Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Skaffa Kattunge När Du Redan Har En Katt. Så Här Gör Du!

Sugen på en kattunge fast du redan har en vuxen katt därhemma? Då har du kommit rätt.

Det är inte alltid problemfritt att introducera en ny katt-familjemedlem till en äldre katt. Men det finns lyckligtvis saker som du kan göra för att minska stressen och underlätta för katterna att mötas.

Ta det lugn och arbeta metodiskt så märker du längs vägen hur det går.

I den här artikeln ger vi dig lite tips på hur du kan gå tillväga när du ska introducera den lilla kattungen in i familjen.

Innehållsförteckning

Ordna Hemma Innan Kattungen Kommer

Din nya kattunge kommer att behöva mat- och vattenskålar, kattlåda, säng och annat som är bara ungens.

Här kan du läsa om några bra saker som du kan införskaffa till din nya katt.

Ungefär en vecka innan kattungen kommer bör du ställa ut dessa föremål på platser (där det är tänkt att de ska stå) runt om i huset, så att din första katt kan känna lukten av dem och vänja sig vid alla nya saker.

Om du har möjlighet att få något föremål från uppfödaren som har kattungens doft på är det ett mycket bra sätt att böja introduktionen till den nya ungen redan innan den har kommit.

Du bör utse ett litet rum till din nya kattunge där den får vara under den första veckan.

Det kan gå med ett badrum eller vad som helst som har en dörr som går att stänga, det viktiga här är att den första katten inte ska vara där inne. Det är meningen att kattungen ska kunna få lära känna sin nya tillvaro i lugn takt.

Precis innan kattungen kommer tar du alla föremålen som matskålar och låda och ställer in i detta rum, så att ungen har tillgång till dem från början. Du bör också lägga in några leksaker från den första katten, så att kattungen får känna doften av den äldre katten.

Presentera Din Katt För Den Nya Kattungen

När du kommer hem med din kattunge bör du låta din katt få nosa på den direkt medan kattungen fortfarande är i sin transportbur.

Gå sedan till rummet som tidigare utsetts och ställt iordning för din nya kattunge och låt kattungen utforska.

Kattlådan, matskålarna, sängen och leksaker ska vara lättillgängliga.

Din första katt ska inte vara med när detta sker. Men glöm inte att ge din äldre katt mycket uppmärksamhet efter att du har varit med din kattunge.

Så småningom kan du låta kattungen och katten få nosa på varann, men endast övervakade.

På natten

Under den första tiden när det är natt eller vid tillfällen när du inte kan övervaka kattungen och din äldre katt, ska kattungen vara instängd i sitt egna rum.

Om din första katt blir nyfiken kommer den troligen att nosa under dörren och lyssna efter kattungen, men de kommer inte åt varann.

Tillåt Din Katt Att Sätta Gränser

Efter ungefär en vecka kan du låta din kattunge utforska huset under din övervakning.

Här kan du gott låta din första katt vara med och observera vad nykomlingen gör.

Det är inte ovanligt att en äldre katt gärna vill ha saker och ting på sitt sätt och tar ofta på sig uppgiften att uppfostra en ny kattunge.

Din första katt kan börja sätta gränser för den nya kattungen.

Katten kan väsa eller slå mot kattungen när den gör något som den första katten inte anser är rätt eller bra. Det är helt normalt beteenden och så länge den bara säger till kattungen ska du inte störa dem.

Men om den äldre katten börjar bli mer aggressive gentemot den lilla, då bör du ingripa så att det inte blir några skador.

Låt Katterna Få Tid Tillsammans

Du ska inte tvinga fram interaktion mellan din katt och kattunge. Utan låt det komma av sig själv.

Men du kan hjälpa försiktigt på traven med att ge dem båda godsakerna samtidigt och mata dem samtidigt från separata skålar. Se till att lämna tillräckligt med utrymme mellan matskålarna så att din äldre katt inte känner sig hotad.

Du kan också ta fram en rolig leksak som din första katt brukar uppskatta, till exempel en laserpekare eller en rolig boll, prova att leka med båda katterna samtidigt. Det är bra om du är med och kan se till så att allt går bra.

Uppmuntra alla positiva interaktioner som din första katt har med kattungen. Ge katten beröm, godsaker och mys. Du vill att din katt ska förknippa kattungen med något glatt och positivt.

Sammanfattning: Det Går Att Få Ihop Två Katter

I vissa familjer går det hur lätt som helst att få in en ny kattunge. Det verkar som de är bästisar på en gång. Eller att den äldre katten adopterar ungen som sin. I dessa fall behöver du oftast inte göra så mycket.

Medan i andra familjer kan det kännas som en omöjlighet.

De kan hända att katterna aldrig blir bästa vänner, men de flesta katter lär sig att acceptera en ny katt och kan ibland till och med uppskatta närvaron av den.

Ge inte upp om de första mötena inte är positiva. Försök inte att stressa på katterna utan ta det lugn och låt tiden ha sin gång. Arbeta metodiskt och så småningom kommer de troligen att vänja sig vid varann.

När de väl blir vänner kommer du att få det dubbelt så mysigt att ha två katter i knäet istället för en!

Från oss på,