Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Så Här Länge Kan Du Lämna Din Katt Ensam Hemma!

Katter är kända för att vara självständiga. Men det betyder inte att en katt inte kan känna sig ensam.

En katt kan bli väldigt olycklig om den lämnas ensam längre stunder. Men vad är en längre stund?

De flesta vuxna, friska katter har inga som helst problem med att lämnas ensamma i upp till 8 timmar medan du är på jobbet.

Men det finns regler som måste följas. En katt kan inte lämnas ensam hur som helst.

I den här artikeln är det precis det som vi tar upp, hur länge kan en katt vara ensam hemma och vad du behöver tänka på.

Innehållsförteckning

En Ensam Katt Kan Ge Böter

Att lämna en katt ensam hemma i längre perioder kan resultera i böter. Det är ett brott mot djurskyddslagen att lämna djur ensamma utan tillsyn.

Enligt djurskyddslagen ska en vuxen och frisk katt få tillsyn minst två gånger varje dygn.

Dräktiga, nyfödda, sjuka eller skadade katter måste du se till oftare under dygnet.

Om du har en utekatt som sällan eller aldrig är inne, ofta kallad stallkatt eller ladugårds­katt, behöver du ställa ut mat minst 2 gånger om dagen. Katten brukar snabbt lära sig den rutinen och kommer hem när det är matdags.

Behovet av sällskap skiljer sig mycket mellan raser och individer. Vissa katter behöver mycket sällskap och vill ofta vara i din närhet, medan andra vill knappt ha ditt sällskap alls.

Men det är viktigt att tänka på att ingen katt mår bra av att spendera för mycket tid själv. Alla katter behöver bra av omvård, aktivering och lek.

Om du ska lämna din katt ensam ens för en liten stund är det viktigt att den har tillgång till mat och vatten och att den har en stimulerande miljö.

En Kattunge Behöver Ännu Mer Tillsyn

När du precis kommit hem med en ny kattunge kan den endast lämnas mycket korta stunder.

Kattungen har precis skilts från sin mamma och sina syskon och behöver mycket närhet och lek. Den behöver lära känna dig och du den. Det är viktigt att ni knyter an så snabbt som möjligt.

När en kattunge är runt tre-fem månaders ålder kan den lämnas max tre-fyra timmar åt gången.

Sedan kan man gradvis, men långsamt öka tiden med att låta katten vara ensam.

Katter Kan Känna Sig Ensamma

Katter är naturligt ensamma djur och klarar sig oftast bra utan sällskap av andra katter. De är territoriella och kommer därför ofta i konflikt med andra katter.

Katters självständighet kommer från deras vilda förfäder, som var ensamma djur.

Däremot så har vi utvecklat våra numera domesticerade katter till att vilja ha sällskap. Även om katter ofta känns och beter sig som mycket självständiga djur, så har vi gjort dem till sociala varelser som behöver stimuli och interaktion nästan lika mycket som människor.

Det betyder att katter behöver verkligen sina människor, även om de inte alltid visar det.

Forskare har sett att katter kan skapa anknytning till sina ägare på liknande sätt som hundar gör. Katter ser inte bara sina ägare som någon som ger dem mat, utan även någon som ger sällskap och trygghet.

Tecken På Ensamhet

Om du är orolig för att din katt är ensam för mycket, finns det några varningstecken som du kan hålla utkik efter.

Vill inte lämna dig ensam

Om din katt kräver din uppmärksamhet så fort du är hemma eller följer dig runt i huset kan det vara ett tecken på att den känner sig ensam.

Men det kan också bara betyda att katten tycker om dig och vill vara där du är. Det är inte alltid lätt att tolka en katts signaler.

Aggressivt beteende

Om din katt uppvisar okarakteristiska aggressiva utbrott mot dig helt utan förklaring, kan det tyda på ensamhet och ett försök att få uppmärksamhet.

Att bli lite attackerad av sin katt då och så kan man dock nästa säga tillhör att ha en katt, något man får acceptera.

Men när katten attackerar för att den känner sig ensam är det ofta tillsammans med någon annan beteende förändring hos katten.

Problem med kattlådan

En katt använder gärna kattlådan som ett vapen i sina protester mot lite vad som helst.

Men när det gäller att berätta för sig att den inte vill bli lämnad ensam, är det inte helt ovanligt att katten går och kissar på dina tillhörigheter som kläder och annat som den hittar under tiden du inte är hemma.

Sammanfattning: Katten Behöver Dig!

Det finns ingen direkt tid som man kan säga att en katt kan vara ensam, men en frisk och vuxen katt måste ha tillsyn minst två gånger om dagen. Det är det lag på!

Att gå till jobbet, dagsutflykter eller shoppingturer är inga problem, men om du tänker stanna borta över natten eller ännu längre behöver du skaffa en kattvakt.

Innan du lämnar din katt hemma, även om det bara är för en liten stund, måste du se till att den har ordentligt med mat, vatten och saker att sysselsätta sig med.

Kom ihåg att din katt behöver dig!

Från oss på,