg eller vetbeds i botten i buren, men enligt jordbruksverket är endast tyg eller fleece som underlag i buren inte är godkänt enligt 12§ i JBV föreskrifter.

Utan alla gnagararter ska ha burar där botten är täckt med strömedel.

Det är oftast en smaksak vad man vill lägga i botten av buren, men det finns några underlag som du bör undvika.

Det vanligaste underlaget som används är kutterspån, men du måste se till att det är dammfritt spån, annars kan din marsvin få problem i luftrör och lungor.

Du får heller aldrig köpa spån från till exempel en brädgård. Det måste vara spån som är kontrollerat och godkänt för husdjur. Du vet aldrig vad för konstiga och giftiga ämnen som kan finnas i andra spån. De utgör en riktig hälsorisk för marsvin.

6. Ge Aldrig Salt- och Mineralstenar Till Marsvin

Många djuraffärer påstår fortfarande att salt och mineralstenar är något som är bra för marsvin. Men det är helt felaktigt!

Salt och mineralstenar gör mer skada än nytta.

Det finns till och med burar som redan har en mineralsten ditsatt när du köper buren.

Det är helt onödigt att ge marsvinen salt och mineralstenar då de får i sig alla näringsämnen från den varierade kosten som de ska äta.

Marsvin som har saltsten kan drabbas av urinstenar eller saltförgiftning och bli riktigt sjuka.

7. Köp Inte En För Liten Bur Till Marsvinen

En marsvinsbur kan aldrig bli för stor, men den kan bli för liten. Se till att inte köpa en för liten bur till dina marsvin.

Många burar som säljs i djuraffärer och marknadsförs till marsvin är alldeles för små.

Marsvin ska inte vara ensamma så du behöver minst två marsvin och enligt jordbruksverkets minimiregler så ska två marsvin ha en bur som är minst 120x60cm.

Tänk på att detta är MINIMIregel. Dina marsvin kommer att må bättre ju större yta de har.

Om buren är för liten kan det leda till olika hälsoproblem för marsvinen. De kan också bli överviktiga och slöa, vilket i sin tur leder till hälsoproblem.

Tänk också på att om du vill ha en bur med flera våningar behöver du vara noggrann och kanske till och med göra en själv. Många burar som säljs med en övervåning passar bättre till andra gnagare som är bättre på att klättra.

Marsvin klättrar inte så de stegarna eller spångarna som finns till övervåningen är oftast väldigt branta.

Om du vill ha en övervåning måste du se till att det är en så låg lutning att det inte blir ett problem för marsvinen att gå mellan planen.

Spången upp och även det övre planet måste ha kantskydd så att marsvinen inte kan hoppa eller halka av. Eftersom de har sköra skelett.

8. Marsvin Ska Inte Gå i Sele och Koppel

Marsvin ska aldrig gå i sele och koppel.

Det kan skada ditt marsvin på flera sätt.

Marsvin blir väldigt lätt stressade och rädda i nya situationer. Att ta ut marsvinen från deras vanliga invanda miljö kan bara det vara väldigt jobbigt för dem.

Om du dessutom har satt ett sele på dem, som i sig är väldigt obekvämt och onaturligt för dem, så är det första de kommer att göra är att försöka hitta är ett ställe att gömma sig på.

Deras sköra ryggrad kan lätt bli skadad om det dras i kopplet eller om det tar stopp när de försöker springa.

Det finns också marsvin som lyckas ta sig ut selet och rymt iväg.

Om du ska förflytta dina marsvin ute är den bästa lösningen att använda en transportbur där marsvinen sitter säkert.

Om du vill att marsvinen ska få uppleva utemiljön och känna på gräset är den smartaste idéen att ha en utebur till dem. Det går att göra enkelt om du inte har en. Om du har en gallerbur kan du ta översidan på buren och ställa direkt på gräset.

Dock får du aldrig lämna dina marsvin ute själva. Även om marsvin normalt sett inte gräver så mycket så att de kan ta sig ut. Finns det andra som kan gräva sig in, eller andra saker som kan hända med dina vänner när det är på ett nytt ställe.

Övervaka dem för att hålla rovdjur som fåglar och katter borta från marsvinen.

Se också till att gräset är obehandlat och helt fritt från bekämpningsmedel innan du släpper ute dem.

9. Undvik Plastleksaker med Bjällror Till Marsvin

Marsvin tycker om att leka. Det är också viktigt för dem att aktivera sig.

Ett sätt att göra det är att ge dem leksaker.

Men när du väljer leksaker till dina marsvin, se till att de är okej att gnaga på.

Marsvin tuggar på allt så det får inte vara leksaker som kan vara skadliga för dem.

Undvik leksaker med bjällror eller andra små bitar som kan falla av. De utgör en kvävningsrisk.

Köp inte heller några leksaker i plast till dina marsvin. Plast kan göra stor skada på dina marsvin om de får i sig bitar från leksakerna.

Sammanfattning: Håll Dina Marsvin Säkra

Det finns många föremål som marknadsförs till marsvin som egentligen inte borde göra det.

Det finns saker vi kan köpa till våra marsvin som faktiskt kan vara direkt skadligt för dem.

Var noga innan du köper något till dina marsvin. Tyvärr kan man inte ens gå på djuraffärens rekommendationer längre.

Det finns förstås dem affärerna som vet vad dem pratar om och faktiskt ger rätt råd, men det är inte lätt att veta vilka som ger rätt råd och vilka som ger fel.

Så gör din läxa och se till att det du köper till dina marsvin alltid är det bästa.

Då kommer dina marsvin må som bäst och vara som gladast.

Från oss på,