Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till dina marsvin!

Marsvin & Veckokontroll: Guide För Att Upptäcka Sjukdomar Tidigt

Ett marsvin under sin veckokontroll på en filt
Kläm och känn varje vecka!

Om du tycker att ditt marsvin verkar sjukt ska du alltid ringa och rådfråga din veterinär.

Marsvin är ganska svåra att upptäcka att de är sjuka. De visar sällan tydliga symptom och ofta när man väl märker att marsvinet är sjukt, är det redan jätte sjukt.

Du som djurägare måste kunna känna igen de första tecknen på vad som skulle kunna vara ett sjukdomstillstånd hos ditt marsvin.

Du bör göra veckovisa egna check-ups på dina marsvin för att se så allt är okej.

I den här artikeln har vi gjort en checklista till dig på hur du kan gå tillväga för att undersöka dina marsvin.

Innehållsförteckning

Bättre Att Förebygga Sjukdomar Hos Marsvin Än Behandla

Det är alltid bättre om man kan förebygga sjukdom. Det finns mycket du kan göra själv.

Oftast när ett marsvin blir sjukt är det på grund av fel skötsel, att de rör på sig för lite eller får fel sorts mat.

Fel foder

Att huvudfödan inte är hö, utan att marsvinen får för mycket av annan mat. Eller att marsvinen får gnagarblandningar eller annan mat som innehåller mycket onödiga och ibland farliga tillsatser som till exempel socker.

Se till att du ger dina marsvin rätt och näringsriktig mat. Om du behöver råd om vad det kan vara för mat så läs Vad Ska Mina Marsvin Äta? [Glöm Inte C-Vitamin!]

Utsätts för drag

Marsvin är väldigt känsliga för drag, det är en av anledningarna att man ska vara så noga med att vädret är bra innan man tar ut marsvinen i trädgården.

Drag kan göra marsvinen förkylda, vilket även kan leda till lunginflammation och i värsta fall döden.

Se till att dina marsvin är skyddade från drag oavsett om de är inomhus eller utomhus. Inomhus behöver du vara noga med vart du ställer marsvinsburen. Utomhus måste du se till att de är i lä och har ett skyddade hus att kunna gå in i.

För snabb växling mellan kyla och värme

Det här är ett problem som kommer om man inte har koll på temperaturen när man har marsvinen både inne och ute. Det gäller att det inte blir för stora och för hastiga temperaturväxlingar för marsvinen.

Se till att inte flytta marsvinen mellan olika temperaturer snabbt.

Fuktigt bottenunderlag

Om botten underlaget i buren är fuktigt hela tiden blir marsvinen kalla på undersidan. Det här kan göra dem förkylda.

Se till att hela tiden vara noga med att kontrollera buren och se till så att bottenunderlaget är okej.

Lite riktlinjer kring bottenunderlag och annat smått och gott kan du läsa om i Skaffa Marsvin: Det Här Behöver Du Tänka På Innan!

För lite motion

Marsvin behöver mycket motion. Om de inte är aktiva, får röra på sig och utmanas blir de uttråkade, tröttnar och kan bli deprimerade. De kan även bli överviktiga om de rör på sig för lite och de kan ge upphov till många sjukdomar och en för tidig död.

Se till att marsvinen har tillräckligt stor bur för att kunna röra sig ordentligt. Du bör även se till att de får komma ut ur buren ofta för att röra på sig fritt på golvet för att få extra motion.

Om du behöver tips på hur du kan aktivera dina marsvin kan du kika på Lek Med Dina Marsvin! 10 Tips På Nyttiga & Roliga Lekar!

Stress från andra djur

Om man har andra husdjur i hushållet kan marsvin uppleva en väldig stress. Eftersom marsvin är bytesdjur och det finns rovdjur som hund eller katt i hemmet, kan det bli en stress hos marsvinen.

Stress som pågår under lång tid är inte bra för marsvinen vilken kan leda till att de blir väldigt sjuka.

Om du märker att dina marsvin verkar stressade av de andra husdjuren måste du se till att marsvinen får vara i ett eget rum där de andra djuren inte kommer åt.

Din Egna Rutin - Check Up Av Marsvinen

Du bör ha som vana att göra en check up på dina marsvin ungefär en gång i veckan.

Passa på när du ändå lekar med dem, att klämma lite extra för att kolla så att de verkar friska och mår bra. Men gör också en noggrann kontroll så att du inte missar något.

Titta och känn på dina marsvin noga när de är friska så att du vet hur deras normaltillstånd är, det gäller även deras beteende. Sedan gäller det att hålla utkik efter allt som känns och ser annorlunda ut.

Checklista - Vad Du Ska Kontrollera

När du kollar ditt marsvin kan du titta efter den här signalerna för att upptäcka om något kan vara fel.

1. Väg Marsvinet

Sätt marsvinet på en våg och anteckna vikten.

Då kommer du att på ett tidigt stadium se om marsvinet tappar vikt av någon anledning.

Ofta är första tecknet på sjukdom just viktnedgång, vilket då en stor indikator på att något inte står rätt till. Ring veterinärer som behöver titta på marsvinet.

2. Marsvins Kroppen

Känn över hela kroppen efter bölder, knölar eller sår.

Bölder kan formas när ditt marsvin lider av en infektion. Om du upptäcker att en böld har gått sönder måste du tvätta såret noggrant med ett desinfektionsmedel, och sätta en bit gasbinda och tejp för att täcka över såret.

Det är väldigt vanligt med knölar, speciellt på äldre marsvin. Det finns olika sorters knölar som fettknölar, igentäppta talgkörtlar och tumörer.

Du bör alltid ringa och rådfråga din veterinär om du hittar något på marsvinets kropp som normalt inte är där.

3. Marsvinets Päls

Gå igenom pälsen genom att dra handen över ryggen upp och ner. Titta så att huden inte är mjällig, skorvig eller irriterad. Titta också efter små sår och ohyra.

Ta även bort skräp som kan fastna, speciellt på långhåriga marsvin. Skräp kan leda till tovor, vilket är jobbigt, men måste tas bort.

Små sår bör tvättas och hållas koll på, om de blir värre bör veterinär kontaktas.

Skabb, ringorm och löss är vanliga problem. Vid dessa problem brukar marsvinen hålla på och klia sig ovanligt mycket. Om du hittar parasiter eller ohyra i pälsen behövs behandling och veterinär bör kontaktas.

4. Marsvinets Ögon

Marsvinets ögon ska vara klara och pigga.

Det är ganska vanligt att marsvin får hornhinnesår som uppkommer om de sticker sig mot höet i ögat.

Om ögonen rinner eller har färgförändringar bör veterinär kontaktas. Ögat bör kontrolleras av veterinären om det sitter någon bit hö krav som måste tas bort.

5. Marsvinets Öron

Marsvinets öron ska vara rena inuti och ytterörat ska vara mjukt och fint.

Öronvax är inget problem, så länge det inte är för mycket. Du kan väldigt försiktigt göra rent marsvinets öron genom att använda ditt lillfinger eller en bomullstuss. Tops får ej användas då det kan skada örat.

6.Marsvinets Nos

Marsvinets nos ska vara torr och ren.

Om nosen är kladdig kan det vara ett tecken på att marsvinet har en luftvägsinfektion och veterinär bör kontaktas.

Lyssna på andningen, om det låter konstigt kan det tyda på en infektion i lungorna och behöver få komma till veterinär snabbt.

7.Marsvinets Mun

Marsvinets mun ska se hel och ren ut. Läpparna ska vara torra och mjuka. Hakan ska inte vara blöt.

Om marsvinet har sår vid munnen eller skorpor som sitter runt kan det vara ett tecken på munsvamp. Uteslut syrliga grönsaker som paprika, tomat och äpple i en veckas tid och se om det blir bättre.

Det finns också receptfria salvor som man kan köpa på apoteket. Blit det sämre eller inte verkar ge med sig, bör veterinär kontaktas.

Om marsvinet dreglar, det vill säga att hakan ser blöt ut, kan det vara ett tecken på att tänderna inte är bra, och därmed har marsvinet svårt att äta. Veterinär bör kontaktas.

8.Marsvinets Tänder

Titta på framtänderna. De ska vara jämnt slitna och rena.

Tyvärr kan du inte kontrollera marsvinets kindtänder då munnen måste öppnas med special instrument då marsvin har en väldigt liten munöppning, vilket bara en veterinär får göra.

Är tänderna snett slitna, någon tand har gått av eller något annat som har uppstått bör veterinär kontaktas.

9.Marsvinets Stjärt

Marsvinet ska vara ren och torr runt ändtarmsöppningen.

Om det är blött och kladdigt kan det vara ett tecken på urinvägsinfektion och bör visas upp för veterinären.

10.Marsvinets Klor

Marsvinets klor växer hela tiden och de behöver med jämna mellanrum klippas. Klor som inte klipps börjar växa krokigt och kan orsaka stort obehag för marsvinen.

Klorna kan du klippa själv, men det gäller att vara försiktig. Om man tycker att det är obehagligt kan man få hjälp av veterinär och ibland vissa djuraffärer med kloklippning.

11.Marsvinets Trampdynor

Marsvinets trampdynor ska vara mjuka. Titta efter små sår, rodnader och förhårdnader.

Om du känner att trampdynorna har förhårdnader, vilka växer ut som små sporrar från tassarna. Kan du försiktigt klippa av dem en liten bit ut från trampdynan. Det ska inte göra inte ont på marsvinet. Trampdynorna kan också smörjas med en mjukgörande salva.

Verkar fötterna svullna brukar det vara ett tecken på en trampdyneinfektion. Vid en sådan infektion brukar marsvinet inte vara speciellt villig att röra på sig mycket. Marsvinen behöver antibiotikabehandling och ska därför tas till veterinär.

Sammanfattning: Håll Koll På Dina Marsvin

Ett friskt marsvin är ett piggt och glatt marsvin!

Var noga med att titta efter beteende förändringar hos dina marsvin. Det är din skyldighet som ägare av marsvinen att se till så att de mår bra och vara uppmärksam om det är något som inte står rätt till.

Ett friskt marsvin har en skinande päls och ögon som glänser. Det ska inte verka besvärad, klia sig onormalt mycket, kladdiga ögon och inte vara avmagrat. Det ska heller inte ha några kala fläckar eller tovor i pälsen.

Att ringa veterinären när det är något som inte verkar bra, är det man ska göra. Det är skönt att kunna rådfråga någon om man känner sig orolig.

Kom ihåg att det är alltid bättre att ha ringt en gång för mycket till veterinären än en gång för lite!

Från oss på,