Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Vikten Av Att Avmaska Katter: Därför Är Det Nödvändigt!

Maskar, många människor blir obekväma bara av att tänka på dem. Ändå är det viktigt att hålla ett öga på dessa parasiter, speciellt om du är kattägare.

Att avmaska din katt är viktigt på grund av de negativa hälsoeffekter ett angrepp kan ha på din katt. Att ha maskar kan variera från att bara vara irriterande till livshotande.

Kattungar och katter som har vissa medicinska problem eller är lite till åldern är extra sårbara för hälsoproblem som kan komma från maskar. De kan få anemi (blodbrist) eller bli allvarligt uttorkade av kräkningar och diarré.

Friska vuxna katter får sällan svåra hälsoproblem av att ha maskar, men de är tillräckligt utsatta för att ändå kunna behöva avmaskas.

Innehållsförteckning

Katter Blir Dåliga Av Mask

De vanligaste typerna av maskar som katter kan infekteras av är spolmask och bandmask.

Ofta uppvisar katten inga symtom på mask men vid större infektioner kan kan få besvär.

Katter som endast är inne, brukar normalt sett inte kunna få mask och behöver inte regelbunden avmaskning.

Spolmask hos katter

Vuxna katter kan smittas om de äter smågnagare med vilande spolmasklarver i vävnaderna.

Katten kan kräka upp levande maskar. Man ser dem i avföringen eller i pälsen runt analöppningen. I vissa fall kan katten få dålig pälskvalitet eller bli rund om magen.

Kattungar kan få spolmask från sin mamma redan under de första dygnen genom att de diar. En kattunge som blir infekterad med spolmask kan börja kräkas, få diarréer och kan snabbt magra.

För utekatter kan rutinmässig avmaskning vara aktuellt.

Bandmask hos katter

En katt kan smittas med bandmask genom att äta möss, råttor och sorkar.

En katt som blir infekterad av bandmask uppvisar sällan några symtom och ger i regel inte upphov till några problem, mer än att du ibland kan se maskarna med blotta ögat i avföringen eller i pälsen runt analöppningen.

Men vid kraftiga infektioner kan katten få lös avföring och magra.

Bandmasken kan inte smittas mellan katter utan stannar hos djuret som har fått i sig masken.

Bandmasken bör bara behandlas när en katt har konstaterats ha den.

Avmaska Katten

Katter brukar rekommenderas att inte avmaskas regelbundet.

Behandling bör ske vid konstaterad smitta.

Men det är inte ovanligt att en katt behöver behandlas ungefär fyra gånger per år, om de får gå lösa ute. Eftersom återinfektion efter tre till fyra månader efter en behandling är väldigt vanligt.

En kattunge bör avmaskas första gången innan den är tre veckor gammal och därefter ska den avmaskas varannan till var fjärde vecka, upp till tre månaders ålder.

Kattens Maskar Försvinner Inte Av Sig Själv

Om din katt har fått mask i magen behöver du avmaska, den försvinner inte av sig själv.

Katter som går länge med oupptäckt mask, kan bli mycket sjuka.

Speciellt kattungar, äldre katter och katter som har nedsatt immunförsvar kan bli väldigt sjuka och till och med dö om de går för länge med mask.

Sammanfattning: Håll Utkik Efter Masken!

Bara av att tänka på mask får de flesta av oss obehagskänslor och det kliar i hela kroppen.

Men eftersom det inte normalt sett är rekommenderat att avmaska katter regelbundet i Sverige, även om katten går ute jämt, så gäller det för dig att verkligen hålla koll på din katt för att upptäcka om den blir infekterad.

Blir din katt infekterad måste du avmaska den. Det går lätt att köpa receptfria medel från apoteket. I vissa fall kan det räcka med en behandling men ibland behövs fler.

Det finns till och med tester som du kan köpa receptfritt för att ta ett avföringsprov och skicka in det på analys. Då slipper du springa till veterinären bara för att kolla om katten har mask eller inte.

Från oss på,