Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Finns Det Allergivänliga Katter? [De 6 Bästa Raserna]

Svartvit katt som kelar med en hand
Det finns en katt för de allra flesta!

Att vara allergisk mot katt är bland de vanligaste allergierna.

Personer med kattallergi reagerar på specifika ämnen som katter producerar, såsom saliv, hudflagor/mjäll eller urin.

De ämnen som orsakar dessa reaktioner kallas allergener. En kattallergi kan orsaka symtom som sträcker sig från milda andningsbesvär till ett livshotande syndrom som kallas anafylaxi.

Om man nu är galen i katter och är allergisk, vad ska man göra? Finns det någon kattras som man kan ha? Det undersöker vi i denna artikel.

Innehållsförteckning

Kattallergi Är Vanligt

Enligt en studie om kattallergi visas det är cirka 12 procent av den amerikanska befolkningen allergiska mot katter.

Det är väldigt lågt om man jämför mot Europa där andelen allergiska är mycket högre. Det är cirka 26 procent av människorna i Europa som har allergi mot katt.

De Vanligaste Symptomen På En Kattallergi

  • Påverkad andning som hosta, nysningar eller täppt näsa
  • Rinnande näsa
  • Astma attack
  • Irriterade och röda ögon
  • Eksem och klåda
  • Utslag på delar av kroppen

Det är ovanligt som tur är, men personer med kattallergi kan utveckla en allvarlig allergisk reaktion som kallas anafylaxi.

Anafylaxi gör det svårt att andas, kan sänka blodtrycket till farliga nivåer och man kan hamna i chock. Den här typen av allergisk reaktion kan vara livshotande.

Kan Jag Ha En Katt Trots Att Jag Är Allergisk?

Det bästa om du har en kattallergi är att helt undvika hem med katter och att lämna bort den katten som bor hos dig. För många är det otänkbart att lämna bort sin katt, men oftast är det tyvärr nödvändigt.

Beroende på allergins allvar kan det vara möjligt att behålla sin katt, men för att göra det krävs en kombination av allergibehandling och flitig städning av katthår och andra partiklar.

Att veta vilka specifika proteiner som orsakar den allergiska reaktionen kan hjälpa till med att bestämma hur man bäst hanterar sina symtom. Det kan man få hjälp med hos doktorn.

Människor med anafylaktiska reaktioner eller svåra astmaattacker ska inte leva med eller ens vara i närheten av katter, då dessa typer av allvarliga allergiska reaktioner kan vara livshotande.

Nakenkatt Är Inte Lösningen

Vissa människor som är allergiska katter tror att de är allergiska mot kattens päls, vilket inte är fallet. Ofta kallar vi det pälsdjursallergi, vilket kan leda till missförståndet.

Om man tror att det är pälsen man reagerar på, kan man lätt tro att en nakenkatt är det som skulle fungera. Men det är inte pälsen som orsakar reaktionen, så tyvärr är inte det en lösning.

Problemet är andra ämnen, såsom kattens hudflagor/mjäll, katturin, kattens saliv och andra ämnen. Dessa ämnen innehåller proteiner som kan orsaka allergiska reaktioner. De här proteinerna finns alltså även hos nakenkatter.

Faktorer Som Påverkar Allergen Produktionen Hos Katter

  • Hanar producerar mer allergiframkallande ämnen än honor
  • Okastrerade hanar producerar mer än kastrerade hanar
  • Katter med mörka färger tenderar att producera mer än katter med ljusa färger
  • Kattungar producerar färre allergener än vuxna

Finns Det Någon Kattras Som Är Bättre Vid Allergi?

Det finns några kattraser som brukar kallas allergivänliga. De är kända för att producera färre allergener än andra katter.

Men det finns ingen ras som är helt icke-allergiframkallande!

Det bästa sättet att avgöra om du är känslig för en katt är att träffa honom eller henne flera gånger innan du tar med den hem. Det är dock tyvärr ingen garanti att du inte kommer att få några symptom när katten väl är hemma hos dig.

Balines

Balines kallas ofta för långhårig siames och brukar räknas att vara en allergivänlig kattras. Den producerar mindre av det protein som orsakar allergier.

Då den är långhårig gäller det att ta hand om pälsen och borsta den regelbundet.

Balineser är smarta, söta och roliga att vara med. Liksom siameserna är de kända för sin förmåga att kommunicera genom sång.

Många balineser är sociala och känsliga för ditt humör. Till exempel om du är ledsen är det vanligt att balinesen vill vara nära dig och försöka muntra upp dig.

Vackra Balineser

Här har du en film på den fina balines mamman med hennes super söta ungar (Obs, kvinnan som pratar på filmen, pratar på engelska)

Sibirisk katt

Liksom Balineserna har Sibiriska katter en måttligt lång päls, men är fortfarande allergivänlig på grund av att även denna kattras producerar mindre av det protein som orsakar allergier.

Den sibiriska katten är ofta väldigt kärleksfull och lekfull.

Sibiriska katter är intelligenta, och har ofta en fantastisk förmågan att lösa problem för att få vad de vill.

Trots deras storlek är de väldigt smidiga och är fantastiska hoppare.

Den sibiriska katten är tålig för väder och vind, vilket gör att den passar bra både som utekatt och innekatt. På grund av sin tjocka päls har de inga problem med kyligare väder.

Sibiriska katter är bra på att klättra

Men här kan du se en vacker Sibirisk katt som verkar ha hamnat på hal is

Orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår betraktas som icke-allergiframkallande katt.

Den har väldigt kort, fin päls och fäller väldigt lite, men det är fortfarande viktigt att borsta pälsen ofta för att minimera mjäll.

Orientaliskt korthår är en slank och elegant kattras med höga ben och lång svans. De har mandelformade ögon som ofta är intensivt gröna.

De ävill gärna underhålla sina ägare, de är fulla av energi och älskar att vara centrum för uppmärksamhet.

De är mycket nyfikna och vill gärna vara där du är.

Pratande orientalisk kattunge

De kan också vara mycket pratsamma, som den här kattungen. Det verkar som att han verkligen gillar sin mat.

Devon rex

Devon rex har en speciell päls som består nästan bara av underull. De fäller nästan inte alls.

Devon rex har jämförts med alver och utomjordingar på grund av deras speciella utseende med stora spetsiga öron och stora busiga ögon.

Devon rex älskar värme och trivs bra inomhus. De vill gärna vara nära dig och tycker oftas om att kela mycket. De är intelligenta och livliga och behöver mycket stimulans.

Busiga Devon rex ungar

Här kan du se två ursöta Devon rex ungar som är på bushumör!

Cornish rex

Cornish rex har samma speciella päls som Devon rex, men den kräver mer underhåll. Cornishens hud blir mer oljig och kräver därför regelbundna bad.

Cornish rex katter är aktiva, nyfikna, gasell liknande kattdjur som har ett lekfullt temperament.

Allt är en lek för Cornish rex, och de kan vara mycket påstridiga, och svåra att ignorera när de är på ett sällskapligt humör, vilket är för det mesta.

Cornish rex som gör trixs

Cornish rex är ganska lättlärd vad det gäller trix, så länge man har en godbit vill säga. På den här filmen kan du se hur duktig en Cornish rex kan bli.

Sphynx

Sphynx är en kattras nästan helt utan päls. Den är ofta förknippad med att vara en allergivänlig kattras.

Förutom att den inte har någon päls har den ett litet, kilformat huvud med stora ögon och väldigt stora öron.

Att den inte har päls betyder dock inte mindre omvårdnad. Sphynxen kräver regelbundna bad för att avlägsna den gummiaktiga ansamlingen av oljor som uppstår på huden, och deras stora öron kräver också ofta rengöring.

Att säga att Sphynxen är livlig är en underdrift! Det är full fart mest hela tiden.

Sphynxen är en social och tillgiven kattras som passar allra bäst som innekatt. Precis som alla nakenkatter är den känslig för både kyla och solsken.

Sphynx som vill ha mat

I den här filmen kan du tydligt se Sphyxens känsliga hud.

Sammanfattning: Var Försiktig Om Du Är Allergisk Mot Katter

Om man har en kattallergi är förstås det bästa rådet att hålla sig borta från katter.

För vissa är detta helt otänkbart. Om man inte har en allvarlig kattallergi, kan det gå att ha en kattras som är mer allergivänliga än andra, som till exempel devon rex eller sphynx.

Hur man reagerar vid en allergi är individuellt. Så det är viktigt att säkerställa att man inte får någon allergisk reaktion på en katt innan man skaffar en. Till exempel genom att träffa katten flera gånger innan du tar med den hem.

Lycka till och ta det försiktigt!

Från oss på,