Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din kanin!

Ute- eller Inne-Kanin. Tänk På Det Här!

En innekanin som är ute och nosar på blommorna med koppel på sig
Innekaniner kan också få komma ut!

Kaniner är sociala djur som trivs bäst när de har mycket utrymme att hoppa, leka och röra sig fritt.

Kaniner får oftare gå fritt inomhus i våra hem nuförtiden och slipper därmed att sitta i burar.

Men kaniner utomhus måste förstås sitta i bur, men vad är egentligen bäst?

Många kaninägare undrar om man bör ha sina kaniner inomhus eller utomhus, och om det går att ha kaniner som lever både inne och ute.

Svaret är inte helt enkelt då det är många olika faktorer som spelar in. Som hur ni bor, klimatet, livsstilen, och hälsotillståndet hos din kanin.

Vi har i den här artikeln tittat närmare på hur det är att ha kaninen ute eller inne, eller varför inte både och.

Att Ha Kaninen Inne

Att ha kaniner inomhus är det många kaninägare som väljer.

De anser att det ger dem möjlighet att få en bättre relation med sina husdjur och ha bättre koll på deras hälsa.

Att ha kaniner inomhus kan också göra det lättare att kontrollera deras kost.

Att inte vara ute gör att kaninen undviker farliga situationer som rovdjur, för höga eller för låga temperaturer och föroreningar.

Men det är också viktigt att komma ihåg att kaniner behöver mycket utrymme att leva och röra sig på, oavsett om de lever inomhus eller utomhus.

Om du bestämmer dig för att ha din kanin inomhus måste se till att det finns tillräckligt med utrymme för din kanin att sträcka på sig, hoppa runt och utforska sin omgivning. Det här är en vanlig anledning till att många väljer att toa-träna sin kanin och sedan låta den springa löst hemma.

En av de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du håller din kanin inomhus är att se till att de har tillgång till frisk luft och dagsljus. En lösning är att placera deras bur vid ett fönster där de kan titta ut om det kan göras på ett säkert sätt.

Att Ha Kaninen Ute

Viktigt att tänka på om du vill ha kaninen ute är att den måste ha en kompis. Så du bör ha minst två kaniner om de ska bo ute på heltid.

Alla kaniner mår bra av att ha en kanin kompis och ska helst alltid ha det, men det är extra viktigt om de ska bo ute. Anledningen till det är att en utekanin får normalt sett mycket mindre uppmärksamhet och interaktion med sin ägare än vad en innekanin får.

Men det finns många fördelar med att ha kaniner utomhus, till exempel att de får en mer naturlig livsmiljö.

Utekaniner måste förstås bo i bur, men för att kaninerna ska må så bra de kan brukar en bur inte vara stor nog, så att ett tillhörande hägn eller någon större yta där de kan röra sig ordentligt är viktigt.

Om du väljer att ha din kanin utomhus måste du välja en bra plats för deras bur och den får inte stå direkt på marken.

Platsen ska vara skyddad från rovdjur och för olika temperaturskiftningar.

Att Ha Kaninen Både Inne och Ute

Men vad händer när du vill ha det bästa av två världar - att ha din kanin både inne och ute?

Detta är faktiskt möjligt, men det kräver lite planering och anpassning för att din kanin ska kunna trivas både inomhus och utomhus.

Ett problem med att flytta kaniner in och ut är vårt väder. Om du ska ha en kanin som bor inne och ute lite hipp som happ, så behöver du bo i ett land där det är konstant varmt.

Men här i Sverige där vi bor är det helt okej att ta ut din kanin under sommaren, men inte när det blir för kallt. Det går dock att anpassa dem.

En viktig faktor att tänka på när du vill ha en kanin som trivs både inomhus och utomhus är att gradvis introducera dem till de olika miljöerna.

Det innebär att du bör börja med korta perioder, övervaka kaninens reaktioner och gradvis öka tiden allt eftersom de vänjer sig vid miljön.

Anpassa Kaninen Till Att Vara Ute/Inne

Att låta en kanin som varit inne hela sitt liv, bli utekanin och tvärtom är helt möjligt, men det krävs planering, tålamod och noggrannhet.

Om du vill att din innekanin ska bli en utekanin hela tiden så behöver du börja vänja kaninen med miljön under sommaren och låta den vara ute under hösten så att den kan bygga upp sin vinterpäls.

Samma sak gäller om du vill att din utekanin ska bli en innekanin, du måste då börja vänja den att vara inne under våren så att kaninen kan tappa sin vinterpäls.

Här är några tips för att göra övergången smidigare:

 • Ta hänsyn till temperaturen. Beroende på klimatet där du bor kan det vara viktigt att se till att kaninen inte blir för kall eller för varm när den är ute. Se till att kaninen har tillgång till skydd mot sol och vind, och att buren är isolerad när det blir kallt.
 • Introducera kaninen gradvis till den nya miljön. Börja med att låta kaninen utforska den nya miljön i korta stunder, och öka sedan tiden gradvis. På så sätt kan kaninen vänja sig vid de nya ljuden, lukterna och synintrycken.
 • Skapa en säker och skyddad miljö och se till att kaninen har tillräckligt med plats att röra sig fritt.
 • Se till att kaninen har fri och konstant tillgång till hö och vatten oavsett om den är inomhus eller utomhus.
 • Övervaka kaninen i början så att du ser hur den reagerar och att den inte kan hitta på något, som att rymma på ett sätt som du inte hade tänkt på innan.
 • Sammanfattning: Inne eller Ute-Kanin

  Att välja att ha kanin ute eller inne är en fråga som många ställer sig.

  Kaniner är sociala djur som behöver mycket utrymme att leka och röra sig fritt.

  Även om många kaniner numera får röra sig fritt inomhus, måste kaniner som bor utomhus sitta i bur. Det behöver förstås inte betyda att det är negativt.

  Det finns de kaniner som sitter i små burar inne och de kaniner som har otroligt stora hägn utomhus där de kan springa runt.

  Du behöver själv fundera på om det är ute- eller inne-kanin som passar dig och din familj bäst.

  Kom ihåg dock att en kanin mår bäst av att ha en kanin-kompis, speciellt om den är utomhus.

  Från oss på,