Gå till våra rekommendationer på de bästa tillbehören till din katt!

Att Ha Halsband På Din Utekatt!

När det kommer till att bestämma om din katt ska ha halsband på sig eller inte, är upp till dig.

Det finns ingen lag som säger att katter måste ha halsband på sig.

Det finns alla möjliga anledningar till varför man vill ha ett halsband på sin katt, men även anledningar till att inte sätta ett halsband på katten.

Det är naturligt att vilja skydda din katt och se till att den kan få hjälp att hitta tillbaka till dig om den går vilse. Det är en av anledningarna till att sätta ett halsband på katten.

En nackdel med halsband kan vara att vanligtvis är våra katter väldigt äventyrliga när dem är utomhus och ett halsband kan fastna i något och de kan göra sig illa. Det går dock att avhjälpa genom att köpa ett halsband som kan knäppas upp själv.

Halsband På Katt Är Inget Måste

Det finns ingen regel eller lag som säger att en katt måste ha på sig halsband, men det kan underlätta.

Om katten springer bort och du har namn och telefonnummer på halsbandet så behöver upphittaren inte ta katten till veterinären för att kolla öronmärkningen.

Alla vet heller inte om att öronmärkningen finns och kan tro att katten är hemlös.

Från och med 2023 ska din katt precis på samma sätt som hundar, vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket.

Den här nya lagen kommer dock hjälpa till med finna bortsprungna katter och kanske kommer halsbandet då att minska i betydelse.

Vad Katter Tycker Om Halsband

Det är ganska individuellt. Om du lär katten redan när den är unge brukar det inte vara några problem alls att ha halsband på katten.

Det kan vara svårare att lära en vuxen katt ha plötsligt ta på sig halsband om den aldrig haft det tidigare.

Många katter bryr sig inte om att det sitter ett halsband runt halsen men vissa katter gillar helt enkelt inte att ha det på sig.

De försöker att komma åt för att gnaga av det. Andra lyckas att dra av dem. Det finns till och med katter som hjälps åt med att få av varandra halsbanden.

Hur Halsbandet Ska Sitta På Katten

Kattens halsband behöver faktiskt sitta ganska ordentligt. Om det sitter för löst kan katten få igenom benet, vilket kan leda till en tokig situation.

Men du måste kunna få in 1-2 fingrar under.

När du först sätter på halsbandet kan din katt spänna nackmusklerna så kontrollera alltid passformen igen efter några minuter och justera vid behov.

Halsbandet Växer Inte Med Katten

Om du sätter halsband på katten redan när den är kattunge gäller det att kontroller halsbandet noga och ofta.

Halsbanden expanderar inte när katten växer, och kattungar växer väldigt snabbt.

Om halsbandet inte lossas vid behov, kommer det att spänna hårdare och hårdare mot katten hals. Det kommer att orsaka konstant smärta.

Du måste kontrollera din kattunges halsband minst en gång i vecka tills katten är fullvuxen.

Sedan behöver du fortsätta att kontrollera din vuxna katts halsband regelbundet för att se till att den sitter ordentligt, är säkert fastsatt och att mekanismen med att öppna sig självt fungerar (om du har ett sådant halsband).

Välj Ett Säkert Halsband Till Katten

Om du bestämmer dig för att din katt ska bära ett halsband gäller det att välja ut det bästa och det säkraste halsbandet till katten.

Att det finns reflexer på halsbandet gör att katten kommer att ha möjligheten att synas bättre när den är ute på natten. Vi vet att katter kan vara överallt och korsar gärna bilvägar under nattetid.

Det är också rekommenderat att använda ett halsband som öppnar sig själv om det skulle fastna. En katt som försöker fly från något kan få förödande konsekvenser ifall den skulle fastna i något träd eller liknande.

Att ha ett halsband som själv kan lossna kan leda till att du behöver köpa nya halsband lite då och då till katten, men hellre att förlora några kronor än att katten inte kommer hem.

Sammanfattning: Katter Behöver Inte Använda Halsband

Att hålla koll på sin katt är viktigt.

När det gäller att sätta halsband på sin katt så har vi ingen lag som säger att det måste göras, vilket leder till att vissa ägare väljer att sätta ett halsband på sin katt och vissa låter bli.

Det finns fördelar och nackdelar med båda och debatten är oändlig. Det finns dem som förespråkar att alla katter verkligen borde ha halsband på sig, medan den andra sidan anser att det är helt fel och onaturligt för en katt att ha på sig halsband.

Du gör som du anser vara bäst för din katt.

Om du väljer att sätta halsband på din katt är det viktigt att det är ett bra halsband som inte kan göra din katt illa.

Det bästa är att ha ett halsband som kan knäppa upp sig själv om katten skulle fastna, att det har reflexer så att katten syns i natten och att det finns uppgifter med telefonnummer till dig ifall att katten skulle komma bort.

Från oss på,