Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Varför Kissar Katten Inne? Vad Kan Jag Göra Åt Det?

Katt på klinkergolv med bjällra hängande från sitt halsband
Jag kanske är understimulerad?

Har din katt börjat att kissa inne? Vet du inte vad det beror på eller vad du ska göra åt det? Då har du kommit rätt!

Ibland kan det bara hända en olycka och det var det, men att en katt kissar inne kan också bero på något speciellt.

Om katten kissar inne och det inte verkar vara en olycka (en engångsföreteelse) då är det mycket viktigt att du klurar ut anledningen till varför din katt gör det och först och främst tar katten till veterinären.

Det finns en risk att katten är sjuk och ju snabbare det uppmärksammas, desto snabbare kan man behandla det.

Vi har i den här artikeln tittat närmare på hur det kommer sig att vissa katter kissar inne, vad det kan bero på och vad du kan göra åt det.

Innehållsförteckning

Bara En Olycka

En olycka kan hända även den bästa. Katten kanske inte hinner in på lådan, eller så har kissen råkat bli instängd i ett rum där det inte finns en låda och ingen upptäcker att katten är där.

Det finns många anledningar till att en olycka kan hända.

När en katt kissar på golvet till följd av att den inte har kunna ta sig till lådan eller ta sig ut, det vill säga att den inte väljer att kissa på golvet i protest eller liknande, kan katten känna en skam för det den gjort. Det gäller då att du bemöter katten med respekt, även om du skulle bli irriterad.

Katter är renliga djur och helst vill de inte kissa någon annanstans än på lådan eller utomhus.

Gå Till Veterinären Först

Att kolla upp din katt när den återkommande har kissat på golvet är det första du ska göra.

Det finns åkommor som är behandlingsbara och som kan vara anledningen till att katten slutat gå på lådan.

Medicinska orsaker som det kan bero på att katten kissar på golvet:

  • Urinvägsbesvär (den vanligaste medicinska orsaken)
  • Livmoderinflammation
  • Förstoppning
  • Mask
  • Tilltäppta analkörtlar
  • Diarré

Katten Har Problem Med Kattlådan

Katter är ganska egensinniga djur, de gillar att bestämma själva och de har ofta åsikter om mycket. Till exempel kan de vara noga med sin låda.

Eftersom en katt har svårt att verbalt berätta när något att fel så uttrycker den sig på andra sätt. Så att om de har något problem med kattlådan, så är det bästa sättet att protestera och få uppmärksamhet genom att kissa på golvet.

Exempel på problem med lådan som kan få katten att protestera

Lådans placering

Lådan kan vara placerad där katten inte känner sig bekväm.

Prova att sätta lådan på lite olika ställen och se om något ställe verkar falla katten i smaken, det vill säga att den börjar att gå in i lådan.

Lådan är för liten

En katt måste ha en tillräckligt stor låda (det gäller även om den inte protestera) Katten måste kunna gå in i lådan, sitta i lådan och kunna vända sig om.

Om lådan är för liten måste du införskaffa en ny. Det är inte bra för katten om den till exempel måste krumma ryggen varje gång den går in i lådan.

Gillar inte kattsanden

Vissa katter kan vara väldigt petiga vilken sorts sand du lägger i lådan. Om den klumpar sig eller inte, om det är sand eller papperspellets och det vanligaste om den lukter eller inte.

De flesta katter vill inte ha lavendeldoftande kattsand, det är bara vi ägare som vill försöka dölja eventuell odör.

Prova olika kattsand till du hittar en som katten går på och då håller du dig till den! Byt inte sand om du inte absolut måste, för annars kan protesterna börja igen.

Smutsig låda

Många katter protesterar direkt om lådan inte är upp till deras standard av renlighet. Anser katten att det är för smutsigt i lådan, och att du har slarvat med rengöringen, då vill den att du ska få veta det också och därmed inte ens går in i lådan.

Se till att ha regelbunden rengöring av kattlådan så att den inte hinner bli så smutsig mellan gångerna. Det bästa är att plocka lite varje dag, då är det lättare när den stora rengöringen ska till.

Katten vill ha fler lådor

Om du bor i ett hus med flera våningar, är det smart att ha en låda på varje våningsplan. Om du har fler katter än en ska du även ha en låda till varje katt plus en extra låda.

Om du har för få lådor är det smart att skaffa fler. Då kan man också testa katten av vilken sorts låda som blir favorit om du köper olika modeller.

Kattlåde rekommendation

I DjurHemma Rekommenderar: Kattlåda Till Din Katt! har vi en rekommendation på en kattlåda är stor och ger katten bra utrymme.

Katten Har Separerats För Tidigt Från Sin Mamma

En katt som har tagits från sin mamma för tidigt har missat den viktigaste socialiseringsperioden i kattens liv.

En rad studier visar att om separation mellan kattmamman och ungarna kommer tidigare än den naturliga avvänjnings-åldern finns det ökad risk för olika beteendestörningar.

Några av de vanligaste beteendestörningarna är: Urinmarkering och att utföra sina behov på andra olämpliga platser.

Om du har en katt som har separerats för tidigt från sin mamma är det inte helt enkelt att få till en beteende ändring.

Det gäller att vara oerhört lyhörd på din katt och ge den extra förståelse samtidigt som du konsekvent visar katten lådan på samma sätt som man gör med en kattunge när man vill få den rumsren.

Katten Är Understimulerad

Katten kanske är ensam långa stunder och känner sig helt enkelt uttråkad. Den blir understimulerad och behöver sällskap.

En lösning kan vara att skaffa katten en kattkompis, men det fungerar inte i hos alla. Det katten behöver mest av allt är aktivering. Du behöver ge din katt mer av din tid.

Kolla in vår artikel om tips på lekar som du kan göra tillsamman med din katt som heter 11 Tips På Roliga Lekar Du Kan Göra Med Din Katt och bli lite inspirerad.

Någonting Stort Har Hänt I Kattens Liv

Stora förändringar kan påverka en katt negativt. Till exempel:

  • Katten har fått ny ägare
  • Familjen har flyttar till en ny bostad
  • Det har kommit in en liten bebis i familjen
  • Familjen har skaffat ett till husdjur

Om det har hänt en stor förändring i en katts liv, kan den bli stressad, orolig och rädd, innan den har vant sig, som att lära känna de nya personerna, eller det nya stället som den är på.

Det gäller att vara extra uppmärksam på en katt som har genomgått någon sådan stor förändring. Ge den extra uppmärksamhet och gosa lite extra med den.

Katten Får Inte Lugn Och Ro

Om en katt inte känner att den kan få lugn och ro kan bli stressad. Det kan vara att katten inte lämnas ifred av barn eller andra husdjur. Eller så kan det vara andra störande moment som gör att katten inte får ro.

Se till att det finns ställen där katten kan gå undan. Drä den kan vara i fred. Om det är barn som är på katten, måste du få dem att förstå att det finns tillfällen då katten vill leka och tillfällen då den måste få vara i fred.

Sammanfattning: Få Katten Att Sluta Kissa Inne

Om du kan klura ut den bakomliggande orsak till att din katt har börjat kissa inne, så har du en bra möjlighet att lösa problemet.

Du ska alltid ta katten till veterinären först för att utesluta att det inte är något medicinskt som måste behandlas.

Det kan ta tid att ändra ett beteende hos katten, så ha tålamod. Alla katter är olika, vissa kan ändra sitt beteende direkt medan andra behöver mer tid.

Du ska aldrig skämma en katt som har kissat inne! Antingen är katten sjuk, det hände en olycka, eller så försöker katten kommunicera något till dig. I vilket fall är det ditt ansvar att ta reda på varför katten gör som den gör och sedan försöka fixa problemet, med tålamod, uppmärksamhet och kärlek.

Från oss på,